Descrierea structurii de rezistenta a halelor Lindab Systemline
In cele ce urmeaza sunt descrise modalitatile de realizare a structurilor metalice Lindab Systemline la standarde inalte de calitate si cu o durata mare de exploatare.
Material de baza
Otelul structural este principalul material din care sunt produse confectiile metalice. Structura de rezistenta Lindab Systemline se executa din table sudate cu sectiuni variabile compuse sau din profile laminate la cald. Avantajul sectiunior variabile compuse este ca pot fi adaptate cu usurinta la eforturile sectionale, cele laminate oferind simplitate in executia structurilor.
In cele mai multe cazuri, fara a ne limita la acestea, materialele folosite sunt:
- otelul S355J0 pentru tablele sudate, elementele laminate la cald si placile de imbinare;
- suruburi zincate pentru imbinarile grinzilor, ale stalpilor si ale elementelor de legatura;
- tije filetate pentru aparatele de reazem de la bazele stalpilor.
Imbinarile cu placi de capat si suruburi de inalta rezistenta se realizeaza cu pretensionarea suruburilor, respectiv prin aplicarea unui moment de strangere la cheie.
Protectie anticoroziva
Structura de rezistenta este uzual conceputa pentru a rezista cel putin 50 de ani fara interventii capitale de renovare si reparare. De aceea, materialul de baza, otelul, are nevoie de o protectie anticoroziva.
Protectia anticoroziva se proiecteaza si realizeaza in functie de mediul ambiant in care se afla cladirea, mediul interior generat de activitatea desfasurata, durata de viata dorita si elementul structural. Principalele modalitati de protejarea a elementelor structurale metalice sunt grunduirea, zincarea si vopsirea.
Grunduirea este cel mai simplu procedeu de protectie a unei structuri, si este destinata cladirilor expuse unui mediu fara agenti corozivi. In acest caz, printr-o procedura standardizata, confectiile metalice sunt sablate SA2 si grunduite cu cate 2 straturi de 30µm fiecare. Cele doua straturi de grund asigura protectie anticoroziva pe durata transportului si a montajului. Aceasta este de altfel si oferta standard de protectie anticoroziva a structurii de rezistenta Lindab Systemline. Desigur, la cerere, Lindab poate apela la orice alt tip de grunduire.
Zincarea este necesara atunci cand structurile sunt supuse unor medii cu umiditate ridicata sau daca activitatea interioara este generatoare de agenti corozivi. Zincarea se face la cald, prin scufundarea elementelor structurale in bai de zinc. Lindab poate trata structura de rezistenta, la cerere, cu diferite grade si grosimi de zincare.
Vopsirea structurii are atat un rol estetic cat si un rol functional. Se poate alege practic orice culoare uzuala. Ca si in cazul altor elemente, unei structuri de rezistenta vopsite ii creste durata de viata semnificativ.
Organe de asamblare
Lindab mizeaza pe calitate, simplitate si eficienta. De aceea, toate reperele sunt uzinate in asa fel incat pe santier sa fie nevoie doar de asamblare, ceea ce duce la beneficii financiare atat pentru investitor cat si pentru montatorul structurii.
Lindab livreaza in santier ansamble (piese de inglobare, stalpi, grinzi, rigle longitudinale, contravantuiri etc.) ce se fixeaza unele de altele cu ajutorul organelor de asamblare (suruburi metrice). Astfel este evitata sudura in santier, ceea ce aduce multiple avantaje: se elimina defectele de executie a sudurilor in santier si procedeele costisitoare de verificare a cordoanelor de sudura, se obtine rapiditate in executie si se elimina potentialele probleme de calitate.
Tipurile de suruburi folosite sunt descrise in proiectul de executie, in functie de solutiile generate de proiectantul de specialitate. Lindab livreaza toate organele de asamblare continute in proiect si necesare structurii de rezistenta.
Sistem
Structurile metalice Lindab Systemline sunt standardizate, uzinarea se realizeaza in spatii de productie dedicate, cu un control riguros al calitatii, Lindab asigurand transportul acestora in santier.
