Acoperis in 2 ape: toate informatiile pe care trebuie sa le stii
Acoperisul reprezinta una dintre cele mai importante componente ale oricărei cladiri. Acesta va proteja ce este in interior impotriva fenomenelor meteorologice nedorite si cu siguranta ca va trebui intotdeauna facut la cele mai inalte standarde, pentru siguranta celor din interior. Un acoperis, la care poti intotdeauna sa adaugi si ferestre daca dispui de mansarda, poate sa ia mai multe forme, fiind un element versatil. El poate sa fie recreat in diferite feluri, insa unul dintre cele mai simple si eficiente este, fara indoiala, acoperisul in 2 ape, fiind de asemenea una dintre cele mai populare variante alese de oamenii din Romania.
Tocmai de aceea, mai jos vei afla toate informatiile de care ai nevoie in ceea ce priveste acest tip de acoperis pentru ca tu sa iei o decizie cat mai informat posibil.
Cuprins
- Ce este un acoperis in 2 ape?
- Acoperis in 2 ape: ce tip de invelitoare ar trebui aleasa?
- Acoperis in 2 ape: etapele constructiei
- Acoperis in 2 ape: cum te asiguri ca al tau va fi de calitate
- Acoperis in 2 ape: care este inclinatia corecta?
- Acoperis in 2 ape: care sunt avantajele?
1. Ce este un acoperis in 2 ape?
Pentru ca totul sa fie foarte clar, trebuie sa stii ca un acoperis in 2 ape dispune de doua laturi care sunt inclinate, ele pornind dintr-o coama pentru ca ulterior sa formeze un triunghi. Aceste laturi pot sa dreneze foarte eficient apa, dar din cauza laturilor verticale, ele nu sunt neaparat recomandate pentru zonele in care vantul este foarte puternic.
Interesant este ca acest model de acoperis este folosit inca din cele mai vechi timpuri de catre oameni, precum cei din Grecia Antica. Acoperisul in 2 ape este potrivit atat pentru cartierele rezidentiale dar si pentru o constructie comerciala.
2. Acoperis in 2 ape: ce tip de invelitoare ar trebui aleasa?
Trebuie mentionat intotdeauna ca acoperisul in 2 ape va avea un punct de greutate care va fi stabil. Drept urmare, el poate sa suporte destul de multa incarcatura. Tocmai din acest motiv, aceste acoperisuri pot sa fie invelite, in cele mai multe cazuri, cu aproape orice fel de material.
Insa este important ca tu sa stii ca materialele utilizate trebuie sa corespunda cu utilitatea investitiei dar sa si fie rezistente la mediul inconjurator. Sa faci alegerea potrivita aici poate sa fie o misiune destul de dificila asa ca citeste mai jos pentru a afla ce ar trebui sa stii pentru a lua o decizie corecta.
Tigla metalica este o varianta excelenta iar aceasta a crescut semnificativ in popularitate in ultimii ani pentru ca vine la pachet cu un pret mult mai scazut dar are si proprietati calitative. Tigla metalica are tratamente speciale impotriva ruginii si drept urmare poate sa asigure o rezistenta de pana la 50 de ani. Mai mult decat atat, forma acestei tigle imita extrem de eficient tigla clasica (cea din ceramica). Drept urmare, design-ul acoperisului va fi unul clasic si placut ochiului.
Tigla metalica oferita de Lindab va aduce, asadar, nu doar un aspect placut ci va veni la pachet si cu o rezistenta deosebita datorita otelului, acest material oferind o protectie pe termen lung necesara. Vei avea un acoperis cu o capacitate portanta mare si vei putea uita de grija tiglelor sparte. Tigla metalica, avand o greutate mica (doar 5 kg/mp), iti va aduce si economii semnificative, fiind astfel o solutie excelenta atat pentru acoperisuri noi cat si pentru renovari. Tiglele metalice de la Lindab vin cu un profil inalt iar suprapunerile speciale ale panourilor iti vor asigura o protectie de 100% impotriva infiltratiilor.
O alta varianta buna este tabla faltuita. Aceasta este o tabla normala, insa una care a fost totusi tratata asa cum trebuie ca sa reziste in fata conditiilor meteorologice nefavorabile. Ea a fost insa modelata pentru ca sistemul de prindere sa poata facilita o fixare fara sa fie nevoie de cuie. Practic, asta inseamna ca tabla faltuita este perfecta pentru un acoperis simplu, in doua ape, pentru ca este ca o patura care etanseaza perfect acoperisul.
