Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Halele metalice - constructiile indispensabile economiei moderne

hala metalica cu porti industriale si camion in interior.jpg

Intr-o lume in care cererea de produse creste intr-un ritm alert mai ales odata cu patrunderea, tot mai impetuoasa, a comertului electronic in aproape toate regiunile geografice, cererea de spatii de depozitare si de productie se afla pe un trend crescator de ani buni.

Pe de alta parte, atat industria cat si agricultura sunt domenii in care nevoia de cladiri cu diferite destinatii, de la hale de productie, la spatii mixte de tip office si depozitare, pana la capacitati masive de stocare a materiilor prime, materialelor, recoltelor sau produselor finite este direct proportionala cu cresterea si dezvoltarea economica.

Crizele globale ale aprovizionarii cu diverse materii prime, materiale si componente, dar si problemele de aglomerare si lipsa de capacitate de transport de marfuri fac ca, tot mai des, spatiile de depozitare, in general, sa fie ocupate aproape de capacitatea maxima atat in zonele de productie cat si in zonele intermediare de tranzit sau de distributie pe parcursul intregului lant logistic.

In acest articol vei afla mai multe detalii despre halele metalice si rolul pe care aceste cladiri cu rol utilitar il joaca in economia moderna.

Cuprins

  1. Constructiile de hale metalice si atributele unei hale de depozitare a viitorului
  2. Constructiile de hale metalice si domeniile economice in care exista o cerere acuta de spatii cu diverse intrebuintari
  3. Hale metalice mici sau depozite intinse pe suprafete enorme? Cerintele lantului de aprovizionare

1. Constructiile de hale metalice - cum poate arata o hala de depozitare a viitorului?

hale_metalice_v1.png

Cel mai probabil ti-ai putea imagina o hala a viitorului ca fiind un spatiu inchis dar complet automatizat in care robotii de diverse tipuri indeplinesc sarcini dintre cele mai diverse, de la transportul bunurilor la aranjarea sau stivuirea marfurilor pe rafturile metalice sau chiar operatiuni de incarcare si descarcare a mijloacelor de transport care vin si pleaca intr-un ritm rapid prin portile de acces ale halei.

Ei bine, imaginatia ta nu este foarte departe de realitate. Deja se pot vedea unele dezvoltari catre aceasta directie mai ales in marile huburi logistice unde impactul comertului electronic a condus la multiple schimbari in modul de operare al unei hale dar, mai ales, in modul de constructie al halelor noi de depozitare sau de fabricare.

Cererea tot mai mare de produse din piata care nu pare a se opri in viitorul apropiat face ca halele viitorului sa se modifice si sa se reinventeze in mod constant in scopul cresterii productivitatii si eficientei de operare. Desigur, tehnologia va juca un rol de prim rang in halele viitorului dar nu trebuie uitat ca si modul de constructie si materialele care intra in componenta unei hale au o importanta decisiva, mai ales in ceea ce priveste structura de rezistenta si cea secundara, inchiderile de acoperis si de pereti, sistemele complementare si accesoriile si, nu in ultimul rand sistemele de ventilatie., Toate trebuie sa conlucreze in mod sinergic la reducerea costurilor intiale, a timpilor de constructie si la performanta si rezistenta in timp.

Halele viitorului sunt deja construite avand in vedere proiecte dedicate nevoilor concrete de functionalitate dar si cerintelor tehnice si scopurilor carora le sunt dedicate. Vremurile in care halele clasice erau construite la fata locului cu un efort insemnat si de-a lungul unei perioade de timp considerabile au apus. Azi, halele moderne sunt ridicate in timp record gratie sistemelor de cladiri care combina, intr-un mod integrat, solutii si produse care raspund tuturor cerintelor de rezistenta, capacitate portanta, durata mare de utilizare, protectie la intemperii, izolare termica si fonica, protectie la accidente de tipul incendiilor, sisteme eficiente de ventilatie, intr-un cuvant, toate elementele pe care standardele moderne in domeniu le solicita.

Desigur, nici halele viitorului nu vor putea eluda pilonii fundamentali pe care se bazeaza o constructie de acest tip gandita pentru o folosita indelungata.

