Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Sisteme pluviale pentru a proteja acoperisul casei in fiecare anotimp

imagei9jqk.png

O casa este durabila in momentul in care acoperisul dispune de toate elementele necesare pentru a rezista la toate pericolele create de vremea schimbatoare. Atat furtunile de vara neasteptate, cat si ninsorile de iarna care tin zile si nopti la rand au consecinte dezastruoase, fiindca pot conduce la infiltratii care dauneaza sanatatii tale si te supun la cheltuieli suplimentare. Insa un sistem pluvial eficient, format din jgheaburi si burlane de calitate superioara, ofera cea mai buna protectie acoperisului, indiferent de sezon!

Pentru a fi la curent cu toate informatiile relevante, din articolul urmator vei descoperi care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont atunci cand optezi pentru un sistem pluvial, care sunt sistemele pluviale complete care ofera o protectie de lunga durata si care sunt detaliile de care specialistii trebuie sa tina cont in momentul montarii sistemului pluvial.

Cuprins:

  1. Sisteme pluviale: informatii esentiale

            1.1 Elementele unui sistemul pluvial eficient

            1.2 Montarea sistemului pluvial

  1. Sistemele pluviale complete pentru acoperisuri rezistente

1. Sisteme pluviale: informatii esentiale 

imagebh6sn.png

Atunci cand alegi un sistem pluvial, este necesar sa tii cont de cateva aspecte importante: functionalitatea, durabilitatea si aspectul estetic.

Un sistem pluvial complet trebuie sa preia si sa evacueze eficient apele pluviale, dar totodata trebuie sa fie durabil, pentru a rezista vreme indelungata. Dupa ce alegi un sistem care intruneste aceste elemente, ideal ar fi sa optezi pentru jgheaburi si burlane care se armonizeaza cu fatada casei. Astfel, obtii un sistem care nu doar protejeaza casa, ci se si incadreaza natural cu restul constructiei.

1.1 Elementele unui sistem pluvial eficient 

image9ky48.png

Pentru a beneficia de un sistem pluvial durabil, care protejeaza casa indiferent de cantitatea de precipitatii, este important sa tii cont de anumite elemente:

  • Protectie anticoroziva de lunga durata

Pentru sistemul pluvial, otelul este materialul de baza potrivit, deoarece este versatil si rezistent, este mai usor decat fonta si nu este predispus la deformari si fisurari precum plasticul. Insa, pentru a capata acea protectie de lunga durata contra ruginii, otelul trebuie prelucrat de profesionisti, si mai apoi acoperit cu un strat de zinc. Aceasta acoperire functioneaza in felul urmator: atunci cand sistemul pluvial este taiat sau zgariat, ionii de zinc se depun imediat pe suprafata afectata astfel incat otelul expus este protejat impotriva coroziunii. Asadar, acoperirea galvanizata se regenereaza in mod natural, iar pe jgheaburi si burlane nu se va depune rugina, chiar daca ai zgariat accidental sistemul!

De asemenea, tehnologia multistrat asigura o acoperire durabila multumita stratului final de culoare HBPE (High-Built Poliester) care confera un aspect lucios granulat si o protectie de lunga durata a culorii alese. Astfel, sistemul pluvial este rezistent la umiditate, dar in acelasi timp ofera o nota eleganta si o stralucire expresiva, in armonie cu designul casei.

  • Imbinare perfecta a pieselor

Un sistem pluvial eficient contra tuturor fenomenelor meteorologice este compus din piese care se imbina perfect pentru a preveni deteriorarea si infiltratiile. De aceea, jgheaburile si burlanele Lindab Rainline formeaza un sistem complet, de tip lego, fara suruburi si silicon,  avand deci piese usor de montat de catre echipa de specialisti.

  • Protectie in timpul iernii

Un sistem pluvial complet nu capteaza si evacueaza doar apa din timpul ploilor, ci si zapada care se depune pe acoperis in timpul sezonului rece. Insa, jgheaburile si burlanele pot fi afectate si deteriorate de zapada care ingheata si blocheaza sistemul de evacuare, dar si de alunecarile bruste de zapada care afecteaza viata celor din jur si provoaca daune materiale. Pentru a beneficia de jgheaburi fara gheata si de un acoperis sigur pe timp de iarna, este recomandat sa optezi pentru parazapezi si un sistem de degivrare.

Parazapezile si sistemul de degivrare sunt elemente complementare pentru un sistem pluvial eficient. In acest sens, parazapezile opresc zapada acumulata pe acoperis si previn alunecarile bruste, in timp ce sistemul de degivrare protejeaza acoperisul si sistemul pluvial de efectele inghetului. Astfel, aceste elemente ofera cele mai potrivite conditii astfel incat jgheaburile si burlanele sa protejeze acoperisul si sa functioneze eficient chiar si in timpul iernii!

