Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Constructia unui foisor din lemn - pasii necesari pentru realizarea unui spatiu armonios de relaxare

imagekxpid.png

Un foisor din lemn este o structura in aer liber - un veritabil adaos estetic si functional al unei gradini sau curti, care poate servi drept punct focal in peisagistica proprietatii. Este o structura acoperita, versatila, care poate fi folosita pentru primirea oaspetilor, relaxare cu familia sau ca adapost pentru activitati in aer liber de-a lungul sezonului cald. Construirea unui pavilion din lemn necesita o oarecare experienta in domeniul constructiilor si un efort destul de amplu daca este realizat in regie proprie, dar rezultatul final sporeste intotdeauna valoarea proprietatii pe care este construit.

Cand construiti un foisor din lemn, este important sa alegeti materialele potrivite si de calitate pentru a beneficia de durabilitatea si siguranta unei astfel de constructii usoare. Cele mai comune materiale folosite pentru acoperisurile pavilioane includ lemnul, metalul si policarbonatul, lemnul fiind cel mai popular datorita frumusetii naturale si usurintei de prelucrare. Esentele din lemn pentru pavilioane ar trebui alese in functie de rezistenta naturala la putrezire si la diversi daunatori specifici.

Procesul de construire a unui pavilion din lemn necesita o planificare si o pregatire atenta, precum si o buna intelegere a tehnicilor de constructie. Fundatia trebuie sa fie solida si plana, iar cadrul trebuie construit pentru a rezista la vant si intemperii. Acoperisul este o componenta deosebit de importanta, deoarece trebuie sa fie suficient de robust pentru a suporta greutatea zapezii si a altor forte ale naturii (furtuni, caderi de grindina, ploi, etc.).

In acest articol, veti regasi o privire de ansamblu asupra pasilor implicati in construirea unui foisor din lemn.

Cuprins 

  1. Constructia foisorului din lemn - etape premergatoare si amenajarea de santier
  2. Construirea unui foisor din lemn dreptunghiular sau de alta forma - etapa fundatiei si a structurii de rezistenta
  3. Construirea foisorului pas cu pas - etapa fixarii cadrului si a acoperisului
  4. Finisajele constructiei foisorului din lemn
  5. Intretinerea foisorului din lemn de-a lungul duratei de folosire

1. Constructia foisorului din lemn - etape premergatoare si amenajarea de santier

imagebmjub.png

Inainte de a incepe sa construiti un foisor din lemn, este important sa planificati intreaga operatiune cu atentie si sa pregatiti toate cele necesare pentru proiect. Primii pasi constau in selectarea unei locatii potrivite pentru pavilion, determinarea dimensiunii si stilului arhitectonic al acestuia, selectarea si adunarea materialelor si a uneltelor si a echipamentelor necesare.

  • Alegerea unei locatii potrivite pentru amplasarea foisorului

Prima etapa in realizarea viitorului pavilion din lemn este alegerea unei locatii potrivite. Luati in considerare factori precum dimensiunea curtii sau a gradinii de care dispuneti, distanta fata de locuinta si scopul pentru care veti folosi pavilionul de-a lungul timpului. O suprafata de teren plana este ideala, deoarece va usura in mod semnificativ procesul de constructie si va asigura stabilitatea pavilionului.

  • Determinarea marimii si stilului pavilionului

Urmatorul pas consta in determinarea dimensiunii si a stilului viitorului pavilion din lemn. Ar trebui sa analizati factori precum numarul total maxim de persoane pe care va trebui sa le gazduiasca suprafata interioara utila a pavilionului si estetica sau peisagistica generala a spatiului dumneavoastra exterior in care constructia va fi amplasata. Exista multe stiluri diferite de pavilioane din lemn din care aveti posibilitatea de a alege, de la modele traditionale sau de la cele de inspiratie ale unor curente arhitectonice din trecut, la cele moderne.

