Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Bucataria de vara - Amenajarea unui spatiu multifunctional util pentru intreaga familie

image6sexg.png

Proprietarii de case de diferite dimensiuni aleg sa amenajeze in curte o bucatarie de vara, solutia fiind considerata una excelenta, oferindu-le un spatiu multifunctional, in care intreaga familie poate sa desfasoare diverse activitati placute si utile. Ridicarea unei astfel de zone este tot mai practicata, deoarece proiectul este usor de finalizat, necesita investitii accesibile si se pot utiliza diverse tipuri de idei, in care pot fi introduse toate dorintele proprietarilor. Bucatariile de vara moderne nu mai seamana cu vechile incaperi taranesti decat in ceea ce priveste utilitatea spatiului ca loc de preparare a mancarii, astazi fiind adevarate spatii de relaxare si de petrecere a timpului liber alaturi de familie si de prieteni.

In articolul de mai jos vei descoperi ce este bucataria de vara, care sunt principalele tipuri de astfel de constructii ce pot fi construite in curtile caselor si care sunt avantajele amenajarii lor. De asemenea, vei putea afla care sunt cele mai utilizate materiale de constructie pentru ridicarea unui asemenea spatiu si care sunt pasii recomandati de specialisti pentru finalizarea proiectului intr-un mod corect si satisfacator. Mai mult decat atat, vei putea consulta cateva sfaturi cu privire la dotarea bucatariei de vara, in asa fel incat sa raspunda cu succes tuturor nevoilor ce apar de-a lungul timpului.

Cuprins:

  1. Ce este bucataria de vara?

1.1. Tipuri de bucatarie de vara

1.2. Avantajele amenajarii unei bucatarii de vara

  1. Amenajarea unei bucatarii de vara

2.1. Materiale de constructie utilizate pentru amenajarea unei bucatarii de vara

2.2. Pasii de parcurs pentru ridicarea unei bucatarii de vara

  1. Dotarea corespunzatoare a bucatariei de vara

1. Ce este bucataria de vara?

imagezgm67i.png

Bucatariile de vara sunt cunoscute majoritatii romanilor din vremea copilariei, cand isi petreceau vacantele la bunici si se adunau seara de seara in preajma plitei pentru a se infrupta din bunatatile gatite. Conceptul a evoluat in urma preluarii influentelor occidentale, ajungand sa se transforme dintr-un spatiu pur utilitar intr-unul care imbina prepararea hranei cu activitati diverse, pentru relaxarea tuturor membrilor familiei.

Bucataria este ideala in perioadele de vara, atunci cand temperaturile devin suficient de placute pentru a face petrecerea timpului in aer liber extrem de confortabila. Exista si varianta amenajarii acestui spatiu sub forma unei incaperi inchise, care sa poata fi folosita pe tot parcursul anului, chiar si in momentele in care temperaturile scad sub limita inghetului. 

Realizarea unui astfel de proiect este una preferata de foarte multi proprietari de locuinte din Romania, deoarece demersul nu necesita aprobari speciale, poate fi dus la bun sfarsit chiar si in regie proprie, mai ales daca este vorba despre proiecte simple, oferind un spatiu suplimentar in care se pot desfasura activitati diverse.

1.1. Tipuri de bucatarie de vara

imagen3hn.png

Tipurile de proiecte de bucatarii de vara ce pot fi utilizate sunt diverse, in functie de necesitati si de bugetul disponibil. Acest ultim criteriu este, in special, unul relevant, pentru ca pot fi ridicate bucatarii simple, care necesita investirea unor sume mici sau unele complexe, care incorporeaza materiale de constructii scumpe, in acest caz fiind implicate sume importante. Dintre tipurile de bucatarii de vara se remarca trei modele, fiecare dintre ele cu anumite avantaje si dezavantaje:

