Aerisirea acoperisului - detaliul esential pentru sanatatea casei si a ocupantilor ei
Acoperisul unei locuinte este un element arhitectonic si utilitarist de prim rang la proiectarea si executia caruia ar trebui acordata o atentie cel putin egala cu cea alocata structurii de rezistenta sau fundatiei casei.
Acoperisul este prima linie de aparare a unei cladiri rezidentiale sau comerciale in fata intemperiilor si a elementelor naturii (ploi, gheata, ninsoare, razele UV solare, temperaturi ridicate sau scazute). Deoarece suprafata acestuia acopera intreg spatiul util locuit, nu doar calitatea tiglei metalice si a sistemelor de jgheaburi si burlane sunt de o importanta cruciala pentru durabilitatea si eficacitatea acoperisului si asigurarea unui ambient sanatos. De o egala importanta este instalarea, inca din faza de proiectare si constructie, a unui sistem de ventilatie adecvat pentru asigurarea unui aer sanatos in interiorul locuintei dar si pentru protectia celorlalte elemente constructive.
In acest articol vei afla cateva detalii esentiale despre ventilatia rezidentiala pe care fiecare proprietar ar trebui sa le ia in considerare inainte de a demara executia unei lucrari de constructie a unei case.
Cuprins
Ventilarea acoperisului - detalii, utilitate, rol si importanta instalarii unui sistem adecvat
- Ventilatia acoperisurilor din tabla si a locuintelor - principalele tipuri constructive
- Aerisirea acoperisului din tabla - elemente de calcul pentru realizarea unei ventilatii corecte
1. Ventilarea acoperisului - detalii, utilitate, rol si importanta instalarii unui sistem adecvat
In cea mai simpla incercare de definire, ventilatia sau aerisirea acoperisului este un sistem care permite aerului sa circule si sa egalizeze diferenta de temperatura intre aerul exterior si cel din interior.
Multi proprietari de case nu acorda suficienta atentie acestui element esential care ar trebui integrat inca din faza de proiectare a locuintei si executat odata cu montarea acoperisului. Un sistem de aerisire al acoperisului are si un rol considerabil in protectia pe termen lung a acestuia si conduce, in timp, la reducerea multor cheltuieli ce pot aparea pentru remedierea uzurii premature a materialelor din care este construit.
Un rol important al aerisirii acoperisului este dat de eliminarea umezelii si a caldurii excesive care pot pune probleme de cost suplimentar pentru incalzire iarna sau pentru racirea ambientala in timpul verilor toride.
Pentru o mare parte din proprietarii de case poate parea inutila necesitatea de a lasa aerul sa circule liber prin podul casei sau in spatiul de sub acoperis. Totusi, circulatia curentilor de aer in aceste zone, in functie de modelul arhitectonic ales, cu ajutorul unui sistem de aerisire directional care sa conduca fluxul de aer de la intrarea acestuia si pana la eliminarea in exterior aduce beneficii insemnate atat structurilor cladirii, cat si sanatatii ocupantilor acesteia.
In egala masura trebuie acordata atentie alegerii si montajului corect al instalatiei de aerisire a acoperisului. Mai precis, elementele de tinichigerie si accesoriile cu rol in ventilatie trebuie alese luand in considerare calitate acestora dar si schema optima de montaj. Un acoperis bine aerisit va aduce un beneficiu enorm proprietarului casei, si anume va contribui la mentinerea temperaturii casei la un nivel confortabil si la un nivel optim pentru fiecare sezon sau anotimp.
Astfel, in climatele mai reci, cum este cazul zonelor de munte, aerisirea acoperisului are rolul de a mentine temperatura acoperisului la un nivel constant. In plus, in cazul caderilor de zapada sau de lapovita, urmate de perioade de inghet, aerisirea contribuie semnificativ la impiedicarea formarii straturilor de gheata impreuna cu sistemele de siguranta specifice din categoria parazapezilor. Impiedicarea formarii ghetii pe acoperis este doar unul dintre beneficiile unei bune aerisiri a acoperisului daca te gandesti la constructia unei case in zone mai reci. In plus, vei scapa de umezeala din aer care s-ar putea acumula in spatiul de locuit si ar putea duce la crearea unui climat nesanatos dar si la cresterea facturilor pentru incalzire.