  • Selectarea materialelor necesare pentru construirea pavilionului din lemn

Selectarea materialelor potrivite pentru pavilionul din lemn este o etapa esentiala pentru asigurarea durabilitatii constructiei dar si pentru obtinerea aspectului dorit. Dupa cum este stiut, lemnul este cea mai populara alegere datorita frumusetii suprafetei sale si a versatilitatii naturale, acest material find prelucrat cu relativa usurinta. Ar trebui alese esente lemnoase rezistente la putrezire si degradare in timp. Pe langa lemn, este posibil sa aveti nevoie si de suporturi si conectori metalici, produse, sisteme si solutii pentru acoperis, elemente de feronerie, cum ar fi diverse tipuri si marimi de suruburi, piulite si cuie.

  • Dotarea cu uneltele si echipamentele necesare de lucru

Ultima etapa pregatitoare consta in adunarea uneltelor si echipamentelor de care aveti nevoie pentru a construi foisorul din lemn. Din inventarul acestora nu ar trebui sa lipseasca cel putin un fierastrau circular, burghie de diverse diametre, ciocane, nivela si banda de masurare, precum si echipamente de protectie, cum ar fi manusi si ochelari de protectie.

2. Construirea unui foisor din lemn dreptunghiular sau de alta forma - etapa fundatiei si a structurii de rezistenta

imagextxu8.png

Construirea unei fundatii solide si perfect plane este cruciala pentru stabilitatea si durabilitatea pavilionului din lemn. Iata care sunt pasii de urmat pentru realizarea unei fundatii solide pentru acest tip de constructie:

Alegerea locatiei. Selectati o locatie pentru pavilion care sa fie plana si fara obstacole precum radacini vechi de copaci, arbusti sau pietre mari. Este necesar sa mergeti la primaria localitatii pentru a va informa daca tipul si dimensiunile proiectului dumneavoastra privind realizarea foisorului necesita obtinerea prealabila a unei autorizatii de construire. In cazul afirmativ, nu veti incepe lucrarile pana la indeplinirea tuturor conditiilor legale stipulate in certificatul de urbanism necesar pentru obtinerea respectivei autorizatii. 

Marcati perimetrul zonei de construire. Folositi tarusi si sfoara pentru a marca perimetrul fundatiei viitorului foisor. Masurati si marcati colturile si punctele centrale ale fiecarui stalp de sustinere inclus in proiect.

Curatarea si nivelarea terenului. Eliberati zona de construire a fundatiei de orice resturi si nivelati terenul folosind unelte adecvate. De asemenea, puteti folosi o nivela cu laser pentru o mai mare precizie la verificare aplaneitatii terenului. Trasarea fundatiei indica directia de sapare a santurilor si a gaurilor pentru talpa fundatiei si a stalpilor de rezistenta.

Turnarea stalpilor din beton. Amestecati betonul conform instructiunilor producatorului si turnati-l in santurile gaurile pe care le-ati sapat anterior la cotele necesare pentru talpile fundatiei. Folositi o nivela pentru a va asigura ca betonul este plan si ajustati prin turnare suplimentara dupa cum este necesar. Placa de fundatie poate fi realizata tot din beton, dar este o operatiune destul de laborioasa pentru o astfel de constructie usoara. De cele mai multe ori, este suficienta o centura de fundatie, iar podeaua foisorului poate fi realizata din traverse din lemn sau din pardoseli exterioare din PVC, in functie de solutia constructiva aleasa, aceste materiale fiind suficiente pentru sustinerea greutatii persoanelor care utilizeaza foisorul.

Instalarea stalpilor de sustinere a structurii foisorului. Dupa uscarea si intarirea completa a betonului de fundatie, atasati ancorele metalice pentru stalpi la soclurile din beton si fixati stalpii de sustinere din lemn in ancore. Folositi o nivela pentru a va asigura ca fiecare stalp este perfect vertical si ajustati-i pozitia dupa cum este necesar. Fixati stalpii in pozitie cu suruburi sau bolturi.

Fixarea grinzilor. Instalati grinzile orizontale intre stalpii de sustinere ai foisorului folosind console metalice sau alte sisteme de prindere. Asigurati-va ca grinzile sunt la nivel plan, perfect orizontale si ca sunt distantate uniform pe intreg perimetrul foisorului.