  • Bucataria de vara deschisa si neacoperita se prezinta intr-o forma simpla, realizata prin amenajarea unei terase cu loc de preparare a hranei, de obicei un gratar cu lemne sau gaz, cu spatiu de depozitare pentru vase, ustensile si alte elemente utile intr-o bucatarie, cu zona pentru luat masa, sub forma unei mese si a unor scaune. Avantajul unui astfel de spatiu este reprezentat de investitia minima necesara, insa are ca dezavantaj lipsa unei protectii impotriva elementelor atmosferice, ca de exemplu ploaia sau soarele prea puternic. Bucatariile deschise au o perioada de folosire limitata la acele momente in care conditiile sunt placute;
  • Bucatariile de vara de tip foisor se prezinta sub forma unui spatiu cu acoperis sprijinit pe stalpi, nefiind inchis complet pe laterala. Exista varianta ridicarii unor pereti laterali, dar acestia, de regula, au o inaltime redusa, cu rol de a delimita spatiul, nu de a-l inchide. Foisoarele cu rol de bucatarie de vara pot fi utilizate si in perioadele ploioase sau atunci cand soarele arde, mobilierul si zona de gatit fiind protejate de ploaie, ceea ce le mareste durata de viata utila. In ultima vreme sunt folosite diverse materiale, ca de exemplu foliile transparente, ce pot inchide complet spatiul pentru a extinde perioada de utilizare pana toamna tarziu sau primavara devreme;
  • Bucatariile de vara inchise se prezinta sub forma unor incaperi care sunt lipite de locuinta principala sau plasate separat intr-o zona mai placuta a curtii. Desi acest tip de proiect necesita investitiile cele mai mari, ofera avantajul obtinerii unui spatiu ce poate fi intrebuintat pe tot parcursul anului, fara a se tine cont de temperaturile de afara.

1.2. Avantajele amenajarii unei bucatarii de vara

imageyotzs.png

Amenajarea unei bucatarii de vara ofera numeroase avantaje evidente, in special pentru cei care prefera sa-si prepare singuri mancarea si nu sa o comande la restaurant. Spatiul este cu atat mai util cu cat, de obicei, bucatariile caselor din Romania au dimensiuni reduse, ceea ce face dificila o activitate normala in aceasta camera.

Alt avantaj al amenajarii bucatariei de vara este evitarea raspandirii unor mirosuri puternice in locuinta in momentul in care sunt preparate alimentele sau conservele pentru iarna. Acelasi lucru poate fi afirmat si despre evitarea cresterii temperaturilor in locuinte in timpul verii, atunci cand aerul conditionat face cu greu fata.

Nu trebuie uitat nici faptul ca bucataria de vara este si un spatiu multifunctional, destinat nu doar prepararii si luarii mesei, ci si practicarii altor activitati in comun, ca de exemplu jocurile de societate, ascultarea muzicii, urmarirea unor filme.

2. Amenajarea unei bucatarii de vara

imageb8uqn.png

Amenajarea unui bucatarii de vara este un proiect usor de pus in practica de cele mai multe ori. In special, daca este vorba despre variantele deschise sau cele de tip foisor, este necesara o implicare financiara accesibila, iar munca propriu-zisa dureaza de la cateva zile la cateva saptamani. Ideile ce pot fi transformate in realitate sunt extrem de numeroase, nu doar in ceea ce priveste tipul de spatiu, ci si in legatura cu materialele de constructie intrebuintate, designul implementat si amenajarea interioara. 

2.1. Materiale de constructie utilizate pentru amenajarea unei bucatarii de vara

image00d79.png

In ceea ce priveste materialele de constructie ce pot fi de ajutor intr-un astfel de proiect, se remarca unele prin pretul accesibil, usurinta montajului si rezistenta in timp.

  • In Romania, cel mai adesea, bucatariile de vara sunt ridicate din lemn masiv. Acoperisul este din tabla de tip tigla metalica, ce imbina intr-un mod ideal rezistenta otelului cu imaginea clasica a tiglei de ceramica;
  • Un alt material des folosit este piatra naturala, cu ajutorul careia sunt ridicati stalpii de sustinere a acoperisului sau sunt ziditi semiperetii care inconjoara spatiul;
  • Un rol important il are si betonul cu ajutorul caruia este creata zona de sustinere a cladirii, existand, insa, si varianta construirii unei platforme din lemn, sprijinita pe stalpi infipti in pamant;
  • Pentru bucatariile inchise sunt preferate geamurile termopan de mari dimensiuni, care permit vizualizarea spatiului exterior si care, preferabil, pot fi demontate in perioadele calde pentru a obtine o experienta foarte placuta.

2.2. Pasii de parcurs pentru ridicarea unei bucatarii de vara

imagedx8ty.png

Proiectul de amenajare a unei bucatarii de vara trebuie sa inceapa cu obtinerea autorizatiilor de construire de la autoritatile statului. In prezent aceste spatii sunt considerate anexe gospodaresti si inainte de a se trece la lucrarea propriu-zisa este necesara trecerea printr-o activitate birocratica mai mult sau mai putin complexa, in functie de tipul ales. Printre documentele necesare se numara:

  • Certificatul de urbanism ce se obtine in urma depunerii la primarie a unei documentatii specifice (copii dupa actele de proprietate, planuri de cadastru, chitanta care atesta plata pentru certificat);
  • Proiectul tehnic realizat de arhitect;
  • Autorizatia de constructie;
  • Avizele de mediu si cele pentru racordare la utilitati (doar in cazul in care este prevazuta obligativitatea obtinerii lor in certificatul de urbanism).

