Cum eviti putrezirea sipcii de lemn sub acoperis? Cauze si solutii profesionale
Montarea acoperisului casei tale este unul din pasii finali ai constructiei, dar de o importanta cruciala pentru viitorul confortabil al familei tale. Totusi, desi poate parea ca aceasta operatiune este una simpla si rapid de efectuat, o problema majora care se poate intalni in multe cazuri este lipsa de atentie la operatiunile pregatitoare, la alegerea materialelor, la calculele de necesar ale invelitorii dar si la realizarea structurii de suport a acoperisului in sine.
Pe langa lipsa de atentie mai pot interveni si factori care sunt legati de dimensionarea bugetului constructiei in ansamblu. Este adevarat ca o mare parte din cheltuieli revin turnarii fundatiei, materialelor de constructii pentru structurile de rezistenta si pentru cele de compartimentare sau chiar pentru alte accesorii si instalatii necesare unei case. De multe ori, atunci cand se ajunge la acoperis, din cauza dimensionarii inexacte a bugetului de la bun inceput, proprietarii pot incepe sa faca reduceri de cheltuieli prin recurgerea la diverse compromisuri. Acestea constau fie in a face rabat de la calitatea materialelor folosite, alegand solutii mai ieftine in locul unei tigle metalice de calitate, fie apeland la echipe de constructori care cer un tarif mai mic dar care nu au o experienta solida in montajul sistemelor de invelitori si nu respecta toate instructiunile de montaj oferite de producatori.
Astfel, unul dintre efectele negative care apar atunci cand faci rabat la calitate este putrezirea sipcii din lemn de sub acoperisul propriu-zis - fenomen care te va face sa scoti chiar mai multi bani din buzunar pentru refacerea structurii afectate. In acest articol vei afla cateva directii de actiune recomandate pentru a evita astfel de intamplari inca de la montarea initiala a acoperisului tau.
Cuprins
- Putrezirea sipcii din lemn a acoperisului - cauzele principale care conduc la acest rezultat nedorit
- Metodele de evitare a putrezirii sipcii din lemn de sub acoperis
1. Putrezirea sipcii din lemn a acoperisului - cauzele principale care conduc la acest rezultat nedorit
Putrezirea lemnului este un proces natural care are loc oriunde in mediul inconjurator. Acolo unde acest fenomen nu este de dorit este in structura acoperisului casei tale. Motivul principal al putrezirii lemnului este gradul ridicat de umezeala. Atunci cand materia lemnoasa este mereu umeda - acest fapt conduce la instalarea unor specii de ciuperci care se hranesc cu celuloza din componenta lemnului, sau cu lignina, o alta substanta din compozitia fibrelor lemnoase. Pierzand aceste substante, lemnul pierde din duritate, devine moale si sfaramicios, afectand in mod evident rezistenta structurilor in care este incorporat.
Devine clar astfel ca principalele cauze care conduc la putrezirea sipcii de sub acoperis se pot incadra intr-una sau alta din urmatoarele directii de actiune nerecomandate:
- Un montaj neprofesionist al acoperisului care nu tine cont de recomandarile si standardele din domeniu. De exemplu, un montaj al unui acoperis faltuit sau al sistemului de invelitori sub un unghi mai mic de 14 grade poate duce, in timp, la stagnarea apei si la infiltratii in interior catre structura de suport din lemn.
- Lipsa unei inspectii riguroase si periodice a acoperisului din tigla metalica cel putin odata la 5 ani de catre o echipa profesionista pentru a identifica eventualele goluri, stiut fiind faptul ca tabla “lucreaza” mai ales datorita diferentelor de temperaturi intre zi si noapte, sau de la un sezon la altul. Trebuie verificate cu atentie toate garniturile suruburilor de fixare ce fac parte din elementele de tinichigerie
- Calitatea necorespunzatoare a tiglei metalice sau a acoperisului faltuit (strat de zinc sub 275mg/mp) - o invitatie catre coroziune si perforarea in timp a suprafetei.
2. Metodele de evitare a putrezirii sipcii din lemn de sub acoperis
Prima masura pe care trebuie s-o iei pentru a evita putrezirea sipcii de lemn de sub acoperis este gandirea, de la bun inceput, a unei solutii adecvate pentru acest element atat de important pentru viata unei constructii. Atentia pe care o acorzi din start acestui element constructiv te va scuti pe viitor de multe necazuri si cheltuieli.
Astfel, gandeste-te in primul rand sa te informezi si sa alegi tabla potrivita pentru tipul de acoperis pe care il doresti. De exemplu, pentru acoperisurile cu tigla metalica exista posibilitatea folosirii unei table mai groase, dar pentru acoperisurile faltuite grosimea acesteia trebuie sa fie exact cea recomandata pentru operatiunea de faltuire. Achizitia unei table nepotrivite pentru faltuit poate conduce la instalarea necorespunzatoare care, in timp, va duce la crearea de goluri si, inevitabil, la patrunderea apei catre structura de suport din lemn.
Alegerea echipei de tinichigii montatori de acoperis este al doilea lucru important de facut. In acest caz, ar trebui sa te orientezi numai catre echipe de montatori profesionisti care sa aiba un istoric clar de lucru cu materialele pe care le alegi si care iti pot oferi referintele necesare. Este bine sa te informezi in detaliu despre istoricul de activitatea al echipei care iti va monta acoperisul deoarece de experienta membrilor ei depinde calitatea montajului.
De echipa de montatori depinde si modul de executie al sistemului suport al invelitorii. Masuratorile exacte ale viitorului schelet din lemn care asigura structura de suport a acoperisului constituie un element care contribuie la evitarea putrezirii sipcilor din lemn deoarece o structura corect efectuata permite instalarea fara probleme a unei invelitori.
In concluzie, un proprietar chibzuit va avea o grija deosebita la ultimul pas al realizarii constructiei - montarea acoperisului - informandu-se in detaliu de la cele mai bune surse in materie si alegand solutiile potrivite pentru a-si garanta linistea ulterioara de-a lungul anilor de locuire.
Sursa foto: lindab.ro