Montajul tiglei metalice pentru acoperisuri - mic ghid pentru realizarea unei lucrari de calitate
Din zorii aparitiei primelor civilizatii, omenirea a avut drept una dintre nevoile de baza asigurarea unei protectii impotriva vicisitudinilor si a elementelor dezlantuite ale naturii. Locuintele, in diversele lor forme si evolutii, au fost, astfel, primul pas spre satisfacerea acestei nevoi de baza, asigurand protectia necesara oamenilor.
Acoperisurile au capatat, in timp, o importanta cruciala in economia constructiilor, fiind prima si cea mai importanta bariera impotriva intemperiilor si a elementelor naturii, fie ca este vorba de caldura puternica a Soarelui sau de ploile reci ale toamnei, fie de viscolele iernilor. Desigur, primele acoperisuri care puteau asigura o minima protectie au fost construite din materiale naturale, asa cum este cazul lemnului, paielor, stufului, insa adevaratul pas catre modelul care este si azi folosit pe scara larga in domeniu a fost facut acum 5000 de ani in China, Grecia si Mesopotamia. In aceste zone a aparut pentru prima data conceptul de tigla pentru acoperis. De atunci, timp de milenii, tiglele din lut au fost adoptate ca solutii de realizare a acoperisurilor in intreaga lume. Imediat dupa Revolutia Industriala de la finele secolului al XVIII-lea, metalul - care incepuse sa fie mai usor de prelucrat si obtinut in cantitati industriale - a devenit o optiune durabila si ieftina pentru realizarea de acoperisuri trainice.
Azi, tigla metalica detine o cota semnificativa in componenta acoperisurilor din intreaga lume, fiind un material care asigura o protectie durabila si solida impotriva intemperiilor. In acest articol vei afla cateva notiuni elementare despre modul de montaj al tiglei metalice, astfel incat casa ta sa se bucure de o protectie adecvata si fara probleme.
Cuprins
- Cum se monteaza tigla metalica - aspecte tehnice de luat in calcul
- Montarea tiglei metalice realizata din tabla Lindab - operatiuni pregatitoare
- Ghidul de montare al tiglei metalice
1. Cum se monteaza tigla metalica - aspecte tehnice de luat in calcul
Constructia unei case de la zero sau renovarea totala a unei locuinte vechi constituie, poate, unii dintre cei mai importanti pasi pe care ii poti face ca om intr-o viata. Cele mai multe persoane nu-si permit, in cursul vietii, realizarea acestor importante obiective decat o singura data si, de aceea, este extrem de importanta atentia acordata calitatii lucrarilor efectuate.
Alaturi de fundatie si structura de rezistenta, acoperisul este un element de prima importanta in ansamblul unei constructii, fie ea de uz rezidential sau de uz comercial. Rolul acoperisului nu este doar acela de a se asigura ca ocupantii unei cladiri nu sunt expusi la intemperiile naturale normale anotimpurilor curente sau a celor de intensitate crescuta (ploi, ninsori, rafale de vant, radiatii solare, grindina etc.). Un acoperis bine executat va asigura protectia cladirii si din punctul de vedere al regimului termic, va actiona ca un bun izolator fonic si nu va permite patrunderea apei. In plus, acoperisurile cladirilor pot constitui si elemente arhitectonice sau de design care pot adauga valoare ansamblului construit prin eleganta, colorit si compatibilitate cu spatiul urban sau rural din jur.
De aceea, alegerea materialelor pentru acoperisuri este un pas esential, care ar trebui tratat cu intreaga seriozitate in timpul constructiei sau renovarii unei cladiri. Accesoriile de care ai nevoie in cazul executarii unui astfel de acoperis pot constitui circa 60% din totalul bugetului, iar tabla propriu-zisa restul de 40%. Exista peste 20 de repere diferite pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand vrei sa montezi un acoperis.
