Elementele acoperisului - cum le alegi ca sa nu iti ploua in casa mai tarziu
Atunci cand isi doresc sa construiasca o casa de la zero sau sa renoveze intregul acoperis al locuintei lor, romanii intampina foarte multe dificultati in alegerea materialelor, elementelor componente si, desigur, a mesterilor. Rolul acestuia este unul foarte mare, deoarece, te protejeaza de intemperii, de temperaturi scazute sau caldura, iar cand vine vorba despre construirea lui, oamenii trebuie sa fie cat mai bine informati, pentru a nu regreta in urma unor decizii pripite.
Cuprins:
1. Elementele unui acoperis - care sunt?
In primul rand, acoperisul are rolul de a-ti proteja locuina impotriva precipitatiilor si intemperiilor. De asemenea, el izoleaza fonic si dreneaza apa de ploaie. Pentru casele inteligente, acesta sustine energia solara prin panouri fotovoltaice, dar, nu in ultimul rand, cel mai important aspect consta in rezistenta. Atunci cand esti in cautarea materialelor, trebuie sa iei in calcul elemente precum durabilitatea lor, cine va realiza constructia si protectia pe care o are acesta impotriva focului.
In al doilea rand, principalele elemente componente ale acoperisului se pot imparti in patru mari categorii:
- Sarpanta - ea reprezinta construcita de baza a acoperisului, pe care acesta se sprijina si poate fi realizata din lemn, beton armat sau fier. La randul ei, are componente precum: capriori, popi se sustinere, coama, pene, grinzi si multe altele. El trebuie sa fie extrem de rezistent pentru ca zapada grea si vantul sa nu prezinte probleme.
- Invelitoarea - aceasta are, de asemenea, mai multe etape. Dupa ce sarpanta este construita urmeaza montarea membranelor hidroizolante, a suportului de invelitori, a materialului ales pentru invelire, doliilor, jgheaburilor si burlanelor si izolarea. Acoperisul poate fi acoperit cu tigla metalica, roca, tabla cutata, faltuita si multe altele.
- Elemente de fixare - ele trebuie sa fie foarte bine alese de profesionisti si de catre arhitectii proiectului tau, pentru ca sistemele de siguranta au rolul de a conferi rezistenta structurii.
- Jgheaburi si burlane - este important ca baza constructiei sa fie intotdeauna uscata, iar pentru ca acest lucru sa fie realizabil, jgheaburile au rolul de a colecta apa si de a o directiona cat mai departe de aceasta. Astfel, ai nevoie de un sistem de drenare complet si complex.
2. Elementele componente ale acoperisului - cum le alegi
Cu siguranta toate persoanele isi stabilesc un buget atunci cand vor sa isi construiasca acoperisul casei. Trebuie sa stii ca majoritatea se lovesc de preturi mai mari decat si-au inchipuit, iar cand bugetul este depasit intervin compromisurile. In acel moment, pot aparea decizii precum: alegerea unei echipe neprofesioniste, materiale care nu se potrivesc locuintei lor, iar toate acestea pot duce la un acoperis nefunctional.
De aceea, trebuie sa eviti cat mai mult astfel de situatii, pentru a nu regreta mai tarziu o investitie de pe urma careia tu si familia ta nu aveti nici un beneficiu. Asadar este indicat sa te orientezi catre o firma care iti ofera servicii de vanzare consultativa, o gama larga de profile, culori si acoperire, dar si atentie sporita la calitatea montajului. Toate acestea sunt avantaje care se vor vedea in timp, pentru ca locuinta ta va fi rezistenta si sigura.
Este important sa nu cazi prada produselor ieftine, pentru ca ele nu inseamna intotdeauna un material bun. De exemplu, in cazul tiglelor metalice, majoritatea persoanelor prefera sa apeleze la un model mai subtire pentru ca are un pret scazut, insa nu iau in considerare faptul ca pot aparea probleme chiar in primii ani de la montare din cauza conditiilor meteo nefavorabile. De asemenea, daca apelezi la mesteri care nu au experienta vasta in domeniu, acestia pot deteriora materialul chiar in timpul montarii.
Orienteaza-te catre produse care au la baza tehnologii inovatoare si sunt confectionate cu o atentie sporita la detalii. Mai mult decat atat, atunci cand compari, de exemplu, doua tipuri de tigla metalica, diferentele de pret si de calitate se pot vedea imediat. Pe langa functia de protectie a acoperisului, acesta trebuie sa fie unul aspectuos, designul fiind si el extrem de important.
Asadar, acestea sunt elementele componente ale unui acoperis carora trebuie sa le acorzi foarte mare atentie atunci cand vine vorba despre alegerea materialelor.
Sursa foto: Shutterstock.com