Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Casa de tip A - informatii utile pentru proprietari nonconformisti

imageqzx5.png

Printre proiectele diverse de case ce pot fi utilizate se remarca cele de tip A, care ofera o imagine deosebita, potrivita pentru acei proprietari care doresc sa iasa din conformitate si sa locuiasca permanent sau temporar intr-un spatiu cu totul aparte. Popularitatea acestor tipuri de locuinte este din ce in ce mai mare si in Romania, fiind preferate, in special, de catre acele persoane care doresc sa-si ridice o casa de vacanta in zonele cu natura bogata. Exista cateva avantaje evidente, pe care acest tip de structura il ofera viitorilor proprietari, dar, in acelasi timp, acestia trebuie sa se astepte si la unele situatii problematice, pe care trebuie sa le cunoasca inainte de a se decide pentru a face alegerea in cunostinta de cauza.

In articolul de mai jos vei afla ce sunt casele de tip A, cum au ajuns acestea sa fie din ce in ce mai populare in ultimii ani si care sunt principalele caracteristici ce le deosebesc de locuintele obisnuite. In plus, vei putea descoperi care sunt avantajele si dezavantajele acestui tip de structura locuibila si care sunt pasii ce trebuie sa fie pusi in practica pentru transformarea proiectului intr-o cladire complet finalizata.

Cuprins:

  1. Ce sunt casele de tip A

1.1. Istoricul caselor de tip A

1.2. Caracteristicile caselor de tip A

  1. Avantajele si dezavantajele caselor in forma de A

2.1. Avantajele caselor in forma de A

2.2. Dezavantajele caselor in forma de A

  1. Proiect de casa tip A - pasii de urmat pentru construirea unei case de tip A

1. Ce sunt casele de tip A

imagej7sn.png

Casele de tip A sunt acele constructii care au o forma caracteristica, ce aminteste de prima litera a alfabetului. In mod practic, cladirile de acest gen se prezinta sub forma unui spatiu realizat dintr-un acoperis in doua ape, in interiorul caruia sunt amenajate incaperile de locuit. Practic, cele doua pante ale acoperisului se prelungesc pana la nivelul solului, ramanand doar cele doua fatade de pe laterala, ca elemente constructive.

1.1. Istoricul caselor de tip A

Forma literei A a fost utilizata inca din Preistorie de catre primii oameni care au construit adaposturi temporare din diferite materiale naturale. Dupa o perioada in care acest tip de locuinte nu a mai fost pus in practica, ideea a reaparut in secolul al XVII-lea in zonele montane ale Americii de Nord, unde colonistii au fost obligati din cauza caderilor masive de zapada sa ridice acoperisuri cu o panta foarte abrupta, prelungite pana la nivelul solului, pentru a se evita acumularile de zapada ce puteau prabusi structurile.

Perioada de glorie a caselor de tip A a fost reprezentata de anii de dupa al doilea razboi mondial, atunci cand mai multi arhitecti americani au intrebuintat forma aceasta pentru a pune la dispozitia clientilor kituri prefabricate, care aveau avantajul de a fi mai ieftine decat casele clasice si de a putea fi montate intr-o perioada foarte scurta de timp. In prezent casele in forma de A sunt preferate, in special ca locuinte de vacanta sau ca spatii hoteliere pentru campingurile de lux.

1.2. Caracteristicile caselor de tip A

imagegjhr9.png

Principala caracteristica a casei de tip A este forma triunghiulara a structurii. Practic, casa se prezinta sub forma unei prisme triunghiulare, cu muchia lunga situata in partea superioara si cu laturile laterale egale si mai lungi decat latura de la sol. Privita din fata, casa se prezinta sub forma unui triunghi isoscel, cu cele doua laturi construite sub forma pantelor acoperisului. Un element arhitectural des utilizat la casele de tip A este reprezentat de folosirea geamurilor de mari dimensiuni pentru cele doua fatade, in vederea suplinirii lipsei ferestrelor pe lateral.