Daca este vorba de constructia unei case in zone cu climat mai clad sau chair arid, ventilatia acoperisului are rolul de a drena aerul cald din podul casei sau de sub acoperis care, in zilele de canicula poate atinge sau chiar depasi 60 de grade Celsius. Fara un sistem de aerisre a acoperisului, aceasta perna de aer fierbinte ar persista o perioada indelungata si ar conduce la incalzirea excesiva a spatiului de locuit si, pe cale de consecinta, la costuri mai ridicate cu energia necesara aparatelor de climatizare care vor functiona intr-un regim mult mai intens.
2. Ventilatia acoperisurilor din tabla si a locuintelor - principalele tipuri constructive
In ceea ce priveste modul de asigurare a ventilatiei rezidentiale, exista mai multe metode prin care acest beneficiu poate fi aplicat locuintelor si, in functie de aceste metode, se poate opta si pentru unele sau altele dintre solutiile tehnice de instalare precum si pentru accesorii potrivite.
- Ventilatia naturala
Acest tip de ventilatie este una dintre cele mai simple metode destinate acestui scop care se bazeaza doar pe legile fizicii. In acest caz, ventilatia este realizata prin diferenta de temperatura intre aerul din exteriorul casei si aerul din interior. Totusi, exista unele incaperi din casa care sunt supuse unui regim termic si de umiditate diferit, asa cum este cazul camerei de baie sau al bucatariei, locatii unde este recomandat ca ventilatia naturala sa fie ajutata cu montarea unui ventilator de absorbtie.
- Ventilatia prin transportul aerului cald
In cazul caselor care au surse de incalzire clasice - din gama sobelor sau semineelor - se poate produce un dezechilibru termic. Astfel, temperatura aerului poate fi mult mai ridicata in zona de actiune imediata a acestor surse. Diferenta de temperatura a aerului interior poate fi egalizata prin transportul aerului excesiv incalzit in aceste zone catre spatiile mai indepartate ale locuintei cu ajutorul unui sistem de tubulatura, fitinguri si ventilatoare. Astfel, se asigura un climat unitar in intreg spatiul de locuit si se elimina posibilitatea crearii condensului.
- Ventilatia doar prin evacuare mecanica
Acest sistem de aerisire presupune folosirea unor sisteme de eliminare a aerului evacuat in exteriorul cladirii cu ajutorul ventilatoarelor. Aerul exterior, proaspat, patrunde in locuinta fie prin intermediul ferestrelor de acoperis, fie prin intermediul valvelor montate in peretii exteriori sau acoperis. Debitul aerului evacuat nu mai depinde astfel de conditiile atmosferice de vant sau de temperatura aerului exterior.
- Ventilatia prin evacuare si absorbtie mecanica
Este unul dintre cele mai bune si mai eficiente sisteme de aerisire a locuintelor. In cadrul acestui sistem se poate adapta si un recuperator de caldura care are rolul de a extrage energia termica din aerul evacuat si a o folosi la incalzirea aerului proaspat introdus in interior. Se poate ajunge astfel la economii semnificative in privinta efortului energetic necesar pentru incalzire in sezonul rece si mentinerea unui climat sanatos.
Desigur, alaturi de realizare ventilatiei acoperisului, metoda de ventilare a casei aleasa este importanta, dar un rol crucial in ansamblul oricarei instalatii alese este dat si de calitatea componentelor sau, mai precis, a sistemului de tubulaturi care conecteaza toate componentele din zona acoperisului pana la fiecare spatiu interior. Din acest punct de vedere, sistemele de tubulaturi pentru ventilatie rezidentiala din gama Lindab Safe sunt renumite pentru calitatea constructiva precum si prin etanseitatea superioara asigurata astfel incat se elimina complet pierderile de aer. Montajul unui astfel de sistem este foarte rapid si este preferat si recomandat de specialistii in domeniu.
