Izolarea fonica a acoperisului - o investitie excelenta pentru confort si calitatea vietii
Acoperisurile sau sistemele de invelitori metalice sunt preferate deja de cea mai mare parte a proprietarilor de locuinte sau de cladiri cu alta destinatie. In afara de calitatile excelente in privinta durabilitatii, protectiei asigurate si a aspectului excelent pe care il ofera, acoperisurile metalice pot ridica, totusi, unele intrebari in privinta confortului auditiv, mai ales daca locuinta este plasata intr-o zona zgomotoasa, de exemplu in apropierea unor cai rutiere sau feroviare, aeroporturi sau zone urbane cu trafic destul de intens.
De asemenea, zgomotul instalatiilor de ventilatie - elemente de necesare atat in cazul cladirilor rezidentiale, cat si in cel al cladirilor cu destinatie industriala ori comerciala, poate fi destul de ridicat, izolarea fonica a acoperisurilor, locul prin care trece majoritatea traseului de ventilatie al unei instalatii, fiind astfel o masura de reducere sau chiar de anulare a disconfortului cauzat de aceasta sursa de zgomot.
Dupa cum se stie, undele sonore pot penetra chiar si materiale cu o grosime apreciabila, cu atat mai mult tabla din care este confectionat un acoperis metalic. Totusi, exista solutii excelente prin care se poate realiza izolarea fonica a acoperisului astfel incat sa nu fii nevoit sa renunti la avantajele superioare pe care un astfel de sistem de invelitori ti le poate oferi timp indelungat. Este si rolul acestui articol de a-ti dezvalui cateva detalii si moduri in care se poate realiza cu succes izolarea fonica a unui acoperis din tabla.
Cuprins
- Izolarea fonica a acoperisurilor din tabla - importanta si benefiicile pe care le poate aduce aceasta operatiune
- Izolarea fonica a mansardelor si a acoperisurilor metalice - metode si materiale necesare
- Elemente de atenuare fonica a acoperisurilor prevazute cu sisteme de ventilatie moderne
1. Izolarea fonica a acoperisurilor din tabla - importanta si benefiicile pe care le poate aduce aceasta operatiune
Cu siguranta, decizia de a instala acoperisuri metalice de calitate in cazul constructiilor noi sau in cazul renovarilor capitale ale cladirilor mai vechi este una dintre cele mai bune decizii pe care proprietarii le pot lua. Dar, montarea unui acoperis metalic fara a asigura si o izolare fonica adecvata a acestuia poate insemna ulterior un disconfort destul de insemnat, mai ales atunci cand diversele zgomote iti pot intrerupe in mod neplacut perioadele de relaxare sau odihna din timpul zilei sau al noptii. De asemenea, zgomotul produs de instalatiile puternice de ventilatie de sub acoperisurile cladirilor comerciale sau industriale poate aduce impedimente in desfasurarea normala a activitatii in interior sau poate produce disconfort chiar si pe o anumita raza in zona exterioara.
De exemplu zgomotul produs de picaturile de apa din timpul unei ploi puternice care cad pe tabla metalica a acoperisului neizolat fonic poate fi destul de puternic si deranjant. De asemenea, in timpul furtunilor, diverse particule, de la grindina la diverse resturi vegetale sau de alta natura luate de vant pot ateriza cu impact pe tabla acoperisului producand un zgomot destul de puternic prin vibratiile pe care le imprima aerului de sub acoperis.
Diversele surse de zgomot din mediul inconjurator influenteaza aerul atmosferic imprimandu-i o vibratie de o anumita frecventa in functie de variatiile presiunii aerului. Aceste vibratii se transmit si acoperisului metalic care intra in rezonanta cu frecventa aerului - zgomotul fiind astfel perceput si in interior. Tocmai de aceea izolarea fonica a mansardelor in special si a acoperisurilor metalice, in general, este unica metoda care poate conduce la atenuarea sau chiar la blocarea zgomotului care nu mai ajunge astfel in zona de locuit sau de activitate din inetrioarele cladirii.
Printre beneficiile concrete ale izolarii fonice a acoperisurilor se pot enumera:
- Augumentarea avantajelor deja consistente pe care le ofera o solutie de invelitori metalice de calitate (durata apreciabila de viata, rezistenta superioara la incendiu, rezistenta la intemperii, etc.). Izolarea fonica a acoperisurilor metalice nu poate decat sa adauge un plus de avantaje proprietarilor cladirii.
