Recuperatoare caldura - ce sunt acestea si cum iti pot imbunatati traiul?
Cand vine vorba despre constructia unei cladiri, fiecare dintre proprietari are interesul ca toate elementele componente ale acesteia sa fie cat mai calitativ si durabil cu putinta. Sistemul de ventilatie si cel de incalzire al incaperilor trebuie sa fie extrem de bine gandite si puse la punct, fie ca este vorba despre camerele unei case de locuit ori despre spatiile dintr-o cladire de birouri. Aceasta regula, cunoscuta de toti cei care activeaza in domeniul constructiilor sau care obisnuiesc sa investeasca in ridicarea de imobile, are in spate o explicatie de logica elementara: cu cat procesul de conservare a caldurii este mai eficient, cu atat costurile pentru incalzire sunt mai scazute.
Nu putine sunt cazurile in care cumparatori neatenti pierd sume considerabile de bani pe reconditionarea unor cladiri prost izolate si dotate cu sisteme de ventilatie de proasta calitate. Indiferent de categoria in care te incadrezi - administrator al bugetului unei persoane juridice sau persoana fizica - este important sa stii cum poti imbunatati ventilatia si, mai departe, facilita pastrarea caldurii in imobilele in care investesti sau ai investit.
Solutia pentru a economisi sume consistente de bani care ar fi urmat sa fie datorati companiei de gaze din cauza utilizarii excesive a centralei este dotarea cladirii cu recuperatoare de caldura. Descopera, in cele ce urmeaza, ce sunt acestea, cum functioneaza si care sunt potentialele avantaje pe care le aduc.
Cuprins:
- Recuperator de caldura - ce este acesta?
- Recuperatoare de caldura - care este modalitatea acestora de functionare?
- Avantajele instalarii recuperatoarelor de caldura
1. Recuperator de caldura - ce este acesta?
Un recuperator de caldura este, in esenta, un mecanism de ventilatie care are scopul de a realiza un schimb de aer intre incaperea in care este montat si exteriorul acesteia, facilitand, simultan, si conservarea caldurii aerului evacuat. Acesta are rolul de a evacua aerul viciat dintr-o camera si de a il inlocui pe acesta cu aer proaspat, filtrat si incalzit. Conceptul de ,,aer viciat” este utilizat in domeniu pentru a denumi aerul incarcat cu dioxid de carbon, dintr-un spatiu care nu a mai fost aerisit de mult.
Ceea ce deosebeste utilizarea recuperatorului de caldura de simpla aerisire prin deschiderea ferestrelor este tocmai capacitatea sa de a introduce in camera aer incalzit, recuperand, astfel, din caldura creata in interiorul incaperii tinta.
2. Recuperatoare de caldura - care este modalitatea acestora de functionare
Desi pare un aparat complicat, ce foloseste principii sofisticate de termodinamica si inginerie, recuperatorul de caldura functioneaza intr-un mod cat se poate de intuitiv. Un sistem de ventilatoare este responsabil de evacuarea aerului viciat din incapere si de trecerea acestuia printr-un ansamblu de filtre. Concomitent, aerul din exterior este trecut prin aceeasi serie de filtre, iar schimbul de energie termica in care aerul viciat cedeaza caldura aerului proaspat este mediat de schimbatorul de caldura. Avantajul unui astfel de sistem este ca fluxurile de aer nu se intersecteaza, dar se afla în contact termic pentru a recupera o parte importanta din caldura aerului evacuat.
In functie de perioada anului si de cerintele utilizatorului, recuperatorul de caldura poate fi setat pe modul ,,iarna”, care, cu ajutorul unei baterii externe, incalzeste aerul introdus in incapere la temperatura dorita. De asemenea, un alt element de luat în calcul in alegerea solutiei ideale nevoilor tale cu privire la ventilare este faptul ca recuperatoarele de caldura functionează diferit in functie de parametri de temperatura si umiditate ce caracterizeaza climatul cladirii si al mediului exterior, dar si de ansamblul de filtre ales.
3. Avantajele instalarii recuperatoarelor de caldura
In contextul in care costurile asociate energiei devin din ce in ce mai ridicate, de cele mai multe ori ajungand la un nivel prohibitiv desfasurarii sustenabile a unor afaceri, o solutie de ventilatie ce asigura minime pierderi de caldura, precum un recuperator de caldura, este esentiala pentru orice antreprenor, sau chiar si pentru utilizatorii casnici. Asadar, avantajul de a te bucura mereu de aer curat in incaperi fara a te confrunta cu fluctuatii mari de temperatura ce se pot traduce in costuri mari la energie, dar si intr-un impact negativ accentuat asupra mediului, i-a determinat pe multi romani sa aleaga un sistem de recuperare a caldurii atat pentru ventilatia casei, cat si pentru cea a cladirilor de birouri.
Mai mult, daca spatiul pe care il administrezi are nevoie de un control riguros al calitatii aerului, cum este spre exemplu cazul spitalelor sau a laboratoarelor de analize biologice, un recuperator de caldura incorporat intr-un sistem HVAC iti va risipi toate grijile cu privire la posibili agenti contaminanți.
Asadar, indiferent de scopul achizitionarii, o instalatie de recuperare de caldura iti va face, fara doar si poate, viața mai confortabila, mai sigura si va garanta pentru un aer de cea mai buna calitate in toate spatiile in care functioneaza.
Sursa foto: shutterstock.com