Formaldehida: inamicul nevazut din locuinta care poate fi eliminat cu ajutorul sistemului de ventilatie
Într-o locuinta, aerul neventilat contine un numar mare de compusi organici volatili care afecteaza grav sanatatea celor care locuiesc in casa. In acest sens, formaldehida este o substanta periculoasa, care este degajata in aer prin intermediul rasinilor sintetice, a materialelor de constructie, a colorantilor si a altor produse. Din articolul urmator vei afla ca exista o metoda prin care formaldehida din aer poate fi evacuata eficient, si anume: sistemul de ventilatie rezidentiala.
Cuprins:
1.1 Formaldehida: utilizari in diferite industrii
2.1 Sistem de ventilatie Lindab pentru eliminarea formaldehidei din casa
2.2 Formaldehida din mobila: factor de risc pentru aparitia cancerului
1. Formaldehida: o substanta periculoasa
Din nefericire, exista multe cai prin care formaldehida patrunde intr-o locuinta. Deoarece este degajata sub forma de substante volatile, formaldehida nu poate fi perceputa vizual, insa raspandeste un miros intepator. Fiind aplicata in numeroase industrii, exista oricand riscul de a invada locuinta si de a provoca probleme grave de sanatate adultilor si copiilor.
1.1 Formaldehida: utilizari in diferite industrii
Formaldehida si conservantii cu eliberare de formaldehida (FRPs) sunt utilizati in fabricarea unor numeroase produse, precum:
- obiecte de mobilier;
- materiale de constructii;
- adezivi pentru tapet;
- materiale textile;
- vopsele;
- produse de ingrijire a corpului;
- dezinfectanti;
- elemente de zidarie;
- lumanari si betisoare parfumate;
- odorizante pentru camera.
Asadar, este foarte dificil sa elimini prezenta formaldehidei din casa, chiar daca eviti cat se poate de mult achizitionarea acelor produse care contin un nivel ridicat de formaldehida. Solutia pentru a avea un aer curat si sanatos in toate incaperile unei case este sa optezi pentru un sistem de ventilatie centralizat care asigura intotdeauna aportul necesar de aer proaspat.
2. Cum se combate formaldehida? Importanta unui sistem de ventilatie
Daca ai dubii despre calitatea aerului de acasa, atunci este necesar sa alegi un sistem de ventilatie al carui rol este acela de a asigura in permanenta un interior curat si placut. Deoarece spatiile inchise sunt prevazute cu sisteme de izolare, nivelul de poluare poate fi de 2 ori pana la 5 ori mai mare fata de spatiile deschise (uneori nivelul poate fi chiar si pana la 100 de ori mai mare). Iar unul din acesti factori poluanti si deosebit de periculosi este formaldehida care patrunde nestingherita si afecteaza calitatea aerului.
2.1 Sistem de ventilatie Lindab pentru eliminarea formaldehidei din casa ta
Pentru a avea o casa cu un aer placut si curat, este foarte important ca nivelul de formaldehida din locuinta sa fie mentinut sub valoarea de 0,035 mg/m3. Pentru a obtine acest rezultat, specialistii Lindab iti recomanda un sistem de ventilatie centralizat de introducere si de evacuare a aerului prin intermediul unei centrale de tratare a aerului, asa cum este si Lindab Inside. Astfel, filtrele sistemului pastreaza atat formaldehida in afara casei, cat si mucegaiul, praful, polenul, umezeala si condensul.
Profesionistii in instalatii de ventilatie recomanda sistemul de ventilatie rezidentiala Lindab fiindca acesta este format din tubulaturi spiralate binecunoscute pentru etanseitatea ridicata, calitatea superioara si montajul rapid. Iar, in acelasi timp, sistemul se integreaza armonios in design-ul interior al casei, datorita valvelor si elementelor finale care se asorteaza cu usurinta in incaperi.
In plus, nu trebuie sa te ingrijorezi ca vei avea facturi ridicate dupa instalarea sistemului: se poate monta un schimbator de caldura in placi ce recupereaza caldura din aerul evacuat! Centrala este eficienta energetic, asa ca recupereaza pana la 90% din energia de la interior.
Cu un impact redus asupra mediului inconjurator, reusesti sa asiguri un mediu placut, confortabil si sanatos pentru toti cei care locuiesc in casa. Ai certitudinea ca sistemul de ventilatie ii protejeaza, in permanenta, contra tuturor substantelor invizibile, dar foarte nocive!
2.2 Formaldehida din mobila: factor de risc pentru aparitia cancerului
Formaldehida din mobilier, prezenta in obiectele realizate din placi de PAL, OSB, MDF sau placaj, conduce la o serie de probleme de sanatate. Formaldehida nelegata chimic si sub forma de gaz este deosebit de periculoasa, deoarece placile pe baza de lemn o vor elibera in atmosfera. Primele simptome aparute in urma contactului cu formaldehida sunt date de:
- dureri de cap;
- iritatii la nivelul gatului, nasului, ochilor, sau al pielii;
- tulburari de somn.
Insa, expunerea indelungata la formaldehida conduce, in timp, la crize de astm bronsic, la reactii alergice si chiar la cancer pulmonar. De aceea, un sistem bun de ventilatie nu previne numai problemele alergice, ci si toate celelalte afectiuni care-ti dau viata peste cap.
Aproximativ 90% din timp il petreci in spatii inchise, asadar, pentru a te bucura de o viata cat mai sanatoasa, este recomandat sa inspiri un aer filtrat, proaspat, provenit din exterior, si nu un aer care este viciat si incarcat de praf, microorganisme si substante periculoase!
Specialistii Lindab stiu cat de importanta este mentinerea unui aer sanatos in locuinta, de aceea ofera in permanenta atat suport tehnic, cat si asistenta in faza de proiectare a sistemului. Asadar, ai la dispozitie o solutie eficienta, care poate fi adaptata in locuinta ta cat se poate de simplu.
In concluzie, formaldehida este una din nenumaratele substante prezente in locuinta, care iti pun sanatatea in primejdie. Aerul pe care il inspiri intr-un spatiu inchis iti afecteaza in permanenta starea de bine si poate conduce la anumite afectiuni, chiar daca in restul timpului urmezi toate sfaturile pentru a avea o viata sanatoasa. De aceea, este momentul potrivit pentru a alege un sistem de ventilatie care te protejeaza in permanenta, in fiecare moment al zilei.
Sursa foto: Shutterstock.com, Lindab.ro