Acoperisul faltuit de la Lindab vine cu avantaje importante precum costuri de intretinere mici precum si un aspect natural, placut ochiului. Tabla plana de la Lindab este una maleabila si poate fi folosita atat pentru un acoperis clasic cat si de cei care vor un design deosebit. Rezultatul final la falturi, borduri si jgheaburile vopsite va fi unul impresionant. Un acoperis faltuit este un preferat al arhitectilor pentru ca le permite sa se exprime din punct de vedere creativ, dar aduce cu el si costuri reduse, ceea ce va fi pe placul proprietarilor.
O varianta excelenta pentru acoperisul tau poate sa fie si tigla metalica cu granule minerale. Lindab Roca este un sistem de invelitori oferit de Lindab care iti va aduce un aspect natural casei. Trebuie sa tii cont ca acest sistem a fost creat si dezvoltat dupa ani intregi de cercetari in care s-au perfectionat continuu tiglele si tehnologiile de acoperire, totul pentru a se ajunge la invelitori cu o rezistenta deosebita atunci cand vine vorba de factorii de mediu (precum vant, ploaie sau ninsoare).
3. Acoperis in 2 ape: etapele constructiei
Ia in considerare ca nu va fi in niciun caz vorba de o treaba usoara. De asemenea, lucratul la inaltime poate sa aduca destul de multe pericole, iar daca ai in plan sa construiesti un astfel de acoperis, cel mai bine ar fi sa apelezi la o echipa de profesionisti care va sti ce sa faca iar toate lucrarile vor decurge fara probleme. Pentru a afla toate detaliile, citeste instructiunile de montaj create de profesionisti. Mai jos vei afla care sunt etapele pentru acest tip de acoperis pentru a te putea asigura ca muncitorii vor face o treaba serioasa.
Cel mai bine este ca in primul rand sa te asiguri ca cei care se ocupa de acoperis vor avea echipamentele necesare: echipamente de protectie impotriva caderii, corzi fixe, casti si manusi. Indicat ar fi sa foloseasca schele modulare cu posibilitate de deplasare. Ei vor ridica panourile de tigla metalica prin niste corzi rezistente. Panourile vor fi legate ulterior longitudinal pe cuta din mijloc: cineva va trage panoul pe acoperis iar alte doua persoane vor sustine panoul ridicat.
Tiglele metalice vor fi montate in sistem ventilat, pe o structura de sipci si contrasipci, fiind folosita ca membrana hidroizolatoare folia Lindab Tyvek, daca ati ales tiglele de la Lindab. Este vorba de o membrana netesuta, stabilizata UV si cu o rezistenta mecanica excelenta, fiind capabila sa sustina pana la doi metri coloana de apa fara infiltrare. Folia se va intinde orizontal, in paralel cu streasina.
Suprapunerile orizontale trebuie sa respecte linia punctata, cea care a fost marcata pe fata superioara a foliei si ele nu vor depasi 150 mm. Este bine ca lipirea lor sa fie facuta cu banda dublu adeziva.
Inainte de montajul propriu-zis, trebuie verificat frontul de lucru, din punctul de vedere al dimensiunii dar si a corectitudinii in executie a structurii acoperisului. Este recomandat ca in zona de streasina sa fie un bordaj din scandura care sa depaseasca cu 20 mm nivelul asterelei sau al capriorilor. Acoperisurile cu o inclinatie de peste 20 de grade pot fi realizate fara folosirea asterelei. Aici folia anticondens va fi plasata paralel cu streasina, direct peste capriori, ea urmand sa fie fixata cu ajutorul contrasipcilor pe fiecare caprior.
De obicei montajul tiglei se face de la dreapta la stanga pentru ca marginea de suprapunere sa ramana le vedere. Se vor monta fasii complete de streasina spre coama. Pentru cel mai bun rezultat, trebuie ca panourile sa fie dispuse perpendicular pe linia de streasina si se va mentine aceeasi cota de montaj pe toata lungimea stresinii. Pentru a vedea in detaliu pasii privind montajul, puteti consulta ghidul Lindab aici.
4. Acoperis in 2 ape: cum te asiguri ca al tau va fi de calitate
Montarea unui acoperis in 2 ape nu este o sarcina lejera, insa este cu siguranta mai usoara daca vom compara cu alte modele. Insa este foarte important sa te asiguri ca acoperisul va respecta unele particularitati care vor asigura calitatea.