Gurile de ventilatie rezidentiala din acoperis, care mai sunt denumite popular si “caciuli”, pot avea diverse forme si profile care se pot potrivi oricarui design de acoperis. Acestea sunt montate cu sau fara ajutorul unor adaptori speciali.
3. Aerisirea acoperisului din tabla - elemente de calcul pentru realizarea unei ventilatii corecte
Desi poate parea ca aerisirea acoperisului ca parte integranta a ventilatiei casei este foarte simplu de realizat, totusi exista unele aspecte care trebuie luate in considerare astfel incat sa sistemul sa “lucreze” eficient si sa produca rezultatele scontate.
Astfel, primul lucru pe care proiectantul si constructorul ar trebui sa-l ia in considerare este legat de masurarea si dimensionarea exacta a suprafetei de ventilare a acoperisului. Toate orificiile de admisie si evacuare a aerului depind de realizarea unui calcul matematic care trebuie sa includa in variabilele sale o serie de parametri referitori la:
- aria totala a acoperisului;
- gradul de inclinare sau panta acestuia;
- suprafata totala a planseului de sub acoperis.
Desigur termoizolarea planseului sau a tavanului casei de sub acoperis influenteaza marimea gaurilor executate in acoperis pentru gurile de admisie si evacuare a aerului. O buna izolare termica a planseului conduce in mod automat la orificii mai mici executate in acoperis.
In cazul folosirii principiului de ventilatie naturala prin apelare la legile fizicii si anume folosirea diferentei de temperatura, punctele de intrare si de iesire a aerului trebuie executate la o diferenta de nivel adecvata care sa permita producerea fenomenului fizic de convectie si circularea aerului dintr-o parte in alta a acoperisului.
O atentie sporita ar trebui sa fie alocata in cadrul proiectarii gurilor de admisie si de evacuare a aerului. Cele mai bune reguli in materie impun ca gurile de admisie a aerului sa fie realizate in partea inferioara a pantei acoperisului. In functie de proiectul tehnic constructiv, acestea ar trebui amplasate cat mai aproape de streasina acoperisului. Gurile de evacuare a aerului din interior ar trebui sa aiba golurile executate in cele mai inalte puncte ale acoperisului pe cat posibil pe coama acestuia.
De asemenea, trebuie tinut cont de executarea echilibrata a gurilor de admisie si evacuare a aerului. In cazul acoperisului, dispunerea acestor orificii ar trebui realizata in mod egal prin repartizare proportionala. Jumatate dintre orificii ar trebui sa fie alocate admisiei aerului, iar cealalta jumatate evacuarii acestuia. Aceasta repartizare permite o circulatie naturala a curentilor de aer ce intra in sistemul de aerisire al acoperisului.
Sistemele Lindab Inside Safe sunt construite special pentru aerisirea locuintei pot fi adaptate si conectate si la centrale specializate in tratarea aerului. Impreuna cu un recuperator de caldura din cadrul acestor centrale, energia termica a casei poate fi recuperata in proportie de pana la 90%. Merita mentionat ca sistemul Lindab Safe poate fi folosit si in cazul apartamentelor de bloc prin conectarea acestuia la gurile de ventilare aferente constructiei sau prin intermediul unor solutii constructive separate.
In concluzie, procedura de aerisire a acoperisului si implicit protectia si mentinerea unui ambient interior sanatos nu este complicata daca sunt respectate aspectele necesare in ceea ce priveste proiectarea sistemului, instalarea profesionala si folosirea materialelor de calitate. De asemenea, modalitatile de constructie adoptate la realizarea acoperisului pot afecta modul in care aerul va circula in mod eficient sub invelitoare.
Sursa foto: lindab.ro