Fiecare structura Lindab Systemline are la baza un proiect PT+DDE. Proiectul contine planse de piese debitate, planse de realizare a ansamblelor si planuri de montaj, insotite de detaliile de executie. Lindab acorda servicii de consultanta si management de proiect pentru asigurarea calitatii in executie si montaj.
Solutiile structurale din prezenta descriere nu inlocuiesc proiectul de executie al constructiei. Proiectantul structurii de rezistenta decide alegerea solutiilor structurale, prin emiterea unui proiect de specialitate verificat si avizat de un verificator autorizat de ministerul de resort.
Structurile standardizate Lindab Systemline sunt rodul a zeci de ani de experienta. Solutiile au fost concepute special conditiilor din Romania, fiind adaptate caracteristicilor seismice si actiunilor zapezii, vantului si factorilor corozivi.
Lindab poate furniza cladiri standardizate, optimizate după anumite criterii, dar poate de asemenea oferi si cladiri atipice, multietajate sau a caror functionalitate necesita forme si solutii unicat.
Suprastructura
Cladirile standardizate Lindab Systemline sunt hale parter ce pot fi accesorizate cu plansee intermediare, poduri rulante, atice, porti, luminatoare, copertine etc. Structura de rezistenta este alcatuita din cadre transversale, solidarizate intre ele cu elemente longitudinale si stabilizate de contravantuiri.
Cadrele de fronton sunt situate la capetele structurii, la frontoane. Acestea sunt formate din stalpi marginali, grinzi, stalpi intermediari si contravantuiri. Principala sarcina a stalpilor intermediari este de a asigura suport pentru inchiderile de fronton. De aceea, pozitia stalpilor intermediari este decisa astfel incat distanta dintre stalpi sa asigure o fixare adecvata a inchiderilor. Cadrele curente sunt situate intre cadrele de fronton. Cadrele curente cu deschidere libera sunt formate din stalpi marginali si grinzi. Cadrele curente cu stalpi intermediari au suplimentar in componenta stalpi de sustinere intre stalpii marginali. Alegerea tipului de cadru curent se face de catre factorii de specialitate in urma analizei nevoilor de functionalitate a cladirii si in conformitate cu preferinta beneficiarului. Cadrele curente cu deschidere libera ofera spatii largi fara obstacole, insa genereaza consumuri mai mari de material. In cazul in care se intentioneaza ca pe viitor cladirea sa fie extinsa, se recomanda ca in faza initiala sa se foloseasca un cadru curent in locul unuia de fronton pentru a usura viitoarele operatiuni de extindere.
Cadrele transversale sunt solidarizate intre ele cu rigle longitudinale de streasina, de coama si intermediare. Aceste rigle longitudinale, parte a structurii de rezistenta, asigura transmiterea incarcarilor acumulate in planul perpendicular pe cadrele de fronton. Contravantuirile de la acoperis si pereti asigura stabilitatea structurilor la actiunile orizontale. Dispunerea contravanturilor este flexibila, venind in intampinarea nevoilor beneficiarilor de a amplasa porti in planul peretilor, luminatoare la acoperis si utilaje specifice.
Pentru cladiri cu deschideri foarte mari se genereaza mai multe nave. Fiecare nava poate avea sau nu stalp intermediar. Navele pot diferi intre ele ca deschidere. Intre nave se formeaza dolii care trebuie proiectate adecvat pentru a prelua in conditii optime apele pluviale si a evita infiltratiile (vezi mai jos o cladire cu trei nave).