  • Structura de rezistenta a halei este principalul domeniu de interes pe care noile tehnologii de fabricatie a elementelor structurale se concentreaza deja. Asigurarea unui spatiu cat mai mare in interior care sa poata fi folosit in diversele scopuri pentru care este construita o hala presupune realizarea unei structuri de rezistenta pregatite sa sustina greutatea unei suprafete destul de mari de pereti si de acoperis. Solutii moderne in acest sens presupun apelarea la structuri de rezistenta realizate din profile metalice fabricate la rece, preasamblate la locul de fabricare si transportate la locul constructiei halei intr-un sistem logistic integrat si perfect temporizat. Structurile moderne de rezistenta, protejate prin straturi succesive de grund, zincate si vopsite nu solicita executarea unor fundatii foarte adanci - stiut fiind faptul ca fundatia unei hale constituie una dintre cele mai costisitoare operatiuni. Astfel, halele metalice moderne sunt mult mai eficiente din punctul de vedere al costurilor de executie.
  • Structura secundara a unei hale metalice este cea care asigura de fapt sustinerea peretilor si a acoperisului halei. Peretii halelor metalice moderne sunt alcatuiti din casete structurale sprijinite de profile formate la rece cu pereti subtiri. De asemenea, tot in cadrul structurii secundare, acoperisurile realizate din tabla cutata sunt o solutie eficienta si sigura.
  • Inchiderile de acoperis si de pereti sunt elemente care se monteaza pe structura secundara a halei metalice. Desi in aceste situatii constructive tabla cutata continua sa joace un rol decisiv, in prezent, atat prin eficienta cat si prin timpii redusi de montaj, solutiile deja accesibile pot include, in functie de destinatia halei si de proiectul initial, anvelopari sau placari cu panouri sandwich sau casete de fatada, in ceea ce priveste peretii halei, iar in privinta acoperisului se poate opta pentru tabla ondulata, tigla metalica ori acoperisuri faltuite cu tabla perfect plana.
  • Alte elemente componente ale unei hale moderne sunt: sistemele de jgheaburi si burlane cu rol in preluarea eficienta a apelor pluviale,, luminatoarele necesare lucrului pe timpul zilei in interiorul halei, portile industriale, alesein functie de tipul dorit de acces in interiorul halei in vederea unei operabilitati eficiente a fluxurilor de marfuri si materiale.
  • O hala moderna nu poate fi operationala fara o ventilatie eficienta care inglobeaza sisteme de tubulaturi si fitinguri precum si o serie intreaga de alte componente de la ventilatoare, sisteme de protectie la foc, centrale de tratare aer, dar si componente privind filtrarea absoluta cu purificatoare aer cu filtru HEPA - care au roluri diversificate, in functie de destunatia economica a halei si de activitatile desfasurate in interior.

2. Constructiile de hale metalice si domeniile economice in care exista o cerere acuta de spatii cu diverse intrebuintari

imagesg35c.png

Solicitarile diverse ale economiei fac ca si tipurile de hale sa cunoasca o specificitate direct proportionala cu nevoile business-urilor. Astfel, atat domeniul industrial cat si cel agricol dar si comertul intern sau international sunt zone de activitate in care nevoile de hale metalice sunt evidente. Dar nu doar economia este cea care solicita constructia de hale metalice moderne. Nevoia de asigurarea a unor spatii ergonomice si eficiente pentru activitati sportive sau culturale constituie, in sine, un alt domeniu de impact pentru aceste constructii.

  • Domeniul industrial si de productie

Acest domeniu este unul din principalii “clienti” ai constructorilor de hale metalice deoarece prin natura activitatii de productie sau de prelucrare, nevoia de depozitare a materiilor prime, materialelor, uneltelor, masinilor si a produselor finite este evidenta. Halele metalice din domeniul industrial trebuie sa acomodeze, de multe ori, poduri rulante care au rolul de a muta obiecte sau componente cu greutati foarte mari astfel ca in cazul acestor constructii structura de rezistenta bine proiectata si executata joaca un rol crucial.

Din zorii revolutiei industriale, halele de productie au fost prevazute cu iluminatoare generoase care sa permita patrunderea luminii naturale in interior, realizandu-se astfel economii insemnate la cantitatea de energie cheltuita pentru vizibilitate in procesele de productie. De asemenea, spatiile si compartimentarile interioare ale halelor metalice industriale trebuie realizate in functie de nevoile concrete ale fluxurilor tehnologice desfasurate. Desigur, pot coexista si zone de depozitare alaturi de spatii de birouri sau un mix de spatii de productie si de depozitare cu zone adminsitrative pentru a realiza astfel o eficienta a costurilor si a spatiilor utilizate. 

