Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Case in stil mediteranean - abordarea moderna pentru construirea unor locuinte de vis

imagejhva4.png

Unii romani doresc sa aiba case deosebite, care sa impresioneze prin design si functionalitate. Un stil arhitectural care raspunde cerintelor intr-un mod mai mult decat satisfacator este cel mediteranean. Acest stil isi are radacinile in trecut. Evolutia sa este bazata pe introducerea unor elemente care sa sporeasca nivelul de confort, in conditii de mediu nu neaparat prielnice. Temperaturile crescute din cea mai mare parte a anului au presupus din start descoperirea unor solutii care sa permita obtinerea unui spatiu foarte comod.

O alta preocupare a fost legata de realizarea unui spatiu estetic impresionant cu ajutorul elementelor decorative, a culorilor si texturilor specifice si a materialelor de constructie naturale. In prezent se observa o tendinta in dezvoltarea stilului mediteranean printr-o reinterpretare moderna, bazata, in special, pe folosirea celor mai noi inovatii din domeniul constructiilor.

In randurile de mai jos vei descoperi ce sunt casele mediteraneene, care sunt caracteristicile lor in functie de zona geografica specifica si cum poate fi utilizata tehnologia moderna in ridicarea unor astfel de locuinte in Romania. In plus, vei afla unele sfaturi ale specialistilor in legatura cu amenajarea interioarelor si exterioarelor, in asa fel incat stilul acesta sa poata fi reinterpretat cu usurinta.

Cuprins:

  1. Caracteristicile caselor in stil mediteranean - acoperis, stil si alte elemente

1.1. Caracteristicile caselor mediteraneene din Grecia

1.2. Caracteristicile caselor mediteraneene din Italia

1.3. Caracteristicile caselor mediteraneene din Spania

  1. Construirea moderna a caselor in stil mediteranean

2.1. Elemente arhitecturale moderne ce pot fi incorporate in stilul mediteranean

2.2. Abordarea moderna a construirii unei case mediteraneene

  1. Amenajarea interioara si exterioara a caselor in stil mediteranean

1. Caracteristicile caselor in stil mediteranean - acoperis, stil si alte elemente

imagefk84h.png

Zona mediteraneana este un spatiu vast, cu o istorie bogata, ce se caracterizeaza, in general, prin temperaturi crescute de-a lungul intregului an, precipitatii putine cantitativ si disponibilitatea redusa a unor materiale de constructii, precum lemnul. Avand in vedere aceste elemente, oamenii locului au dezvoltat un stil arhitectural aparte, care ofera utilitate si estetica aparte. Arhitectura zonei mediteraneene este caracterizata de cateva elemente comune, ca de exemplu folosirea pietrei si a tiglei ceramice, dar, in timp, s-au individualizat trei substiluri: grecesc, italian si spaniol.

1.1. Caracteristicile caselor mediteraneene din Grecia

image38ea5.png

Casele din Grecia sunt bine cunoscute romanilor care aleg sa-si petreaca vacantele in aceste tinuturi pline de istorie, distractie, relaxare, soare si voie buna. Aceste locuinte se caracterizeaza prin folosirea pietrei ca principal material de constructie si a acoperisului cu panta ingusta, realizat din tigla ceramica de culoare rosie sau din placi de ardezie de culori inchise.

In multe cazuri acoperisul este inlocuit de o terasa, folosita ca spatiu de relaxare, element posibil datorita cantitatilor reduse de precipitatii care cad de-a lungul anului. Cele mai utilizate culori sunt alb si albastru la exterior. Tot in zona exteriorului sunt adaugate elemente decorative de tipul coloanelor, corniselor decorate si balustradelor.

Locuintele din Grecia au, de obicei, un singur nivel sau maxim doua, un numar relativ redus de camere de dimensiuni mari. Ferestrele si deschiderile sunt sub forma de arcada, numarul lor fiind mare pentru a permite circularea naturala a aerului.

1.2. Caracteristicile caselor mediteraneene din Italia

imageemf1d.png

Stilul mediteranean din Italia a rezultat din arhitectura renascentista. Acest lucru face ca stilul sa fie unul mai complex decat cel grecesc. Exteriorul caselor este impodobit prin coloane si arcade de dimensiuni mari, iar ca finisaj exterior se remarca tencuiala de tip stucco in culori calde, naturale. Planul arhitectural este, in cele mai multe cazuri, unul simetric, cu o fatada dotata cu o usa de mari dimensiuni asezata pe mijloc, cu ferestre mari de-o parte si de alta.

Printre elementele decorative de exterior se pot aminti caramida si piatra naturala. Acoperisul este realizat din tigla ceramica, asezata intr-un unghi mai abrupt, deoarece Italia cunoaste un nivel al precipitatiilor mai bogat decat cel grecesc. O importanta deosebita este acordata gradinilor care sunt construite dupa planuri exacte, geometria fiind de baza in acest sens.

