Eficienta energetica a cladirilor - Element primordial in obtinerea unor facturi minime la energie
Consumul de energie, fie electrica, fie termica, este esential pentru a duce o viata confortabila. De-a lungul timpului cerintele energetice ale vietii umane erau relativ reduse si usor de indeplinit, resursele fiind abundente, iar pretul accesibil. In ultima vreme, insa, au avut loc doua modificari esentiale, care au adus in atentia organelor legislative si ale consumatorilor problema eficientei energetice. In primul rand, a crescut sensibil consumul de energie electrica prin inmultirea aparatelor electrice si electronice prezente in fiecare casa, iar, in al doilea rand, resursele energetice au devenit din ce in ce mai greu de obtinut si, implicit, pretul lor a crescut. In aceste conditii eficienta energetica a cladirilor a devenit o preocupare constanta, fiind privita ca pe o solutie ideala de micsorare a costurilor vietii si de limitare a poluarii, fara a se face vreo atingere confortului.
In articolul de mai jos vei afla ce este eficienta energetica a cladirilor, care sunt beneficiile acesteia si ce norme legislative guverneaza situatia. De asemenea, vei afla cateva metode ideale de crestere a eficientei energetice a cladirilor si vei descoperi cateva sfaturi ale specialistilor pentru atingerea ei, atat acasa, cat si la locul de munca.
Cuprins:
1.1. Legislatia cu privire la eficienta energetica in Romania
1.2. Beneficiile eficientei energetice
2.1. Eficienta energetica prin intermediul izolatiei
2.2. Eficienta energetica prin intermediul ventilatiei
2.3. Eficienta energetica prin intermediul designului constructiilor
2.4. Eficienta energetica prin intermediului unor sisteme ce functioneaza cu energie regenerabila
1. Ce este eficienta energetica a cladirilor?
Mare parte a energiei utilizate pentru climatizarea spatiilor locuite si a celor industriale este realizata prin arderea combustibilului fosil, ceea ce inseamna o crestere a poluarii atmosferei si o accentuare a efectului de sera prin eliminarea gazelor daunatoare.
In momentul in care costurile necesare atingerii unui confort nomal in interiorul cladirilor au inceput sa depaseasca beneficiile datorita cresterii preturilor resurselor energetice, specialistii in domeniul constructiilor au cautat diverse metode de obtinere a unei eficiente energetice, element care poate fi definit prin eforturile pentru optimizarea consumului de energie, prin utilizarea rationala a acesteia si prin aplicarea unor procese care micsoreaza pierderile de energie.
Mai exact, se urmareste obtinerea aceluiasi confort prin consumul unei cantitati de energie scazute. Motivatiile fenomenului sunt, in primul rand, economice, deoarece prin scaderea consumului de energie are loc o micsorare a facturilor cu procente importante, pornind de la 10% si ajungand chiar pana la 50%.
In al doilea rand, fenomenul are si o motivatie ecologica, pentru ca majoritatea energiei electrice este produsa in mod poluant, iar micsorarea consumului are loc concomitent cu arderea unor cantitati mai mici de combustibil fosil, precum petrolul sau carbunele.
In al treilea rand, aplicarea regulilor de eficienta incurajeaza oamenii obisnuiti sa se implice in activitati de protejare a mediului inconjurator, facandu-i astfel parte esentiala a eforturilor de protejare a naturii.
1.1. Legislatia cu privire la eficienta energetica in Romania
Secolul XXI a adus o dezvoltare extraordinara a tehnologiei si a prosperitatii, ceea ce a facut, pe langa efectele pozitive, sa se inregistreze si o crestere mai accentuata a consumului de energie. Situatia a devenit problematica, in special, dupa ce studiile stiintifice au aratat cu exactitate rolul arderii combustibililor fosili in intensificarea efectului de sera, ce duce la incalzire climatica.
Din aceste cauze, organisme internationale si nationale au stabilit norme juridice ce aveau drept scop micsorarea consumului de energie prin adoptarea unor masuri de eficientizare a consumului. Romania, ca membra a Uniunii Europene, si-a stabilit ca obiectiv principal limitarea consumului de energie. Documentul legislativ al UE cu privire la eficienta energetica este articolul 194 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.
La baza actiunii UE in aceasta directie stau 3 documente legislative:
- Directiva cu privire la eficienta energetica adoptata in anul 2012, cunoscuta sub numele de Orizont 2020. Acest document impunea statelor membre UE sa-si fixeze obiective nationale, in asa fel incat ca pana in anul 2020 sa micsoreze consumul de energie electrica cu cel putin 20%;
- Orizont 2030 adoptat in 2016 prin pachetul “Energie curata pentru toti europenii” revizuia vechea directiva prin stabilirea unor obiective si mai ambitioase, procentul recomandat fiind de minim 30% pana in 2030;
- Directiva privind eficienta energetica, revizuita in 2021, inclusa in pachetul “Punerea in aplicare a Pactului verde european”, stabilea obiectivul de micsorare a consumului de energie primara si finala cu procente de 39 si, respectiv, 36% pana in 2030.