In functie de complexitatea proiectului arhitectonic al cladirii careia trebuie sa i se monteze un acoperis din tigla metalica, tigla de camp, din orice categorie de calitate ar face parte, nu va ocupa decat acest maxim de 40% din bugetul instalarii unui sistem de invelitoare. Restul bugetului este constituit din accesorii care pot include:
- Coame semirotunde, semicoame si capace aferente;
- Sorturi de streasina;
- Racorduri la calcan, borduri la frontoane, racorduri laterale;
- Borduri de rupere panta concava sau convexa;
- Opritori zapada si parazapezi, precum si cleme sfartecatoare;
- Un inventar complet de sisteme de siguranta pentru acoperisuri care poate contine: balustrade, dispozitive de fixare, pasarele, platforme de acces, puncte de ancoraj, etc.;
- Folie anticondens;
- Banda de etansare pentru coame inclinate si la dolii;
- Bureti de etansare;
- Ferestre de mansarda (daca sunt prevazute);
- Sisteme de jgheaburi si burlane pentru asigurarea drenarii apelor;
- O cantitate variabila de holsuruburi si alte elemente de tinichigerie dupa nevoi.
Este bine de retinut de la bun inceput ideea ca un proiect de locuinta complex va rezulta neaparat intr-un sistem complex de acoperis, cu costuri evident mai mari, deoarece numarul de accesorii va creste proportional. Aici este momentul in care multi proprietari sau beneficiari de proiecte ajung la finalizarea cladirii si la faza de montare a acoperisului si isi dau seama, destul de tarziu, ca proiectul solicita un sistem de invelitoare complex, care costa destul de mult si incep sa faca astfel rabat la calitatea materialelor sau, mai grav, a manoperei de montaj, care are un rol crucial in calitatea lucrarii finalizate si in comportamentul acoperisului in timp.
2. Montarea tiglei metalice realizata din tabla Lindab - operatiuni pregatitoare
Unul dintre cele mai cunoscute sisteme care se remarca prin calitatea, performanta si diversitatea solutiilor pentru acoperisuri este Lindab - un furnizor scandinav de tigla metalica cu una dintre cele mai bune protectii anticorozive de pe piata folosite pentru aplicatii rezidentiale si industriale ori comerciale.
Odata ales modelul si sortimentul de tigla metalica pentru acoperis este recomandabila, in prealabil, efectuarea unui calcul al invelitorii bazat pe situatia constructiva din teren si tinand cont de proiectul constructiei.
Urmatorul pas inaintea montarii acoperisului este realizarea structurii de suport de a carei corectitudine si precizie in executie depinde montarea tiglei metalice in mod rapid si usor. Aceasta se monteaza dupa modelul unui sistem ventilat, iar structura de suport poate fi realizata atat din sipci si contrasipci din lemn, cat si din aceleasi structuri din metal zincat la cald.
Inaintea montajului, presupunand ca structura de suport este finalizata, se va face in mod obligatoriu o inspectie a acesteia pentru a depista eventualele abateri de planeitate si perpendicularitate si se va proceda la corectarea acestora. De asemenea, se vor identifica toate viitoarele strapungeri ale acoperisului, fie ca este vorba despre cosuri de fum sau ferestre de tip mansarda, fie de guri de ventilatie etc.
De asemenea, se vor lua toate masurile necesare privind protectia muncii in vederea lucrului la inaltime, echipa de montaj fiind in mod obligatoriu dotata cu echipament de protectie corespunzator acestei activitati (corzi de siguranta, casti, manusi, schele modulare si mobile etc.) Panourile de tigla metalica vor fi ridicate in zona de montaj cu ajutorul unei macarale, sau, in lipsa acesteia, de o echipa de trei montatori cu ajutorul corzilor.
Echipa de montatori trebuie sa fie dotata cu toate uneltele tehnice necesare, in special cu cele specifice lucrarilor de tinichigerie, care pot include:
- Foarfeci de taiere a tablei in mod drept si stanga-dreapta;
- Unelte de taiere;
- Fir cretat si snur pentru aliniere jgheaburi;
- Trasatoare de tinichigerie;
- Ciocane speciale de tip pana PE;
- Patent rotund;
- Masini de gaurit si de insurubat cu variator de viteza a rotatiei;
- Diverse capete pentru suruburi standard si autoforante.
