Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Dezumidificare eficienta cu sistem de ventilatie cu recuperare de caldura

Umiditatea din casa noastra depinde de mai multi factori, iar dezumidificarea eficienta nu este doar o chestiune de estetica - trebuie sa ne ocupam si de ea pentru sanatatea noastra.

Cand se confrunta cu umezeala de pe ferestre sau cu „longevitatea” figurilor desenate pe oglinzile din baie, multi oameni ridica din umeri, spunand ca de fapt condensul este o parte naturala a vietii noastre. Dar daca umiditatea este prea mare sau prea scazuta, ne poate afecta sanatatea pe termen lung: avem senzatia de caldura si calitatea somnului scade, printre altele. Joseph G. Allen, profesor asociat la Universitatea Harvard T.H. Chan School of Public Health si directorul programului Healthy Buildings, subliniaza in studiul sau ca mentinerea unei umiditati relative de 40 pana la 60% poate juca, de asemenea, un rol important in protejarea impotriva Covid-19 si a altor virusi. Daca aerul este mai uscat decat atat, poate ajuta virusii sa se miste prin aer.

Totusi, daca umiditatea este prea mare, apare mucegaiul, care poate avea un impact grav asupra sanatatii noastre: din cauza inhalarii pot aparea iritatii ale mucoaselor, dureri de cap, oboseala si probleme de concentrare. Pentru cei care sunt sensibili la mucegai, chiar si o cantitate minima poate declansa probleme, asa ca – desi este important pentru toata lumea – devine absolut obligatoriu ca acestia sa ia masuri impotriva umezelii si mucegaiului. Dar de ce depinde, cat de multa umezeala este in casele noastre si ce putem face in privinta asta? Acum am investigat posibilele cauze si solutii.

Ce poate creste umiditatea din casele noastre?

Pe langa frecventa de imbaiere, gatit si calcat, umiditatea poate fi afectata si daca avem un acvariu, de exemplu. Umiditatea se poate modifica si din cauza defectelor structurii cladirii. Acesta ar putea fi cazul, de exemplu, daca umezeala intra in interior din cauza infiltratiilor acoperisului sau a proprietatii de dedesubt.

Sa nu uitam de rolul ferestrelor si, prin urmare, a izolatiei. Realizata de necunoscatori, aceasta poate fi precara sau in exces, ceeea ce duce la aparitia umiditatii si implicit a mucegaiului. Umiditatea interioara este, de asemenea, foarte dependenta de echipamente mecanice, cum ar fi incalzirea. Multi oameni, urmand vechea practica, inca mai doresc sa ajute la cresterea umiditatii prin plasarea unui vas de apa pe un calorifer….

Ce putem face pentru o dezumidificare eficienta?

Multi oameni cred ca ventilatia pentru cateva ore este solutia, dar nici nu functioneaza neaparat. Pe de o parte, nu toata lumea poate rezolva aceasta problema (nici din cauza climei, nici din cauza sigurantei), iar pe de alta parte, nici aerul de afara poate sa nu fie curat. Ganditi-va la aerisirea locuintelor din centrul orasului sau din apropierea drumurilor aglomerate, unde aerul curat nu ajunge suficient chiar si in timpul orelor mai linistite.

Puteti lua in considerare si un aparat de aer conditionat sau un dezumidificator. Dar, in timp ce problema primului este ca usuca aerul, eliminand condensul din camera, acesta din urma poate sa nu functioneze pentru toata lumea. Dezumidificatoarele sunt recomandate pentru o amprenta mai mica, adica pentru curatarea aerului intr-o singura camera, mai degraba decat intr-un intreg apartament sau casa familiala. Rezervorul lor de apa trebuie golit in mod regulat, ceea ce inseamna atentie si munca suplimentara.

O solutie eficienta care acopera intreaga cladire poate fi asigurata de sistemele de ventilatie, care rezolva dezumidificarea pe timp de noapte pe langa asigurarea unui schimb adecvat de aer.

Cum functioneaza un sistem modern de ventilatie?

Dispozitivul atrage aerul plin de umezeala din incaperi umede, cum ar fi bucatarii, bai si spalatorii prin tubulatura incorporata in tavan sau podea. Aerul este trimis intr-o centrala compacta de tratare a aerului si apoi este trimis in atmosfera prin filtre. De acolo, aerul exterior intra si in centrala printr-un grilaj lateral. Ventilatorul filtreaza aerul proaspat, apoi caldura recuperata a aerului evacuat folosit il incalzeste, iar acest aer incalzit si curat este suflat in cladire. Schimbul de aer este automat, dar puteti controla si cantitatea de aer in functie de nevoile dvs. Cu ajutorul sistemelor moderne de ventilatie se indeparteaza si excesul de umiditate din aer, ajutand atat la mentinerea integritatii echipamentelor si a peretilor, cat si la protejarea sanatatii noastre.

Resurse:

https://delos.com/blog/5-ways-that-indoor-humidity-impacts-your-health/

https://www.envirovent.com/help-and-advice/why-ventilate/indoor-air-quality/dehumidifiers-vs-home-ventilation/