Legea ce sta la baza aplicarii eficientei energetice in Romania a fost adoptata in 2014 de catre Parlament. Legea numarul 121 cuprinde masuri de imbunatatire a eficientei energetice, acest obiectiv fiind considerat strategic, ca mijloc de obtinere a unei sigurante energetice, a unei dezvoltari durabile si a protejarii mediului inconjurator. Printre masurile urmarite se numara introducerea unor sisteme moderne de atingere a eficientei energetice a cladirilor, promovarea utilizarii unor echipamente electrice cu consum redus, realizarea unor proiecte energetice din surse regenerabile, utilizarea unui management energetic modern.
1.2. Beneficiile eficientei energetice
Eficienta energetica aplicata nu doar in ceea ce priveste domeniul constructiilor, ci si alte domenii (industrial, al transporturilor, al combustibililor alternativi), ofera beneficii importante:
- Economia de bani prin plata unor facturi reduse este atinsa prin folosirea unor cantitati reduse de energie, fara a se face compromisuri in ceea ce priveste confortul. Studiile si practica au aratat ca prin utilizarea unor elemente moderne de eficientizare a consumului de energie, facturile pot fi micsorate, putandu-se ajunge chiar la jumatate fata de facturile initiale;
- Eficienta energetica permite ca atingerea unui grad de confort ridicat sa fie mai usor de implementat, chiar si de catre familiile cu resurse financiare limitate. Altfel spus, un aparat de aer conditionat modern consuma o cantitate redusa de energie, ceea ce permite plasarea sa si in locuintele modeste;
- Prin aplicarea elementelor de eficienta energetica se micsoreaza cantitatea de dioxid de carbon eliminata in atmosfera. Studiile au aratat ca 28% din cantitatea totala de dioxid de carbon eliminata in atmosfera la nivel global are drept sursa consumul de energie in cladiri. De exemplu, prin izolarea eficienta a cladirilor deja existenta in Europa s-ar putea obtine o micsorare a cantitatii de dioxid de carbon eliminata in atmosfera de pana la 660 de milioane de tone pe an.
2. Metode de crestere a eficientei energetice a cladirilor
Eficienta energetica a cladirilor este cea mai buna metoda de limitare a consumului de energie avand in vedere cantitatile impresionante utilizate pentru incalzirea si racirea spatiilor interioare. Situatia este foarte sensibila in Europa, unde iernile geroase obliga utilizarea unor instalatii termice, care sa ridice temperatura la valori confortabile, iar verile calduroase obliga utilizarea unor aparate de aer conditionat mari consumatoare de energie.
In aceasta privinta normele Uniunii Europene stabilesc cerinte minime cu privire la energia utilizata pentru incalzirea si racirea cladirii, pentru ventilarea spatiilor interioare, pentru iluminatul acestora si pentru obtinerea apei calde menajere. Daca in privinta iluminatului lucrurile sunt relativ simple, eficienta obtinandu-se prin inlocuirea becurilor cu incandescenta cu becuri cu LED, in privinta incalzirii, racirii si ventilarii spatiilor situatia este mai complexa.
Prin aplicarea diferitelor masuri se urmareste atingerea unei situatii in care consumul de energie sa fie minim, in acest caz inregistrandu-se situatia unor “case pasive”. O astfel de cladire ar trebui sa aiba un consum total de energie electrica, apa si caldura, de sub 42 de kWh/m2 pe an.
2.1. Eficienta energetica prin intermediul izolatiei
Cea mai usor de aplicat metoda pentru obtinerea unei eficiente energetice sporite este implementarea unui sistem de izolatie, realizat din materiale moderne, care impiedica pierderile de caldura catre exterior in timpul iernii si patrunderea caldurii in interior in timpul verii. Studiile au aratat ca cele mai mari cantitati de caldura pierduta se face prin acoperis (35%), pereti (25%) si pardoseli (5%).
Avandu-se in vedere aceste procente rezulta obligativitatea realizarii unor sisteme de izolatie acordandu-se prioritate acoperisului, pentru ca aici sunt cele mai mari pierderi. Rezultate foarte bune se obtin prin folosirea unor materiale cu coeficient termic redus, precum polistirenul, vata minerala, celuloza sau chiar materiale naturale, cum ar fi lana sau paiele. Investitiile in aceasta privinta se amortizeaza rapid, in aproximativ 5-10 ani, in functie de materiale utilizate.