Aceasta etapa este una destul de complicata, insa, in prezent, exista in proces de elaborare o noua legislatie in care se precizeaza ca toata aceasta documentatie nu este necesara, proiectele putand fi realizate mult mai rapid.

Dupa obtinerea documentatiei se poate trece la construirea propriu-zisa:

  • Se alege amplasarea in functie de spatiul disponibil. Poate fi aleasa varianta plasarii bucatariei de vara lipita de casa sau se poate opta pentru o zona a gradinii in care verdeata este mai dezvoltata si temperaturile mai placute. Cel mai usor de ridicat este daca se alege un teren drept, ferm, nesupus eroziunii, in acest caz, pregatirile fiind minime. In cazul unui teren in panta va fi necesara realizarea unei fundatii de dimensiuni apreciabile, mult mai costisitoare;
  • Dupa alegerea amplasamentului se va construi zona suport, fie sub forma unei placi din beton, care va sprijini structura si care va fi in acelasi timp si pardoseala, fie sub forma unei platforme sprijinite pe stalpi de sustinere;
  • Urmatorul pas este reprezentat de construirea structurii de sprijin sub forma unor stalpi si a unui plafon peste care va fi montat acoperisul;
  • Acoperisul trebuie sa fie suficient de rezistent pentru a face fata ploilor, zapezii si vantului, cea mai intrebuintata varianta fiind a plasarii unei structuri lemnoase, peste care este plasat invelisul de tigla metalica. Nu trebuie uitat nici sistemul de jgheaburi si burlane, care are rolul de a colecta apa de ploaie sau pe cea provenita din topirea zapezii si de a o duce departe de structura pentru a nu afecta stabilitatea constructiei;
  • Inchiderea bucatariei de vara este folosita doar in cazul in care este aleasa varianta unui spatiu inchis. In acest sens se pot utiliza: zidaria clasica, placi din materiale lemnoase prefabricate, geamuri de mari dimensiuni, de tip termopan. In cazul in care se apeleaza la aceasta varianta este importanta montarea unui sistem de ventilatie rezidentiala, ce are rolul de a prelua aerul viciat de la interior si a-l inlocui cu cel proaspat de afara. Acest sistem este format din ventilator mecanic, tubulatura pentru ventilatie ce conduce aerul care zona dorita si din grile si difuzoare cu rolul de a prelua aerul viciat si de a furniza aerul curat.

3. Dotarea corespunzatoare a bucatariei de vara

Dupa ridicarea zonei propriu-zise se va trece la amenajarea spatiului interior prin dotarea acestuia cu acele elemente care sa ofere utilitate, dar si confort. Astfel, se pot alege din diversitatea de stiluri de amenajare:

  • Stilul rustic este cel ce provine din vechile bucatarii de vara. In acest caz se vor utiliza cuptoare traditionale, cu lemne ori cu plita si gratar si alte obiecte care aduc aminte de vremurile de altadata. Materialele care ofera aceasta imagine sunt lemnul si piatra naturala, iar ca elemente de decor se recomanda motivele traditionale populare romanesti si jardinierele cu muscate de culori variate;
  • Stilul modern se bazeaza pe folosirea unor materiale precum inox, sticla, portelan si mozaic. Aparatele electrocasnice sunt cele electrice sau cu gaz, iar mobilierul trebuie sa ofere imaginea de modernitate prin culori si design;
  • Stilul mediteranean este din ce in ce mai popular. Piatra naturala, culorile de tip pastel si mobilierul din fier forjat si sticla ofera o imagine care aduce aminte de vacantele petrecute pe plajele din Grecia, Italia sau Spania.

Un element care ofera confort si utilitate este reprezentat de plasarea in bucataria de vara a unor plante decorative sau chiar a unora aromatice, care pot fi intrebuintate in activitatea de preparare a hranei. Pentru a se realiza acest deziderat pot fi plasate jardiniere, ghivece de dimensiuni variate sau pot fi plantate diferite specii agatatoare.

imagepxr1i.png

imagegkpjh.png

image92gku.png

imager1r1c.png

imagetms2s.png

imagerc7mx.png

image5k3ql.png

image17fbp.png

imagel1kuy.png

imagesiwmf.png

image4nt3g.png

imagenyrl.png

In concluzie, proprietarii de case dotate cu gradina si curte ar trebui sa se gandeasca la construirea unei bucatarii de vara pentru a se bucura de momente memorabile, de mese placute si de activitati variate in compania familiei si prietenilor dragi.

Surse foto: pixabay.com, ro.pinterest.com