Adaugarea contraforturilor transversale. Adaugati contraforturi diagonale intre stalpii de sustinere si grinzi pentru stabilitate suplimentara. Fixati-le in pozitie cu suruburi sau bolturi.

3. Construirea foisorului pas cu pas - etapa fixarii cadrului si a acoperisului

Dupa ce fundatia a fost finalizata, este timpul sa treceti la incadrarea si acoperirea foisorului din lemn. Acesta este momentul in care structura obiectivului prinde contur, si este si momentul in care trebuie sa va hotarati la tipul de acoperis care ofera adapost impotriva intemperiilor.

  • Construirea cadrului pavilionului

Pentru a construi cadrul pavilionului, va trebui sa urmati planurile pe care le-ati creat in timpul fazei de planificare si pregatire. Incepeti prin a asambla stalpii, grinzile si scandurile in functie de proiectul pe care l-ati ales.

  • Alegerea materialelor necesare pentru acoperis

Materialul pentru acoperis pe care il alegeti va depinde de bugetul personal, de designul foisorului si de clima din zona dumneavoastra. Unele materiale comune pentru sistemul de invelitori pentru pavilioanele din lemn includ sindrila bituminoasa, tabla de acoperis sau panourile din policarbonat.

Sindrila bituminoasa este o alegere populara pentru costul scazut. Sindrilele bituminoase vin intr-o gama larga de culori si stiluri, permitandu-va sa alegeti un design care sa va completeze casa si spatiul exterior. Totusi durabilitatea acestui sistem de invelitori este redusa si va solicita numeroase inlocuiri si reparatii de-a lungul timpului

Tabla de acoperis este, pe de alta parte, o optiune durabila si rezistenta. Fie ca este vorba de tigla metalica, fie ca este vorba de tabla pentru faltuit toate aceste sisteme de invelitori sunt rezistente la intemperii si pot face fata cu brio la vanturi puternice, ploi, grindina si caderi masive de zapada. De asemenea, tabla de acoperis poate avea diverse culori si texturi care pot reda un aspect deosebit foisorului.

Placile din policarbonat sunt o optiune usoara si accesibila. Ele ofera o protectie excelenta impotriva razelor UV ale soarelui si sunt disponibile in diferite culori si niveluri de transparenta. Totusi fiind foarte usoare, nu au o rezistenta adecvata la intemperii si sunt doar o solutie temporara sau pentru foisoarele mici.

  • Instalarea acoperisului foisorului

Dupa ce ati ales materialele dorite, este timpul sa construiti acoperisul si sa fixati sistemul de invelitori. Realizarea structurii acoperisului foisorului si a asterelii se realizeaza in mod similar ca in cazul acoperisurilor de case. Peste astereala este indicata asezarea unei membrane cu rol de protectie impotriva patrunderii apei si a umezelii, peste care se poate prinde sistemul de invelitori ales.

Se recomanda apelarea la o echipa cu experienta in constructia de acoperisuri pentru a avea siguranta unui montaj sigur si durabil.

In aceasta etapa se procedeaza si la montarea sistemului de jgheaburi si burlane care au rolul de colectare si drenare a apelor pluviale de pe suprafata acoperisului catre sistemul de colectare sau canalizare al proprietatii. 

Odata ce ati terminat de montat cadrul si acoperisul, pavilionul dvs. din lemn prinde contur. Urmatorul pas este sa adaugati finisajele care il vor face un spatiu confortabil si primitor pentru dvs. si pentru oaspetii dvs.

4. Finisajele constructiei foisorului din lemn

Odata cu realizarea cadrului si finalizarea acoperisului, foisorul din lemn incepe sa prinda contur. Acum este timpul sa fie adaugate finisajele care il vor transforma intr-un spatiu confortabil si primitor pentru dumneavoastra si oaspetii pe care ii veti primi. Iata cateva elemente esentiale pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand treceti la lucrarile finale ale foisorului:

  • Aplicarea unui strat de finisaj protector pe lemn

Inainte de a incepe sa va decorati foisorul, este important sa protejati lemnul din care este construit de intemperii. Aplicarea unei solutii de protectie va ajuta la prevenirea daunelor cauzate de vreme si la prelungirea duratei de viata a structurii lemnoase. De exemplu, un bait transparent, pe baza de ulei, este o alegere populara care sporeste frumusetea naturala a lemnului, oferind in acelasi timp protectie.

