Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Montarea carligelor pentru jgheaburi: ce trebuie sa stii despre sistemul pluvial

imageb1t94.png

Sistemul pluvial este esential in construirea oricarei case pentru ca el va colecta apa si zapada topita de pe acoperis, iar fatada casei tale va ramane astfel uscata si curata. Daca vrei ca acest sistem sa functioneze insa, trebuie sa stii care sunt pasii de montaj, ce materiale sunt necesare precum si alte detalii cheie.

Nu uita insa ca montajul carligelor si jgheaburilor trebuie intotdeauna facut de catre specialistii care se vor asigura ca totul va fi efectuat in conditii de siguranta. Cu toate acestea, este bine sa fii informat si sa stii care sunt pasii atunci cand vine vorba de aceasta etapa esentiala in construirea oricarei case.

Cuprins

  1. Montajul carligelor si jgheaburilor: informatii esentiale pe care trebuie sa le stii
  2. Montajul carligelor si jgheaburilor: care sunt principalii pasi?

1. Montajul carligelor si jgheaburilor: informatii esentiale pe care trebuie sa le stii

Sistemul complet de jgheaburi si burlane Rainline oferit de Lindab este cel care iti va oferi cea mai buna durabilitate, dar si o usurinta remarcabila cand vine vorba de instalare.

Ține cont ca dimensionarea sistemului de jgheaburi si burlane trebuie sa se faca mereu in functie de suprafata acoperisului - asta pentru ca un acoperis mai mare va avea un volum mai mare de apa. Puteti contacta orice partener Lindab pentru a va ajuta in alegerea celui mai bun sistem de jgheaburi si burlane, dar si sa va ofere informatii cheie despre montarea carligelor pentru jgheaburi.

Pentru a se monta sistemul de jgheaburi si burlane de la Lindab este nevoie de o trusa de scule complexa. Vor fi necesare urmatoarele: nivela cu bula de aer, metru de tamplarie, ciocan, cleste, foarfecta pentru tabla, fierastrau pentru metale, masina electrica de insurubat si un fir pentru aliniera jgheaburilor. Indoirea carligelor se va efectua cu un dispozitiv special.

2. Montajul carligelor si jgheaburilor: care sunt principalii pasi?

imageqt8y.png

Dupa cum este precizat si mai sus, montajul carligelor si jgheaburilor trebuie intotdeauna facut de profesionisti. Sistemul pluvial este esential pentru orice casa si este foarte important ca montarea lui sa fie facuta ca la carte, atat pentru eficienta cat si pentru siguranta celor care se vor ocupa de acest proces.

Care sunt insa pasii la care ar trebui sa fii atent?

Totul incepe cu taierea jgheaburilor si a burlanelor. Acest proces are loc mereu la sol, cu foarfeca pentru tabla sau ferastraul pentru metale. Nu se va folosi polizorul unghiuliar (flexul). În functie de tipul streasinei, dar si de arhitectura constructiei se folosesc de obicei diferite tipuri de carlige de sustinere.

Daca este vorba de o streasina perpendiculara, se vor monta carlige KFL, KFK sau K21, iar pentru streasinele inclinate se vor utiliza carlige de tip K11. Aceste carlige se vor alinia si se va marca apoi locul de indoire, in conformitate cu panta jgheabului. Este bine sa iei in calcul o panta de minim 2,5 mm/m.

Se vor numerota carligele si pentru o aliniere corecta se va intinde o sfoara in trei puncte intre carligele de capat. Se vor fixa apoi aliniat si restul carligelor.

Dupa aceea, trebuie asezat jgheabul pe carligele de sustinere, fara a fi insa fixat inca de pe acum. Se va marca locul de amplasare al punctelor de colectare. Se va marca si gura de scurgere si dupa ce s-a decupat o fanta de scurgere in jgheab se va continua decupajul cu o foarfeca pentru tabla. Se vor indoi marginile taiate in jos cu un ciocan.

Racordul jgheab - burlan se va prinde apoi cu usurinta pe jgheab, printr-o singura apasare. Capacul de jgheab poate sa fie apoi montat la ambele capete - se va fixa prin presare manuala sau printr-o batere cu un ciocan de plastic.

În urmatorul pas se va aseza jgheabul pe carlige si apoi se va fixa doar prin apasarea acestuia in fiecare carlig. Ca sa se imbine ulterior jgheaburile, se va utiliza piesa de imbinare RSK pentru o etansare corecta.

Realizarea tronsoanelor pentru scurgere se va efectua de sus in jos, iar burlanele vor fi fixate cu ajutorul unor bratari de sustinere (cel putin doua pentru fiecare tronson de burlan).

Asadar nu uita ca acest montaj trebuie sa fie facut intotdeauna de specialisti, insa daca vrei sa aflii mai multe detalii poti consulta oricand ghidul de montaj Lindab.

sursa foto: Lindab.ro