Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Antrepriza si contractul de antrepriza – Ce semnifica aceste termene folosite in domeniul constructiilor?

imageya3uc.png

Antrepriza face referire la totalitatea serviciilor care pot fi efectuate prin colaborarea cu o firma de constructii. Asadar, este un factor important atunci cand vine vorba despre realizarea unei cladiri sau a unui imobil. De asemenea, este esential sa stii si ce inseamna contractul de antrepriza si prin ce caracteristici se defineste acesta. Astfel de informatii sunt semnificative si este recomandat sa le cunosti, mai ales daca vrei sa afli mai multe despre acest subiect sau daca esti arhitect, dezvoltator sau antreprenor.

Cuprins

  1. Antrepriza in constructii – Ce inseamna?
  2. Ce este contractul de antrepriza?

1. Antrepriza in constructii – Ce inseamna?

Antrepriza este o etapa esentiala fie ca vrei sa construiesti o hala, fie ca vrei sa ridici o cladire de birouri sau spatii rezidentiale. Lucrarile de antrepriza pot cuprinde diferite tipuri de activitati, prin prestarea unor servicii specifice. De exemplu, nu doar constructia propriu-zisa a imobilului se incadreaza in aceasta categorie, ci si celelalte servicii necesare intr-un astfel de proces (legate de instalatii, de electricitate, etc.).

Inainte de a demara activitatile de antrepriza, este necesar sa te orientezi catre o echipa specializata, care sa-ti ofere consultanta, proiectare si executie de calitate. Astfel, comunicand cu expertii vei putea sa obtii solutii personalizate, in functie de dorintele tale. De asemenea, un grup de specialitate si un concept complet (precum Lindab Systemline) iti pot asigura antrepriza de care ai nevoie, la cele mai inalte standarde. 

imageiuwqf.png

2. Ce este contractul de antrepriza?

Prin definitie, contractul de antrepriza este documentul prin care un antreprenor se obliga sa execute o serie de lucrari sau sa presteze anumite servicii pentru un beneficiar, in schimbul unui pret stabilit. Prin acest contract, antreprenorul nu renunta la independenta sa economica si operativa – acest lucru inseamna ca antreprenorul nu devine subordonat benefciarului, ci devine un partener independent. Asadar, pe scurt, contractul de antrepriza reprezinta un document oficial in care vor fi mentionate toate lucrarile ce vor fi efectuate de catre firma de constructii cu care alegi sa colaborezi. De altfel, tot in acest document vor fi consemnate preturile stabilite si vor fi stipulate toate conditiile cerute de catre ambele parti implicate in proces. Inainte de a semna un astfel de contract, trebuie sa stii exact care sunt elementele la care trebuie sa ai grija. In primul rand, este obligatoriu sa verifici cu atentie toate punctele si subpunctele incluse in document – daca ti se pare ca nu ai cunostintele necesare pentru a evalua aceste detalii, poti apela la ajutorul unui avocat specializat in astfel de proceduri.

Data de finalizare a constructiei este un alt amanunt care trebuie trecut in contract. Aceasta clauza este esentiala, deoarece poate fi utila in situatia in care termenele nu sunt respectate. In plus, poti adauga si alte clauze pe care le consideri necesare – te poti consulta cu avocatul tau pentru a gasi cadrul legislativ necesar. De asemenea, prin contract poti avea control asupra furnizorilor de materiale, dar si asupra firmelor cu care antreprenorul general (constructorul) alege sa colaboreze la randul sau. Astfel, ai dreptul de a obtine toate informatiile de care ai nevoie referitoare la companiile respective, dar si referitoare la materialele folosite in proces.

Acordul este realizat prin consensul ambelor parti si ambele parti au anumite obligatii, care vor fi stipulate in respectivul contract. Desi pot fi adaugate si alte conditii extra, in general obiectul contractului se refera la faptul ca antreprenorul are obligatia de a executa lucrarile pana la termenul stabilit, iar beneficiarul are obligatia de a face receptia acestora si de a efectua plata stabilita. Atributiile nu se pot modifica pe parcursul derularii contractului, ci trebuie stabilite inca de la inceput, pentru a evita conflicte sau neintelegeri ulterioare. De asemenea, in cazul in care efectuarea lucrarilor se va desfasura pe o perioada mai indelungata de timp, pot fi programate o serie de receptii partiale, care sa actioneze ca termene intermediare, cu scopul de a verifica stadiul lucrarilor.

In concluzie, este important sa stii ce este antrepriza si ce inseamna un contract de antrepriza, daca urmeaza sa demarezi lucrari care necesita incheierea unui astfel de acord. Documenteaza-te cu atentie si apeleaza la ajutorul specialistilor, atat din punct de vedere legislativ, cat si in ceea ce priveste expertii antreprenori cu care alegi sa colaborezi!

Sursa foto: pixabay.com