In cadrul halelor metalice industrialem ventilatia joaca un rol esential mai ales in domeniile in care evacuarea aerului viciat de procesele productive este o necesitate sau, dimpotriva, acolo unde este necesara pastrarea unei atmosfere cat mai curate si mai lipsite de impuritati din exterior - asa cum este cazul industriei farmaceutice sau cel al fabricarii de procesoare.

  • Domeniul agricol

Agricultura joaca si va continua sa joace un rol crucial in orice economie a lumii. Halele metalice realizate in mediul rural sunt destinate in special cresterii pasarilor sau adapostirii animalelor, dar, desigur destinatiile acestora pot varia de la depozite de cereale sau de nutreturi pana la veritabile garaje pentru echipamentele si utilajele agricole folosite la muncile campului.

Factorul esential al halelor metalice din domeniul agricol este rezistenta in timp si la intemperii avand in vedere ca suprafata unei asemenea constructii este apreciabila.

  • Domeniul logistic si comercial

Domeniul economic in care halele metalice sunt un veritabil sine qua non este cel al lanturilor logistice si de aprovizionare. Halele de depozitare din domeniul comertului international sunt veritabile huburi logistice care trebuie astfel proiectate si construite incat sa permita o utilizare intensiva cu multiple fluxuri de intrari si iesiri de marfuri precum si operatiuni auxiliare de la amabalari, etichetari, prelucrari usoare, sortari si manipulari diverse.

Logistica moderna impune proiectarea spatiilor de depozitare sub o forma cat mai adaptata fluxurilor rapide de descarcare si incarcare marfa. Mijloacele de transport trebuie sa aiba acces facil la peroanele de descarcare-incarcare sau la portile de acces. De aceea halele metalice dedicate acestui domeniu trebuie sa inglobeze multiple porti de acces, fiecare servind unui flux separat de marfuri.

3. Hale metalice mici sau depozite intinse pe suprafete enorme? Cerintele lantului de aprovizionare

Atunci cand vine vorba de constructia unei hale de depozitare primul pas la care un antreprenor, arhitect sau proiectant ar trebui sa se gandeasca este stabilirea dimensiunilor acesteia.  De marimea halei depind majoritatea costurilor cu materialele si cu manopera, dar si costul suprafetei de teren ocupate, asa ca dimensionarea corecta a halei conform nevoilor business-ului inca de la inceput este o alegere inteleapta.

Dimensionarea halei poate fi realizata, in primul rand, in functie de destinatia acesteia. Daca este vorba, de exemplu, de o hala de depozitare ar trebui sa fie estimat fluxul de intrari si iesiri de marfuri si perioadele de aflux maxim asa incat se se poata estima nevoia de spatiu interior. Daca este vorba insa de o hala folosita in productie, trebuie tinut cont de fluxurile tehnologice, de amplasarea masinilor-unelte si a utilajelor, de miscarea vehiculelor si a angrenajelor, de circulatia muncitorilor si de siguranta acestora.

In domeniul agricol, estimarile dimensiunilor halelor tin de predictiile privind cantitatile recoltelor, de numarul de capete de animale sau pasari adapostite sau de numarul si dimensiunile utilajelor agricole depozitate sau parcate.

De asemenea, un antreprenor diligent va lua in considerare si sperantele sau potentialul de crestere al afacerii la dimensionarea unei hale. In acest fel, daca afacerea va creste si nevoia de spatiu de depozitare sau de productie va fi, in mod subsecvent, mai mare, prevederea de la bun inceput a unui spatiu suplimentar va eliminand astfel nevoia imediata de constructie a unei noi hale.

Asadar, halele moderne sunt constructii absolut necesare economiei actuale si celei a viitorului apropiat, iar nevoile de spatii construite in toate domeniile de interes vor creste cu siguranta odata cu dezvoltarea tot mai accentuata a cererii de produse si marfuri. Halele viitorului vor fi veritabile centre de productie si distributie a plus-valorii in economie.

Sursa foto: Pixabay.com