In ceea ce priveste amenajarea interioara a acestor locuinte, de regula, exista un singur nivel, dar este posibila si realizarea unui spatiu la mansarda, acolo unde sunt plasate dormitoarele. Materialele de constructie utilizate sunt urmatoarele:

  • Lemnul a fost intrebuintat in mod traditional pentru ridicarea structurii de sprijin. Acest material are avantajul de a fi disponibil, usor de prelucrat si de montat, un izolator termic eficient. In schimb, ca dezavantaj poate fi amintita rezistenta scazuta in fata umiditatii si a insectelor daunatoare, precum si inflamabilitatea crescuta a materialului;
  • Metalul este mai nou preferat pentru construirea structurii de rezistenta, deoarece are o durabilitate mai mare decat a lemnului in fata diversilor factori agresivi. Dezavantajul este legat de pretul mai mare al acestui material fata de cele clasice;
  • O varianta moderna este alegerea materialelor prefabricate, de tip sandwich, care sunt compuse din mai multe straturi ce ofera in acelasi timp rezistenta, dar si izolare termica si fonica.

2. Avantajele si dezavantajele caselor in forma de A

imagepxtn.png

 

Alegerea ridicarii unei locuinte de tip A trebuie sa fie facuta doar dupa ce sunt consultate avantajele si dezavantajele pe care aceasta structura le ofera. Recomandarile specialistilor sunt ca aceste tipuri de case sa fie folosite mai ales ca spatii de vacanta sau ca locuinte temporare, nefiind potrivite pentru locuirea familiala pe temen lung. Este adevarat ca in ultimii ani au aparut variante ce se caracterizeaza prin evolutia ideii si prin adaugarea altor elemente arhitecturale, care permit obtinerea unor spatii mai ample, insa proiectele de acest gen sunt mai greu de pus in practica si necesita o investitie semnificativa.

2.1. Avantajele caselor in forma de A

Principalul avantaj al structurii in forma literei A este reprezentat de designul deosebit, ce poate fi obtinut, element care face ca acest tip de proiect sa fie potrivit proprietarilor nonconformisti. Un alt avantaj este reprezentat de eficienta energetica a cladirii, in special in cazul in care sunt folosite materiale de constructie de calitate, izolatia termica fiind esentiala. Studiile au aratat ca pierderile de energie sunt mai mici decat la structurile din zidarie clasica, element care trebuie sa fie luat in calcul, mai ales in conditiile in care multe dintre aceste case sunt plasate in zonele montane, acolo unde temperaturile sunt mai scazute decat in restul tarii.

 

Forma structurii reprezentata de acoperisul in doua pante cu un unghi foarte ascutit nu permite acumularea de zapada, ceea ce protejeaza locuinta. Aceeasi forma ofera rezistenta si in fata vantului puternic sau a ploilor abundente. Structurile de acest gen permit obtinerea unui spatiu interior deschis, neexistand obligativitatea plasarii unor pereti de rezistenta in afara acoperisului. Acest element permite o impartire a spatiului interior dupa dorinte sau lasarea spatiului deschis in totalitate.

 

Tot in randul avantajelor poate fi amintita intretinerea minima ulterioara si luminozitatea deosebita a interioarelor atunci cand cele doua fatade sunt construite din geamuri cu deschideri largi. Nu trebuie sa fie uitate nici investitiile necesare, acestea situandu-se la un nivel mai redus decat cel al caselor obisnuite.

2.2. Dezavantajele caselor in forma de A

Inainte de a se decide ridicarea unei astfel de locuinte, viitorii proprietari trebuie sa stie si la ce fel de dezavantaje se vor expune. Unul dintre cele mai vizibile este dat de forma spatiului interior, cu pereti inclinati, ceea ce face dificila montarea mobilierului clasic, potrivit pentru plasarea langa peretii drepti. Exista solutii ingenioase, care, in parte, reusesc sa elimine aceasta problema.

Un dezavantaj cu care se intalnesc multi dintre proprietarii caselor de tip A, mai ales daca folosesc lemnul ca material de constructie, este legat de problema umiditatii. Din cauza formei specifice, ventilatia naturala se realizeaza destul de greu, ceea ce poate duce la formarea de condens, afectand in timp rezistenta lemnului. Situatia poate fi rezolvata cu usurinta, insa, prin montarea unui sistem de ventilatie rezidentiala, care reuseste cu ajutorul tubulaturii, grilelor si difuzoarelor sa elimine aerul viciat si umed catre exterior si sa aduca aer proaspat de afara.

3. Proiect de casa tip A - pasii de urmat pentru construirea unei case de tip A 

imagejk0cd.png

Construirea unei case de tip A este un demers care poate fi pus in practica mai usor decat varianta ridicarii unei structuri in stil clasic. Comparatia este simplu de facut, avand in vedere ca o casa in forma de A poate fi ridicata intr-o perioada de timp de la cateva saptamani, in cazul in care se foloseste un sistem de tip kit, pana la doua sau trei luni, daca se apeleaza la varianta construirii de la zero, pe cand casele clasice se ridica intr-un an sau doi ani. Pentru construirea spatiilor de acest gen se poate apela la regia proprie, daca proiectul este de mici dimensiuni, de forma unei casute, sau la firme de constructie specializate, in cazul in care suprafetele sunt unele mai generoase, iar munca mai complexa.

