Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Acoperisul in 2 sau 4 ape - care sunt diferentele si ce avantaje si dezavantaje prezinta fiecare tip de acoperis

imagekycq.png

Fiecare decizie pe care o iei in legatura cu casa visurilor tale este esentiala. Fie ca este vorba de culorile vopselei interioare, de frunzisul din curtea din fata sau de stilul acoperisului tau, fiecare detaliu conteaza. Indiferent daca o construiesti de la zero sau renovezi o casa veche, va trebui sa iei in considerare multi factori cand alegi un stil de acoperis potrivit pentru tine. In articolul de mai jos, vei afla care sunt diferentele dintre doua tipuri populare de acoperis, impreuna cu avantajele si dezavantajele fiecaruia, pentru ca tu sa poti alege designul adecvat pentru locuinta ta.

Cuprins

  1. Diferentele dintre acoperisuri in 2 sau 4 ape
  2. Avantajele si dezavantajele dintre acoperisuri in 2 sau 4 ape 

1. Diferentele dintre acoperisuri in 2 sau 4 ape

Dintre toate tipurile si structurile de acoperisuri, cele cu doua sau patru ape sunt foarte raspandite, fiecare dintre ele fiind mai des intalnit in anumite zone de pe glob. Acoperisul in doua ape s-a bucurat de o popularitate mare datorita simplitatii, durabilitatii si fiabilitatii designului, precum si disponibilitatii sale. Acesta este folosit pe scara larga in constructia de case de vacanta, cabane si multe alte cladiri.

Primul este fiabil, practic si prezinta costuri mai reduse, atat din punct de vedere al structurii, cat si pe plan arhitectural. El consta in doua planuri inclinate care se ating intre ele la limita lor superioara, creand o creasta. In consecinta, acoperisul va avea forma triunghiulara, cu baza pe corpul cladirii si se “inchide” cu o creasta in partea de sus.

imagevb7yc.png

Al doilea consta in patru pante inclinate care intra in contact in partea superioara prin intermediul unei coame orizontale. Acest tip de acoperis este adecvat atat pentru constructiile din zonele de la oras sau din mediul rural, cat si pentru cele din regiunile de munte sau de campie. Baza structurii poate avea forma unui patrat sau a unui dreptunghi, iar aspectul final al acoperisului poate sa fie ori piramidal, fie in forma de plic. Acesta poate fi construit cu diverse tipuri de invelitori, de la tigla ceramica, pana la tabla pentru acoperis.

imagebblek.png

2. Avantajele si dezavantajele dintre acoperisuri in 2 sau 4 ape

Pretul acoperisului cu doua ape este mai mic decat al altor tipuri de acoperisuri, iar acesta prezinta si alte puncte forte. Se instaleaza mai usor, reducand costul de constructie. De asemenea, este eficient deoarece permite scurgerea apei provenite din precipitatii. In plus, daca este intretinut in mod adecvat, va ramane etans timp indelungat.

imagea6acb.png

In plus, asigura un grad mare de versatilitate, fiind compatibil cu diverse designuri, inclusiv cel traditional sau contemporan. Poate fi invelit cu diverse materiale, de la tigla ceramica sau metalica, pana la punte de otel si altele. Datorita structurii sale, este posibila crearea unui pod sau a unei mansarde cu spatiu de utilizare optim. De asemenea, permite o buna izolare, chiar si din exterior.

imageqhdml.png

Pe lista dezavantajelor se numara inadecvarea la zone cu vant puternic. Efectul poate fi combatut printr-un unghi al pantei mai redusa, insa poti apela la alte tipuri de acoperis mai potrivite, daca locuiesti intr-o zona cu conditii meteorologice speciale. De asemenea, pentru cei care isi doresc un design arhitectural unic, un acoperis in 2 ape este oarecum lipsit de originalitate.

imageknye.png

In ceea ce priveste acoperisul in 4 ape, principala sa calitate o reprezinta stabilitatea sa in mediile cu vant puternic. Datorita celor patru pante, el poate rezista mai bine decat un acoperis cu doua sau mai multe ape. In plus, asigura un drenaj eficient, daca structura sa a fost creata corespunzator cu conditiile meteo specifice zonei.

image5n7xy.png

De asemenea, ofera posibilitatea de a obtine un spatiu folosit ca mansarda si montarea ferestrelor. Cu toate acestea, prezinta mai multe dificultati in etapa de constructie. Un alt dezavantaj este ca spatiul suplimentar pentru depozitare rezultat va fi, de cele mai multe ori, mai restrans decat in cazul altor tipuri de acoperisuri.

imageccpbf.png

imagehfk3.png

image150pj.png

Orice tip de acoperis ai alege pentru casa ta, asigura-te ca acesta este potrivit pentru zona in care locuiesti si iti ofera un grad inalt de optimizare a spatiului. Apeleaza la specialisti care te pot ajuta cu privire la cele mai bune solutii, dar si in etapele de constructie.

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com, Freepick.com.