  • Adaugarea de accesorii, cum ar fi iluminatul si scaunele

Pentru a face din foisorul din lemn un spatiu functional si primitor, luati in considerare adaugarea de accesorii precum iluminatul si scaunele sau alte piese de mobilier. Luminitele mascate pe baza de LED, felinarele sau chiar un candelabru pot crea o atmosfera confortabila in foisor. Cand vine vorba de locuri de sedere, puteti alege dintr-o gama larga de optiuni, cum ar fi banci, scaune sau chiar un hamac.

  • Amenajarea spatiului din jurul foisorului

Amenajarea spatiului verde din jurul pavilionului poate ajuta la integrarea perfecta a acestuia in curtea sau gradina proprie si la crearea unei tranzitii vizuale fluide intre foisor si restul amenajarilor. Adaugarea de plante, arbusti sau chiar un pat de gradina poate spori frumusetea foisorului si poate crea o atmosfera relaxanta.

  • Adaugarea unor tuse decorative de final

Pentru a oferi foisorului tau din lemn o nota personalizata, ar trebui sa luati in considerare adaugarea de elemente decorative care sa reflecte stilul si personalitatea proprii. Puteti adauga un covor, perne sau chiar lucrari de arta pentru a face spatiul cat mai placut, confortabil si primitor.

Cu designul potrivit si atentia la detalii, foisorul tau poate deveni un loc preferat pentru petrecerea unui timp liber de calitate cu prietenii sau de relaxare zilnica.

5. Intretinerea foisorului din lemn de-a lungul duratei de folosire

Intretinerea regulata este esentiala pentru a va mentine foisorul din lemn in stare buna si pentru a-i asigura longevitatea. Iata cativa pasi cheie de urmat pentru in acest scop:

  • Curatare si inspectie regulata

Curatarea regulata este necesara pentru a indeparta murdaria, praful si alte resturi care se pot acumula pe suprafata lemnului foisorului. Utilizati o perie cu peri moi sau un aparat de spalat cu presiune pentru a indeparta murdaria persistenta. Inspectati lemnul pentru orice semne de deteriorare, cum ar fi fisuri, despicari sau semne de putrezire.

  • Remedierea daunelor constatate

Daca observati orice astfel de semne, este important sa interveniti  imediat pentru a preveni deteriorarea ulterioara mai grava a suprafetelor lemnoase. Reparati orice fisuri, despicari zone de putrezire a lemnului solutii speciale pentru acest scop. Slefuiti zona afectata si aplicati un nou strat de finisaj pentru a proteja lemnul.

  • Lucrari periodice de vopsitorie si etansare

Vopsirea si etansarea lemnului foisorului la fiecare cativa ani poate ajuta la protejarea suprafetelor de deteriorarea produsa de expunerea la intemperii si la mentinerea aspectului de nou. Utilizati bait sau lacuri transparente sau semi-transparente pentru a spori frumusetea naturala a lemnului.

  • Intretinere sezoniera

Intretinerea sezoniera este importanta pentru a va mentine foisorul in stare buna pe tot parcursul anului. Toamna, indepartati orice frunze sau resturi care s-au acumulat pe acoperis sau in sistemul de jgheaburi si burlane cu care este prevazut acoperisul. In timpul iernii, indepartati stratul de zapada sau de gheata care s-a acumulat pe tabla acoperisului pentru a preveni deteriorarea acesteia.

In concluzie, construirea unui foisor din lemn poate fi o experienta plina de satisfactii, dar este important sa va faceti timp pentru a planifica si pregati in mod corespunzator operatiunea. Alegand locatia corecta, materiale de buna calitate si optand pentru un design potrivit, puteti crea un spatiu exterior aspectuos si functional, care va va oferi bucurie si relaxare timp indelungat.

Sursa foto: Pixabay.com