- Asigurarea unui somn de calitate si a unor perioade de odihna neintrerupte, deoarece o buna izolare fonica a acoperisului te scuteste de trezirea din somnul profund la orice zgomot datorat fie intemperiilor, fie miscarii diverselor elemente metalice componente ale acoperisului.
- O buna izolare fonica a acoperisului asigura un climat interior relaxant chiar daca locuinta este amplasata in zone cu trafic intens. Astfel, impreuna cu izolarea fonica a restului cladirii si a ferestrelor, in mod special, vei scapa de stresul zilnic datorat zgomotului ambiental.
- Izolarea fonica a acoperisului asigura un nivel superior de calitate al conversatiilor in cadrul unor locatii de lucru. De exemplu, in cazul cladirilor comerciale sau industriale nu va fi nevoie sa se ridice vocea sau sa se depuna eforturi pentru a auzi ce doreste sa spuna unul sau altul dintre membrii unui colectiv sau ai unei echipe de lucru.
- In cazul unor intemperii puternice (furtuni, trasnete, grindina, etc.) un acoperis izolat fonic va atenua zgomotul puternic din exterior reducand nivelul de stres al copiilor sau al persoanelor care nu se simt in siguranta in astfel de situatii.
- Izolarea fonica a acoperisului are un rol important nu doar pentru a atenua zgomotul care poate patrunde in interiorul unei cladiri dar poate contribui in mod semnificativ si la imbunatatirea confortului termic interior. Astfel, izolarea fonica a acoperisului complementeaza izolarea termica a acestuia in mod special si pe cea a cladirii, in general, mentinand o temperatura scazuta in sezonul cald si una ridicata in timpul sezonului rece.
2. Izolarea fonica a mansardelor si a acoperisurilor metalice - metode si materiale necesare
Izolarea fonica a acoperisurilor este o operatiune care consta intr-o combinatie de mai multe solutii care pot fi aplicate in mod singular sau concomitent ajungand la un rezultat optim din punctul de vedere al opririi sau cel putin al atenuarii patrunderii undelor sonore in interior.
O prima directie de actiune care poate fi luata este izolarea podului casei sau a mansardei, daca spatiul este amenajat pentru locuit. Izolarea fonica a acestor zone este concomitenta cu izolarea termica, unele materiale izolante avand si proprietati de veritabila bariera sonica.
Termoizolarea acoperisului, realizata in mod profesionist, va avea cel putin trei avantaje care pot privi:
mentinerea unui confort termic interior in orice sezon, aspect vizual superior al finisajelor interioare, mai ales in cazul mansardelor si, nu in ultimul rand, oprirea zgomotului extern.
Izolarea acoperisurilor se recomanda a fi realizata cu materiale de buna calitate si pentru ambele zone, atat cea de exterior - cu materiale care asigura hidroizolarea si bariera fonica - cat si cea de interior care asigura protectia termica.
Operatiunea de izolare la exterior a acoperisurilor este neaparat necesara. Exista solutii tehnice si materiale de calitate cu ajutorul carora se poate realiza izolarea impotriva patrunderii apei, a condensului si a mentinerii umiditatii, izolarea termica si cea fonica. Materialul izolant ales trebuie pozitionat si fixat pe structura acoperisului inainte de a proceda la operatiunea de montare a invelitorii metalice. Desigur, in afara de materialul izolant termic si hidro care poate avea si proprietati de izolare finica integrate exista materiale specifice pentru izolarea la zgomot a acoperisului din gama spumei sau a fibrei de sticla, a vatei minerale, polistirenului expandat ori materialelor cu compozitie din bumbac. Cele mai noi si mai avansate materiale cu care se poate asigura o buna izolare fonica a acoperisului fac parte din gama membranelor izolate fonic care au avantajul ca au o grosime redusa si, respectiv, o greutate mica, reducand astfel sarcina asupra structurii acoperisului. De asemenea, membranele acustice nu ocupa un spatiu apreciabil asa cum este cazul materialelor clasice.
In general, se foloseste pe scara larga izolarea cu vata minerala in cazul acoperisurilor metalice, iar golurile care nu pot fi umplute cu acest tip de material se pot umple cu spuma.