2.2. Eficienta energetica prin intermediul ventilatiei
Sistemele de ventilatie sunt esentiale, in special in cazul spatiilor industriale, comerciale sau de birouri, unde lucreaza un numar important de oameni si unde sunt folosite diverse masinarii care elimina in atmosfera substante cu impact negativ asupra sanatatii umane. De aici rezulta obligativitatea unui sistem care sa elimine la exterior atmosfera viciata si care sa aduca aer curat in interior. Din pacate, aceasta activitate se produce concomitent cu obtinerea unei pierderi de energie importante.
In ultimii ani au aparut, insa, diverse sisteme care permit recuperarea energiei si care micsoreaza in mos sensibil factura la curent electric. Sistemele sunt utilizate cu succes si in ventilatia rezidentiala care asigura un mediu sanatos pentru toti membrii familiei, fara o crestere a facturilor la curent electric.
2.3. Eficienta energetica prin intermediul designului constructiilor
Designul, locul si pozitionarea constructiilor pot oferi elemente de eficienta energetica. Un exemplu in acest sens este incalzirea solara pasiva, obtinuta prin pozitionarea cladirilor cu fatadele cu ferestre catre sud, in emisfera nordica si catre nord, in emisfera sudica. In acest mod soarele va incalzi in mod gratuit interiorul si va minimiza consumul de energie electrica.
O alta metoda este folosirea unor elemente naturale, care sa produca umbra si care sa reduca astfel incalzirea de la soare in timpul verii. Pomii de mari dimensiuni au un efect benefic, temperaturile de la umbra fiind cu pana la 10 grade Celsius mai mici decat cele aflate in bataia directa a soarelui. Acelasi efect poate fi obtinut si prin folosirea acoperisurilor din materiale cu izolatie eficienta, dar si prin implementarea unor culori deschise, ce reflecta lumina solara.
2.4. Eficienta energetica prin intermediul utilizarii unor sisteme ce functioneaza cu energie regenerabila
Sistemele de incalzire si de racire nu au urmarit intotdeauna eficienta in consumul de energie electrica, ci doar emiterea unei cantitati suficiente de energie termica. In ultimul timp, o data cu cresterea preturilor la gaze si la energie electrica au fost cautate solutii de obtinere a eficientei energetice a cladirilor prin implementarea unor sisteme ce utilizeaza energia regenerabila:
- Panourile solare folosesc energia soarelui pentru incalzirea apei calde. In Romania clima este de asa natura incat aproximativ 8 luni pe an poate fi obtinuta apa calda menajera cu un consum de energie minim sau apropiat de zero;
- Panourile fotovoltaice transforma lumina solara direct in energie electrica. Aceasta poate fi folosita pentru aprovizionarea aparatelor electrice, poate fi inmagazinata in acumulatori pentru o utilizare ulterioara sau poate fi trimisa in retea catre alti consumatori;
- Pompa de caldura este considerata un sistem foarte eficient, aceasta functionand prin intrebuintarea temperaturii ridicate din subteran. O astfel de pompa poate sa scada factura de incalzire cu pana la 75 % fata de utilizarea directa a curentului electric. Chiar daca investitia necesara pentru instalarea sistemului este destul de mare, banii sunt recuperati in 5-10 ani prin micsorarea facturilor la curent electric.
3. Sfaturi pentru cresterea eficientei energetice acasa si la locul de munca
Toti oamenii pot participa la atingerea unei eficiente energetice sporite, eforturile, de cele mai multe ori, fiind minime. Specialistii au o serie de recomandari pentru persoanele interesate in micsorarea facturilor la energie si in protejarea mediului inconjurator prin limitarea cantitatilor de combustibili fosili arsi (gaze naturale, petrol si carbune).
Printre masurile ce pot fi luate in cazul cresterii eficientei energetice a cladirilor rezidentiale se numara:
- inlocuirea becurilor cu incandescenta cu unele pe baza de LED-uri;
- procurarea unor electronice si electrocasnice din clase de eficienta energetica redusa (clasa A);
- montarea unor sisteme de incalzire bazate pe resurse regenerabile (soare, vant, energie geotermala);
- curatarea frigiderului, atat in congelator prin eliminarea ghetii de pe elementele de racire, cat si a partii din spate, unde se afla radiatorul;
- inlocuirea cazii de baie cu dusul.
In cazul cladirilor cu destinatie de birouri sau destinatie industriala pot fi luate masuri usor de implementat, atat prin montarea unor sisteme de incalzire si racire eficiente, a unei izolatii moderne, cat si prin limitarea consumului de energie electrica.
In concluzie, eficienta energetica a cladirilor nu este un concept abstract, ci poate fi utilizat cu succes de catre oricine pentru efectuarea unor economii in ceea ce priveste consumul de curent electric si de gaze naturale, dar si pentru protejarea planetei prin limitarea generarii gazelor cu efect de sera.
Surse foto:
shutterstock.com
ro.pinterest.com