  • Montaj corect

Indiferent de tipul de invelitoare, sistemul de colectarea si drenare a apelor pluviale trebuie sa functioneze eficient din momentul in care a fost montat de catre echipa de specialisti. Insa, pentru a realiza un montaj corect, este recomandat sa se tina cont de cateva aspecte deosebit de importante, cum ar fi: dimensiunea acoperisului, instrumentele folosite, tipurile de carlige de sustinere utilizate si modul de taiere a pieselor componente.

1.2 Montarea sistemului pluvial 

imageygxs.png

Pentru a colecta si drena eficient apele pluviale, sistemul de jgheaburi si burlane trebuie montat cu mare atentie de catre echipa de specialisti. De asemenea, exista anumite puncte cheie pe care echipa trebuie sa le in considerare pentru a monta un sistem complet care sa protejeze acoperisul de intemperii:

Instrumentele necesare

In primul rand, pentru a realiza un montaj corespunzator, este suficienta o trusa obisnuita, care sa contina obligatoriu:

  • cleste;
  • ciocan;
  • fir pentru alinierea jgheaburilor;
  • nivela cu bula de aer;
  • foarfeca pentru tabla;
  • metru de tamplarie;
  • ferastrau pentru metale;
  • masina electrica de insurubat;
  • dispozitiv special pentru indoirea carligelor.

Caracteristicile acoperisului

Dimensiunea acoperisului determina dimensiunea sistemului de jgheaburi si burlane, fiindca atunci cand acoperisul este mai mare, sistemul pluvial trebuie sa preia un volum mai mare de apa. De asemenea, daca stii exact cat de mare este acoperisul, se poate estima rapid si cantitatea de materiale necesare pentru montarea sistemului. In general, specialistii se pot baza pe urmatoarele calcule:

  • pentru un acoperis pana-n 125 m2 se opteaza pentru jgheaburi cu latimea de 125 mm si burlane cu diametrul de 87 mm;
  • pentru un acoperis intre 125 m2 si 200 m2 se opteaza pentru jgheaburi cu latimea de 150 mm si burlane cu diametrul de 100 mm;
  • pentru un acoperis de peste 200 m2 se opteaza pentru jgheaburi cu latimea de 190 mm si burlane cu diametrul de 120 mm.

De asemenea, dimensiunea acoperisului determina si numarul carligelor de jgheab, care sunt montate pentru a obtine o panta de scurgere a apei catre punctele de colectare. Carligul de capat se stabileste la 100 mm de marginea acoperisului, iar distanta dintre carlige este de maxim 800 mm.

Iar carligele de sustinere sunt alese in functie de designul casei si de tipul de streasina. De exemplu:

  • se opteaza pentru carlige de tip KFK, KFL sau K21 pentru stresinile perpendiculare;
  • se opteaza pentru carlige de tip K11 pentru stresinile inclinate.

Etapele principale

Specialistii se vor ghida dupa cateva etape importante privind montarea jgheaburilor si a burlanelor. Acestea sunt urmatoarele:

  • se asaza jgheabul pe carligele de sustinere, fara a-l fixa;
  • se decupeaza o fanta de scurgere in jgheab cu ajutorul unei foarfeci de tabla;
  • se prinde racordul jgheab-burlan pe jgheab printr-o singura apasare;
  • se monteaza capacul de jgheab la ambele capete ale jgheabului si se fixeaza manual sau cu un ciocan de plastic;
  • se asaza si se fixeaza jgheabul pe carlige;
  • se realizeaza tronsoanele de scurgere de sus in jos;
  • se fixeaza minimum doua bratari de sustinere pentru fiecare tronson de burlan;
  • se verifica verticalitatea bratarilor folosind firul cu plumb sau nivela cu bula de aer.

2. Sistemele pluviale complete pentru acoperisuri rezistente 

imagee14ef.png

Atunci cand vrei sa iti protejezi casa cu ajutorul unui acoperis durabil, este necesar sa alegi un sistem pluvial complet, care sa colecteze si sa evacueze eficient intreaga cantitate de apa produsa de precipitatii. Astfel, ai la dispozitie diferite variante care vor asigura un acoperis rezistent indiferent de tipul de invelitoare, precum: tiglele metalice, tabla faltuita, sindrilele bituminoase, tiglele ceramice sau din beton.

  1. Sistemul de jgheaburi si burlane Lindab Rainline

imagetsjw6.png

De departe, sistemul Lindab Rainline este alegerea numarul 1 atat pentru specialisti, cat si pentru clienti deoarece ofera cea mai buna calitate atat in privinta flexibilitatii si durabilitatii sistemului cat si in privinta montajului simplu si rapid, fiind astfel usor de instalat, dar si usor de intretinut!