1.3. Caracteristicile caselor mediteraneene din Spania

image3ykgd.png

Stilul mediteranean spaniol este mai vesel si mai colorat decat cel din Italia si Grecia. Motivul este dat de bogatele influente nord-africane, marocane. Caracteristica este data de faptul ca mari parti ale Peninsului Iberice au fost timp de sute de ani sub stapanire araba. Influenta marocana poate fi observata atat in planul arhitectural complex, bazat pe utilizarea mai multor niveluri, curtilor interioare si teraselor, cat si in folosirea unor culori indraznete, precum rosu, caramiziu, portocaliu, verde, turcoaz.

Gradinile spaniole sunt celebre. Aici se poate observa influenta araba sub forma fantanilor arteziene si a elementelor decorative din piatra sculptata. Acoperisul caselor este de cele mai multe ori asimetric, cu o inclinatie accentuata, construit din tigla ceramica de forma semicirculara.

2. Construirea moderna a caselor in stil mediteranean

imagev0m1o.png

Reinterpretarea moderna a stilului mediteranean este o necesitate, avandu-se in vedere evolutia tehnologiei constructiilor, care permite ridicarea mai rapida si mai putin costisitoare a unei locuinte ce pastreaza traditiile si estetica. Pe langa elementele clasice, ca de exemplu culorile, texturile si obiectele decorative, se pot adauga caracteristici moderne, precum materiale de constructie usor de folosit si foarte durabile, planuri arhitecturale adaptate zilelor moderne si instalatii electrice si sanitare de ultima generatie.

2.1. Elemente arhitecturale moderne ce pot fi incorporate in stilul mediteranean

imageocmja.png

Printre elementele arhitecturale moderne ce pot fi folosite cu succes in prezent si care permit construirea unei locuinte in stil mediteranean se numara:

  • Inlocuirea materialelor de constructie clasice, greu de prelucrat si costisitoare cu unele moderne, cel putin la fel de bune. De exemplu, piatra si caramida folosite in mod traditional pot fi inlocuite cu materiale moderne (beton, zidarie actuala, sticla si placile metalice si de aluminiu). Construirea cu ajutorul acestor materiale nu inseamna renuntarea la estetica stilului, existand solutii care sa permita un astfel de element. In acest sens pot fi amintite caramizile aparente, ce se lipesc pe fatade pentru a impune stilul italian sau tencuiala ce emita piatra in privinta texturii si culorii pentru realizarea unor case in stil spaniol;
  • O atentie deosebita trebuie sa fie acordata acoperisului casei. Vremea din Romania este mult mai ploioasa decat cea din sudul Europei si, din acest motiv, acestei componente trebuie sa i se aduca modificari. In primul rand, inclinatia pantelor trebuie sa fie mai accentuata pentru a favoriza scurgerea apei de ploaie si pentru a nu se realiza depuneri de zapada, care sa afecteze structura acoperisului. In al doilea rand, este obligatorie instalarea unui sistem de jgheaburi si burlane care sa preia apa pluviala si sa o indeparteze de structura de suport a casei. Nu trebuie uitata nici plasarea unor elemente de siguranta pentru acoperis, care sa permita intretinerea ulterioara usoara;
  • In privinta planului modificari au fost aduse in legatura cu accentuarea rolului spatiilor comune. Un living de mari dimensiuni, in care sa fie integrata bucataria si spatiul pentru servit masa, este in tendinte in prezent. Din acest motiv, orice casa moderna ar trebui sa implementeze un astfel de element;
  • Tehnologia moderna a evoluat foarte mult vis-a-vis de confort si de posibilitatile de distractie. Sistemele de incalzire si racire moderne, bazate pe folosirea pompelor de caldura reusesc sa incalzeasca si sa raceasca spatii de dimensiuni generoase, cu cheltuieli mult mai mici decat tehnologiile clasice. Utile ar fi si sistemele fotovoltaice, care sa ofere curent electric gratis de la soare, precum si un sistem de entertainment de ultima generatie.

2.2. Abordarea moderna a construirii unei case mediteraneene

imagei1sb9.png

In mod traditional, multe dintre casele mediteraneene erau construite prin efortul propriu al viitorilor proprietari, lucru care in prezent nu mai este la fel de util. Tehnologia constructiilor a evoluat, fiind necesara existenta unei expertize pentru a se obtine rezultatele dorite. Pentru executarea corespunzatoare a unui proiect de ridicare a unei case in stil mediteranean, specialistii recomanda sa se urmeze un plan exact, format din urmatorii pasi:

  • Prima etapa este reprezentata de realizarea planului arhitectural. In acest sens exista varianta alegerii unuia gata facut, firmele de arhitectura punand la dispozitia clientilor astfel de documente sau se poate personaliza dupa dorinta clientului. Important este sa se mearga pe directia respectarii elementelor traditionale, ca de exemplu existenta curtii interioare, a balcoanelor si teraselor. De asemenea, este recomandat sa se aleaga un plan pe unul sau maxim doua niveluri pentru pastrarea imaginii clasice;
  • A doua etapa este cea a constructiei efective. Acum se vor urmari etapele obisnuite, incepand cu construirea fundatiei suficient de puternice pentru a asigura rezistenta, ridicarea peretilor, realizarea plafoanelor si sfarsind cu montarea acoperisului. O recomandare in acest sens este renuntarea la tigla clasica si apelarea la tabla de acoperis moderna, mai usor de montat. O varianta ce imbina utilul cu placutul este tigla metalica tratata cu granule minerale, care ofera imaginea clasica mediteraneana (din punct de vedere al texturii, culorii si formei) si rezistenta otelului de cea mai buna calitate;
  • Ultima etapa foarte importanta este finalizarea constructiei. In acest moment se va realiza imaginea dorita prin folosirea unor tencuieli sau a unor materiale decorative, ce amintesc de zona mediteraneana. Culorile si texturile trebuie sa fie inspirate de aici, putandu-se utiliza materiale moderne, ce imita la perfectie pe cele traditionale.

3. Amenajarea interioara si exterioara a caselor in stil mediteranean

Etapa de amenajare finala a unei locuinte in stil mediteranean trebuie sa respecte anumite reguli pentru a se finaliza proiectul intr-un mod satisfacator. Experimentele in acest sens nu sunt intotdeauna bine venite, rezultatul eclectic nefiind recomandat in acest caz. Aceasta amenajare trebuie sa fie facuta atat la interior, cat si la exterior, in acest sens gradina fiind obligatorie, casele mediteraneene remarcandu-se astfel.

  • Tencuiala peretilor nu trebuie sa fie perfecta, din contra, texturile diverse oferind personalitate. Se folosesc mortarul si tencuiala de tip stucco finisate intr-un mod rustic, cu asperitati vizibile, ce ofera autenticitate;
  • Culorile predominante sunt neutre si calde: alb, auriu, verde, bleu. Acestea sunt potrivite pentru spatii diverse, cum ar fi dormitorul, livingul sau holul. Baile sunt de multe ori amenajate cu gresie si faianta in culori vii, in special stilul spaniol folosind astfel de elemente caracteristice. Pentru exterior sunt folosite culorile luminoase, albul si ocrul fiind perfecte;
  • Mobilierul este, de regula, din lemn masiv pentru interior si din materiale naturale (rachita) pentru exterior. In privinta culorilor se pot utiliza culoarea naturala a lemnului, alb sau nuante mai indraznete, cum ar fi turcoaz, auriu sau violet deschis;
  • Corpurile de iluminat trebuie sa indeplineasca si un rol decorativ, in afara de cel functional. Potrivite sunt corpurile suspendate, fabricate din fier forjat, dotate cu lumini de culoare calda. Foarte populare sunt si piesele plasate pe perete sub forma unor lampi sau aplice, cu modele decorative si cu lumina difuza. Iluminatul exterior are rolul de a pune in evidenta elemente arhitecturale ale casei, precum fatada, dar si locurile frumoase din gradina;
  • Elementele decorative pot fi variate si in culori indraznete. Covoarele impletite, vasele din ceramice, obiectele din fier forjat si plantele din zona mediteraneana (lamai sau portocal) in ghivece mari de teracota rosie ofera imaginea ce aduce aminte de vacantele petrecute pe malurile Marii Mediterane. La moda sunt elementele decorative de tip handmade, facute din lemn, sfoara, scoici, melci si flori uscate. Un element des intalnit, care are rol functional, este reprezentat de obloanele din lemn, colorate in albastru sau alte nuante naturale, ce sunt plasate la toate ferestrele locuintelor;
  • Gradinile in stil mediteranean sunt spatii pentru odihna si relaxare si trebuie sa fie organizate in asa fel incat sa ofere spatii umbroase. Terasele si aleile se vor construi din piatra naturala, iar plantele recomandate sunt palmierii, yuca, agavele. Designul poate fi completat cu flori colorate, dar si cu plante aromatice, precum lavanda si rozmarinul. De multe ori, o fantana decorativa intregeste imaginea, in special daca in jurul ei sunt plasate banci din piatra si o colonada cu arcade.

imagesn1sq.png

imagebipqo.png

imagebf047.png

imagenhs9j.png

imageuhwrr.png

imagec2ko.png

In concluzie, folosirea stilului mediteranean in ridicarea unei locuinte familiale este o alegere inspirata. Proprietarii vor putea locui impreuna cu familia intr-o casa confortabila, functionala, cu un design deosebit, care se diferentiaza de cel preferat de vecini si care readuce spiritul vacantelor petrecute pe plajele insorite ale Mediteranei.

Surse foto:

pixabay.com, ro.pinterest.com.