Planseele intermediare (mezaninele) sunt des intalnite la corpurile de birouri atasate cladirilor cu rol de productie sau depozitare. Solutia Lindab de plansee este formata din structura metalica de planseu (piese inglobate in fundatii, stalpi, rigle principale si secundare, organe de asamblare), tabla cutata zincata cu rol de cofraj pierdut, conectori si placa din beton armat. Riglele de planseu si tabla cutata cu rol de cofraj pierdut sunt solutia ideala pentru realizarea unui planseu compozit. Se recomanda folosirea tablei cutate cu rol de cofraj pierdut pentru rapiditatea si usurinta executiei planseului. Tabla cutata de planseu se poate dimensiona cu programele de calcul Lindab pentru a evita popirea intermediara a cofrajului. Prin dispunerea conectorilor pe grinzi se obtine solutia structurala mixta otel-beton.
Lindab asigura proiectarea planseelor intermediare, inclusiv a conectorilor si a placii din beton armat. In mod uzual planseul este dimensionat pentru incarcare de birouri, inaltimea utila la parter fiind considerata 2.70m. Standard, oferta Lindab pentru planseele intermediare contine livrarea tablei cutate cu rol de cofraj pierdut, insa nu contine executia placii din beton armat sau livrarea conectorilor. La cerere, Lindab poate proiecta si livra scara de acces, respectiv a grinzilor de vang si a treptelor nefinisate.
Cladirile cu fluxuri mari de marfuri sau cu procese de productie care presupun manipularea unor materiale grele, au nevoie de poduri rulante. Structurilor Lindab Systemline li se pot accesoriza foarte simplu console si cai de rulare pentru poduri de capacitate mare.
In cazul cladirilor cu atic, structura Lindab Systemline prevede toate elementele necesare unei inchideri corespunzatoare. Trebuie tratate cu atentie toate detaliile, pentru a prelua in conditii optime apele pluviale si a evita infiltratiile.
Portile sectionale au nevoie de un suport adecvat pentru o utilizare optima si indelungata. De aceea in cadrul structurilor Lindab Systemline se prevad cadre de porti in conformitate cu nevoile tehnologice.
Cadrul de poarta se realizeaza in directa corespondenta cu tipul portii sectionale pe care o sustine. Fiecare tip de poarta are nevoie de un cadru de sustinere dedicat. Lindab iti pune la dispozitie o gama larga de porti sectionale, in functie de sistemul de rulare: standard (S si ST), suprainaltat (H si HT), low (L si LT) si vertical (V). Regasiti mai jos schematic cele sapte tipuri de cai de rulare pentru porti furnizate de Lindab. Pentru mai multe detalii despre porti si cadrele lor de sustinere, va rugam sa consulati ghidurile tehnice Lindab Doorline.
Infrastructura
Fixarea structurii de rezistenta la nivelul solului se realizeaza la baza stalpilor, prin intermediul unor piese inglobate in fundatii. Fixarea stalpilor poate fi articulata sau incastrata. De cele mai multe ori baza stalpilor incastrati sunt inglobati in pardoseala. In functie de geometria cladirii, a fluxurilor tehnologice si a altor factori consitutivi, in faza de proiectare se decide tipul de fixare. Alegerea unui sistem optim de fixare la baza stalpilor poate conduce la economii insemnate in toate fazele de executie a infrastructurii: sapatura, evacuare sapaturi, cofraje, armaturi, beton, umpluturi, nivelari, compactari etc (vezi mai jos fixarea articulata (stanga) si incastrata (dreapta) a stalpilor in fundatii).
Piesele inglobate se uzineaza de catre Lindab sub forma de carcase din tije filetate si se livreaza in santier in prealabil livrarii structurii, respectiv in faza de executie a fundatiilor.
La cerere, Lindab poate furniza si proiectul de fundatii. Pentru aceasta este nevoie de studiul geotehnic, a ridicarii topografice si a planului de situatie. Uzual, in conditii normale de fundare si pentru cladiri standard, proiectul prevede fundatii izolate sub stalpi, cu grinzi de legatura si pardoseala industriala pe toata suprafata. Proiectul PT+DDE cuprinde planuri de sapatura, fundatii, cofrare, armare placa, detalii fundatii si grinzi de fundare. Proiectantul decide alegerea solutiilor de fundare, prin emiterea unui proiect de specialitate verificat si avizat de un verificator autorizat de ministerul de resort.