Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Protectia anticoroziva a metalelor - Metoda de prelungire a vietii suprafetelor metalice

image652577.png

Metalele au un rol deosebit de important in civilizatia umana, fiind utilizate pe scara larga intr-o multitudine de domenii, precum industrie, constructii, manufacturarea diverselor obiecte etc. Numeroasele avantaje ale acestor tipuri de materiale sunt, insa, puse in umbra de o proprietate a majoritatii metalelor, si anume coroziunea. Prin intermediul ei materialele metalice sufera un proces de distrugere in urma unor reactii chimice cu diverse substante aflate in mediul inconjurator. De-a lungul timpului au aparut si au fost utilizate diverse metode care opresc intr-un grad mai mic sau mai mare coroziunea.

In articolul de mai jos vei afla ce este protectia anticoroziva si care este importanta acestui procedeu in viata oamenilor. De asemenea, vei descoperi ce tipuri de protectie anticoroziva sunt utilizate in practica si care sunt avantajele si dezavantajele lor.

Cuprins:

  1. Protectia anticoroziva - Ce este si ce roluri indeplineste?
  2. Tipuri de protectie anticoroziva a metalelor

1. Protectia anticoroziva - Ce este si ce roluri indeplineste?

protectie_anticoroziva.jpg

Coroziunea metalelor apare atunci cand diverse substante chimice intra in combinatie cu atomii de metal si formeaza substante noi. In cele mai multe cazuri aceasta combinatie dauneaza pieselor metalice, fiind astfel necesara aplicarea unei solutii tehnice, care sa impiedice contactul dintre metale si substante chimice, precum oxigenul din aer, vaporii de apa sau chiar dioxidul de sulf ce se degaja in urma arderii combustibililor fosili. Daca este lasata sa actioneze, coroziunea duce la deteriorarea pieselor metalice, atat din punct de vedere functional, cat si din punct de vedere al aspectului, situatii care se rezolva prin lucrari scumpe si de durata.

protectie_anticoroziva_2.jpg

Inginerii au observat ca anumite substante aplicate pe piesele metalice pot prelungi considerabil durata de viata a acestora, aparand astfel numeroase sisteme anticorozive. Acestea variaza de la utilizarea unui simplu strat de ulei care sa impiedice contactul umezelii si al aerului cu stratul de metal pana la utilizarea vopselurilor si a placarii electrochimice cu metale ce nu intra in reactie cu substantele din mediul inconjurator. Printre cele mai des fome de coroziune metalica este ruginirea fierului, care are loc in momentul in care moleculele de fier intra in contact cu oxigenul din atmosfera, ceea ce duce la formarea oxidului de fier, cunoscut si sub numele de rugina.

Protectia anticoroziva are, asadar, principalul rol de a nu permite contactul dintre metale si substantele corozive din jur. Experienta a dovedit ca printr-o astfel de operatiune tehnica durata de viata a metalelor poate fi prelungita considerabil. De exemplu, piesele fabricate din otel, cum ar fi tigla metalica, in cazul in care sunt protejate cu un aliaj de zinc - magneziu, au o durata de viata superioara fata de alte produse.

2. Tipuri de protectie anticoroziva a metalelor

protectie_anticoroziva_3.jpg

In functie de necesitati exista trei tipuri principale de aplicare a unui strat anticoroziv. In acest sens se pot utiliza atat straturi protectoare metalice, cat si nemetalice, conditia fiind ca acestea sa fie aderente, elastice, plastice si cu o grosime cat mai mica pentru a nu ingreuna in mod inutil piesele metalice. Pot fi utilizate diverse tipuri de lacuri, vopsele, emailuri, folii de masa plastica sau metale necorozive, precum zincul. Aplicarea stratului protector se face in trei modalitati principale:

  • Zincarea termica se realizeaza prin acoperirea pieselor metalice cu un strat foarte subtire de zinc, care este un metal cu proprietati anticorozive. Procesul este relativ simplu de aplicat prin scufundarea pieselor metalice intr-o baie fierbinte de zinc;
  • Electrogalvanizarea este un proces asemanator cu zincarea termica, diferenta constand in modalitatea prin care zincul adera la suprafata metalica. In acest caz este utilizat curentul electric care permite depunerea zincului pe piesele metalice prin intermediul electrolizei. Aceasta solutie, desi este mai costisitoare, ofera o protectie anticoroziva de durata mai mare, aderenta fiind maxima. Mai mult decat atat, stratul protector de zinc este foarte subtire, neadaugandu-se o greutate insemnata la piesele metalice protejate;
  • Metalizarea se realizeaza prin pulverizarea unui strat foarte subtire de metal topit prin intermediul unui jet de aer comprimat.

In concluzie, protectia anticoroziva este extrem de importanta, in special in cazul protejarii pieselor metalice, ce intra in contact permanent cu mediul inconjurator, precum acoperisurile metalice. In acest caz, un strat protector de buna calitate poate dubla durata de viata a acoperisului, ceea ce, bineinteles, reprezinta o solutie perfecta de limitare a cheltuielilor pentru intretinerea cladirilor de diverse tipuri.

Surse foto:
shutterstock.com