Rezistenta este cel mai important element. Nu uita ca scopul unui acoperis este sa protejeze interiorul de conditiile meteorologice nefavorabile. Tocmai de aceea, un acoperis trebuie sa fie inainte de orice, rezistent. Nu trebuie sa fie afectat de vant, ploaie, soare sau alte tipuri de vreme sau conditii meteo extreme.
Un alt element important este eficiente energetica. Izolarea reprezinta un factor cheie care poate sa indice calitatea unui acoperis. Daca anumite materiale au proprietatile pe care le cauti, altele pot sa compenseze prin instalarea unui strat de izolare in plus (precum spuma sau vata minerala).
5. Acoperis in 2 ape: cum se calculeaza panta?
Atunci cand vine vorba despre inclinatia corecta a unui acoperis in 2 ape, cel mai indicat este sa apelezi la un profesionist pentru a face acest calcul, pentru ca inclinatia depinde de o multitudine de factori.
Insa, ce trebuie sa stii este ca panta reprezinta unghiul dintre podea si caprior. Ea se poate calcula prin a imparti inaltimea coamei la jumatate din latimea acoperisului.
Poti apela si la un calculator online pentru a afla panta acoperisului tau. Trebuie sa introduci masuratorile necesare: latimea cladirii si inaltimea crestei. Apoi lungimea capriorilor va fi calculata imediat.
Daca nu vrei totusi sa folosesti un calculator, mai exista o varianta: trebuie sa masori panta folosind un dispozitiv de tipul unui inclinometru.
6. Acoperis in 2 ape: care sunt avantajele?
Asadar alegerea unui acoperis in 2 ape este o varianta clasica dar in acelasi timp este si una dintre cele mai populare din Romania. De obicei, cand cineva spune acoperis in 2 ape, este vorba practic de forma standard la care toata lumea se gandeste atunci cand aude de un acoperis.
De ce este insa acest tip de acoperis atat de popular in Romania? Mai jos, vor fi enumerate cateva motive pentru a intelege mai bine care sunt avantajele acoperisului in 2 ape.
In primul rand, pentru acest gen de acoperis, costurile nu sunt nici pe departe semnificative si sunt chiar accesibile. Fata de celelalte modele care sunt mai complicate, acoperisurile in 2 ape sunt mult mai usor de asamblat si tocmai de aceea pretul va fi unul moderat. Drept urmare, tot mai multa lume isi permite acest gen de acoperis.
Drenajul este un alt mare avantaj. Acoperisul in 2 ape nu va permite sa se acumuleze apa sau zapada. Urmarea imediata de aici este si cea care a cucerit pe multa lume: longevitatea acestui gen de acoperis este foarte mare si tocmai de aceea tu vei sta fara griji dupa ce l-ai montat.
Etanseitatea. Lucrurile simple vin cu solutii simple si economice, insa rezultatul este extraordinar. Acoperisurile in doua ape echipate cu tabla faltuita montata de specialisti asigura etanseitate 100%, protejandu-ti bunurile din casa fata de orice intemperii ale vremii.
De asemenea, printre principalele atuuri ale acoperisului in 2 ape este acela al spatiului. Sigur ca depinde de unghiul de inclinare, insa in cele mai multe cazuri asa-zisul pod poate sa fie transforma fara nicio problema intr-o mansarda pentru ca tu sa te bucuri de fiecare metru patrat din locuinta ta, profitand la maxim de tot spatiul. Eficienta privind spatiul fata de alte modele este un mare plus al acestui gen de acoperis.
Dupa cum este precizat si mai sus, acoperisul in 2 ape vine la pachet cu o multitudine de avantaje, incepand de la felul in care se monteaza pana la durabilitate si spatiul in plus pe care acesta ti-l ofera pentru ca iti permite sa iti amenajezi o mansarda in care poti petrece timpul liber alaturi de prieteni sau familie. Cu toate acestea, inainte de a incepe orice fel de lucrare, cel mai bine este sa fii informat cu privire la ceea ce urmeaza sa faci si sa iti iei toate masurile de precautie pentru a evita orice surpriza nedorita ulterior. In acest sens, citeste cu atentie textul de mai sus si ia o decizie responsabila. In cele mai multe cazuri, cel mai indicat este sa apelezi la un expert care sa isi ofere expertiza pentru ca tu sa stii clar care este situatia. Asadar, acoperisul in 2 ape reprezinta o varianta excelenta dintr-o multitudine de motive si daca vrei sa ai parte de un astfel de acoperis, informeaza-te, documenteaza-te si daca tu vei considera ca este o misiune abordabila, apuca-te de treaba.
sursa foto: unsplash.com