Inainte de operatiunea propriu-zisa de montaj a tablei de tip tigla, se va fixa folia anticondens sau membrana hidroizolatoare, care trebuie intinsa orizontal tinand cont ca suprafata acesteia sa fie paralela cu streasina viitorului acoperis. Folia anticondens are rolul de a prelua picaturile de apa rezultate in urma condensului si de a le conduce spre scurgerea oferita de streasina.
In fine, inainte de inceperea montajului acoperisului din tigla metalica, panourile pot fi debitate, dupa nevoie, in functie de situatiile constructive ale proiectului (coame, frontoane, dolii, intersectii cu calcanul, etc.). La taierea panourilor din tabla trebuie avut in vedere ca operatiunea sa nu produca incalzirea locala a materialului si sa duca astfel la deformari.
3. Ghidul de montare al tiglei metalice
Panourile de tigla metalica se monteaza pe un esafodaj de sipci si contrasipci care formeaza baza de sustinere a tiglei. Montajul tiglei metalice se face de la dreapta spre stanga, pornind de la streasina catre coama acoperisului.
Se va avea in vedere ca panourile de tigla metalica sa fie intotdeauna perpendiculare pe linia pe care o formeaza streasina. Perpendicularitatea liniei de ghidaj a montajului se poate determina in mod simplu, aplicand teorema lui Pitagora asupra unui triunghi dreptunghic. Astfel, se va masura pornind dintr-un punct o lungime de 4 m de-a lungul streasinii si, din acelasi punct de pornire, o lungime de 3 m drept spre coama acoperisului, dar perpendicular pe streasina.
Aplicand teorema lui Pitagora, suma patratelor celor doua catete ale triunghiului astfel format trebuie sa rezulte in patratul ipotenuzei. In acest caz, se va verifica ca aceasta dimensiune sa fie de exact 5 m.
O alta metoda de verificare a perpendicularitatii liniei de ghidaj a montajului este cea a bisectoarei. Folosind o sipca care depaseste cu jumatate de metru streasina, aceasta va fi fixata intr-un capat, cat mai sus pe panta acoperisului, apoi se va balansa capatul liber inferior atat in stanga cat si in dreapta, marcandu-se punctele in care sipca devine tangenta cu streasina. Distanta dintre aceste doua puncte se imparte in jumatate, iar punctul obtinut pe acest segment este cel de intersectie al perpendicularei pe streasina.
Fixarea panourilor de tigla metalica se realizeaza cu ajutorul suruburilor autoforante actionate de surubelnitele automate cu turatie variabila. Se va evita strangerea excesiva. Montajul tiglei metalice Lindab prevede ca aceasta va trebui taiata la momentul in care pantele sau apele acoperisului se intersecteaza astfel incat distanta dintre panourile adverse sa nu depaseasca 20 mm. Inchiderea la coama a acoperisului se face cu elemente de tinichigerie de tip coama cupa sau dreapta.
De asemnea, se vor aplica regulile recomandate de producatori in ceea ce priveste frontonul drept sau frontonul evazat, precum si montajul doliilor daca acoperisul este prevazut cu doi versanti care se intersecteaza.
Cosurile de fum se racordeaza la suprafata acoperisului prin intermediul unor sorturi speciale care trebuie sa fie imbinate prin faltuire dupa ce in prealabil s-a efectuat hidroizolatia din jurul cosului.
Dupa finalizarea montajului tiglei metalice se va trece la pozitionarea sistemelor de ventilatie pentru sarpanta si coloane de aerisire, care au rolul de a elimina in atmosfera aerul viciat din interiorul casei. De asemenea, tot acum este momentul in care se pot monta sistemele specializate pentru oprirea alunecarii zapezii.
Asadar, montajul unui acoperis din tigla metalica nu este o operatiune care sa fie tratata cu usurinta. Chiar daca materialul - tigla metalica - este de cea mai buna calitate, manopera de montaj si tehnica montajului in sine sunt conditiile esentiale pentru asigurarea unei durabilitati excelente in timp si a lipsei de probleme pe parcursul folosirii locuintei.
Sursa foto: Unsplash.com.