Indiferent de varianta aleasa, viitorii proprietari ar trebui sa cunoasca etapele necesare demararii proiectului si ducerii la bun sfarsit intr-un mod corespunzator:

  • Prima etapa este reprezentata de obtinerea avizelor si aprobarilor pentru inceperea demersului. Acestea sunt obtinute de la autoritatile publice locale si centrale. Procesul birocratic este unul destul de complex si dureaza mult (intre patru si sase luni) si, din acest motiv, trebuie prevazuta din timp trecerea prin aceasta etapa pentru a nu se inregistra intarzieri semnificative in etapa constructiei propriu-zise;
  • A doua etapa este reprezentata de realizarea fundatiei care poate fi de trei tipuri: fundatia cu centuri continue din beton, cea clasica intalnita la majoritatea locuintelor, baza de tip placa generala din beton monolit si fundatia pe piloni. Aceasta etapa trebuie sa fie abordata cu seriozitate, deoarece stabilitatea viitoarei structuri depinde, in primul rand, de rezistenta bazei. Avandu-se in vedere ca foarte multe dintre aceste locuinte sunt ridicate in zonele montane, acolo unde terenul nu este intotdeauna plat, rezistenta fundatiei devine esentiala pentru succesul proiectului;
  • A treia etapa este cea a construirii scheletului de rezistenta. Acesta este ridicat din lemn sau metal sub forma unor triunghiuri unite prin grinzi. Structura seamana cu cea a unui acoperis clasic, diferenta fiind data de inaltimea mai mare si de panta abrupta a celor doua ape;
  • A patra etapa este cea a montarii acoperisului pe cele doua ape. In mod traditional era utilizata sindrila, insa acest material nu rezista foarte bine in fata umiditatii, putand aparea infiltratii dupa cativa ani de la montare. O varianta mai rezistenta si mai usor de montat este cea a tablei care sa ia forma unui acoperis faltuit.. Acest material este disponibil intr-o gama variata de culori, modele si finisaje, ceea ce permite implementarea unui design cat mai apropiat de dorintele viitorului proprietar. De obicei, cele doua pante ale acoperisului ajung pana la sol, insa exista si varianta ca acestea sa nu atinga nivelul acesta. In acest caz este necesara montarea sistemului de jgheaburi si burlane pentru preluarea apelor pluviale si ghidarea lor cat mai departe de structura;
  • A cincea etapa este cea a instalarii diverselor sisteme care ofera confort. In aceasta categorie se inscriu instalatia electrica, instalatia de climatizare, instalatia sanitara si cea de incalzire;
  • A sasea etapa este cea a finalizarii lucrarilor interioare prin realizarea izolatiei termice si fonice, cea mai buna solutie fiind in acest sens vata minerala, prin inchiderea peretilor cu ajutorul placilor din rigips sau a lambriurilor din lemn, prin montarea podelelor si aplicarea straturilor de var, vopsea si lac;
  • In cadrul ultimei etape se vor instala elementele de tamplarie, reprezentate de geamuri si usi, si se vor face finisajele in exterior, pentru a se putea definitiva lucrarea.

Casele de tip A sunt utile unor categorii diverse de persoane. Cel mai adesea structurile de acest gen sunt preferate de familiile cu copii, care doresc sa aiba la dispozitie un spatiu deschis amplu pentru a-i putea supraveghea pe acestia in timpul desfasurarii diverselor activitati. Alte categorii de persoane carora le este utila aceasta varianta sunt cele care doresc sa aiba la dispozitie un living de dimensiuni apreciabile, cu multa lumina naturala, cu vizibilitate maxima, la care se adauga spatii de dormit intime, aflate la etaj. Aceste case ofera si un consum redus de energie pentru climatizare, fiind astfel potrivite pentru persoanele interesate de realizarea unor economii si de protejarea mediului inconjurator.

In concluzie, persoanele aflate intr-o astfel de situatie ar trebui sa opteze pentru o casa de tip A pentru a se bucura astfel de avantajele oferite de aceasta si pentru obtinerea unui spatiu nonconformist, apropiat de natura.

Surse foto: unsplash.com.