Una dintre cele mai eficiente metode de etansare, dar si de izolare fonica a acoperisului, este cea realizata prin pulverizare cu spuma izolatoare. Pulverizarea spumei este o metoda prin care sunt acoperite in mod uniform chiar si cele mai fine potentiale zone de schimb termic cu exteriorul, deci si a spatiilor de penetrare a undelor sonore.
Pentru inchiderea acoperisurilor, in special in cazul caldirilor rezidentiale, se poate folosi astereala pe baza de placi OSB care au atat rol de rezistenta mecanica, de termoizolare, cat si rol de izolare fonica a acoperisului.
In ceea ce priveste instalarea invelitorii metalice, trebuie mentionat ca izolarea fonica a acoperisului astfel realizat depinde de cat de bine sunt fixate foile de tabla. Acoperisurile la care se folosesc prea putine elemente de fixare, sau ale caror elemente nu sunt bine stranse ori pozitionate gresit tind sa prezinte miscare mecanica in cazul intemperiilor (vant puternic, ploi insemnate cantitativ, zapezi, etc.). Astfel, pe masura miscarilor care apar din cauza contractarii si expandarii foilor de tabla incorect aplicate pe acoperis zgomotul poate patrunde mult mai usor in interior. De aceea, montajul unui acoperis metalic nu ar trebui sa fie realizat decat de echipe de tehnicieni cu experienta dovedita in astfel de lucrari, de calitatea executiei depinzand si contributia la o prima bariera fonica a acoperisului.
3. Elemente de atenuare fonica a acoperisurilor prevazute cu sisteme de ventilatie moderne
Sistemele de ventilatie sunt elemente importante, chiar vitale pentru bunastarea oamenilor care fie lucreaza in cadrul unor cladiri cu sisteme de invelitori metalice, fie locuiesc in cladiri rezidentiale cu acoperisuri metalice. Din pacate, unele sisteme de ventilatie active pot produce un nivel mare de zgomot care poate fi deranjant pentru oameni.
In acest caz folosirea de atenuatoare de zgomot aplicate elementelor instalatiei de ventilatie este una dintre cele mai bune solutii care poate fi aplicata in tandem cu operatiunea generala de izolare fonica a acoperisului. Exista o gama variata de elemente de atenuare fonica de forme diferite si cu aplicabilitate la diversele componente ale sistemului de ventilatie. Astfel, in functie de topografia si morfologia instalatiei de ventialtie se poate opta pentru:
- Atenuatoare de zgomot circulare simple sau curbate;
- Atenuatoare de zgomot rectangulare simple sau curbare cu sau fara conexiuni circulare;
- Atenuatoare de zgomot flexibile.
De regula, atenuatoarele de zgomot au o carcasa din otel zincat si sunt captusite cu materiale fonoabsorbante cu o eficienta ridicata, rezultate in urma unui proces de fabricatie care rezulta in tronsoane circulare sau rectangulare alcatuite din elemente modulare demontabile. Imbunatatirea efectului de estompare a zgomotului produs de ventilatoarele instalatiei de ventilatie se poate realiza intr-un mod eficient prin apelarea la mai multe atenuatoare de zgomot in serie atat in cazul sistemelor de ventilatie cu tubulatura circulara cat si in cazul celor cu tubulatura rectangulara.
Prin folosirea acestor elemente de atenuare fonica se pot amplifica beneficiile pe care le ofera un sistem de ventilatie. In combinatie cu izolarea fonica a acoperisului si chiar a celorlalte elemente constructive ale unui imobil (pereti, pardoseli, tavane, etc) se asigura un mediu intern in care cei care locuiesc sau lucreaza nu vor suferi din cauza factorilor de stres prezentati de zgomot.
Asadar, izolarea fonica a acoperisurilor - in special a celor realizate cu sisteme de invelitori metalice - este una din masurile pe care ar trebui sa le iei anterior montajului foilor de tabla. Pentru obtinerea unui efect optim nu ar trebui sa se faca rabat de la calitatea materialelor folosite si, mai ales, de la acuratetea montajului care ar trebui realizat de tehnicieni cu experienta in acest domeniu. In definitiv, izoland fonic acoperisul vei face o investitie de lunga durata in confortul si calitatea vietii din interiorul cladirii.
Sursa foto: Lindab.ro