Exista trei elemente prin care acest sistem se deosebeste fata de alte oferte care se regasesc pe piata:

  • Capac de jgheab autoblocant

La produsele existente pe piata, acesta este elementul care se deterioreaza de cele mai multe ori deoarece se monteaza cu silicon iar apa va incepe sa curga si sa produca infiltratii nedorite. Insa, capacul sistemului Lindab Rainline nu se monteaza folosind silicon, ci prin intermediul unei garnituri de etansare din cauciuc EPDM si cu un sistem autoblocant. Astfel, capacul de jgheab va ramane fixat corect pe toata durata de viata a sistemului pluvial!

  • Bratara burlan

Bratara burlan este realizata dintr-o singura foaie de tabla de otel cu proprietati anticorozive si are rolul de a fixa burlanul printr-o singura strangere ferma oferind astfel un sistem usor de montat de catre specialisti.

  • Piesa de imbinare jgheab

In general, sistemele pluviale existente pe piata suprapun jgheabul prin intermediul siliconului si a niturilor, insa Lindab Rainline foloseste elemente de imbinare cu garnitura rezistenta din cauciuc EPDM. Astfel, atat pentru imbinarea jgheaburilor pe lungimi mari, cat si pentru imbinarea jgheaburilor cu coltare (interioare sau exterioare), aceste elemente asigura o buna etansare impotriva scurgerilor de apa si permit contractarea si dilatarea otelului. Asadar, o piesa simpla de montat garanteaza imbinari sigure si durabile!

Sistemul garanteaza o protectie indelungata impotriva ruginii fiindca otelul este acoperit cu un strat de 275 g zinc/m2. Mai precis, componentele au la baza un miez de otel urmand, apoi, urmatoarele straturi: stratul de zinc, stratul primer si stratul de culoare. In ceea ce priveste gama de culori, sistemul este disponibil in diferite variante cu acoperire HBPE sau HBPM, insa poti opta si pentru variantele speciale din cupru sau aluminiu prevopsit.

Asadar, fiind disponibil intr-o gama larga de dimensiuni, de culori si de componente, sistemul asigura solutia de cea mai buna calitate pentru orice tip de cladire. Lindab Rainline a fost dezvoltat de profesionisti pentru a crea un sistem inteligent, complet si rezistent care, in ciuda trecerii timpului, ofera cea mai buna performanta in fiecare an.

  1. Sistemul de jgheaburi si burlane Lindab Craft

Sistemul Lindab Craft este fabricat in conformitate cu standardele europene, oferind componente usor de montat si crescand, astfel, durata de viata a sistemului.

Este realizat din otel zincat la cald (275 g zinc/m2) si beneficiaza de proprietati anticorozive deoarece este protejat in sistem multistrat pe ambele fete. De asemenea, sistemul Lindab Craft asigura atat o solutie durabila, cat si eleganta pentru casa ta datorita stratului final de acoperire denumit PREM.

In ceea ce priveste gama de dimensiuni, aceasta solutie este potrivita pentru toate tipurile de acoperis indiferent de tipul de invelitoare. In ceea ce priveste gama de culori, poti alege una dintre variantele de gri antracit, rosu inchis sau brun, culorile cele mai populare pentru sistemele pluviale.

Diferitele piese ce compun sistemul Lindab Craft, precum: jgheabul semicircular, capacul jgheab, racordul jgheab-burlan, cotul burlan, prelungitorul intermediar, coltarul interior, coltarul exterior sau ramificatia burlanului creeaza un sistem pluvial complet, care protejeaza casa indiferent de anotimp. Avand un raport calitate-pret excelent, sistemul Lindab Craft ofera protectie anticoroziva si o durata de viata cat mai indelungata, fiind, in acelasi timp, o optiune usor de instalat si de intretinut, indiferent de tipul constructiei.

  1. Sistemul de jgheaburi si burlane Lindab Magestic

Sistemul Lindab Magestic dispune de o tehnologie noua, fiind perfect pentru casele construite in zonele de coasta, unde concentratia salina este ridicata. Aceasta solutie pentru problemele pluviale contine, in afara de zinc, 3% magneziu si 3,5% aluminiu. In urma diferitelor teste realizate in conditii de laborator, s-a descoperit faptul ca magneziul este esential in formarea unei structuri compacte cu rezistenta ridicata impotriva coroziunii, spre deosebire de galvanizarea standard care are o structura poroasa. De fapt, acest tip de acoperire este de pana la 20 de ori mai rezistenta la coroziune in comparatie cu acoperirea galvanica standard. Totodata, este un sistem mai prietenos cu mediul inconjurator, care ajuta la conservarea resurselor naturale deoarece in sol se va infiltra o cantitate mai mica de zinc.

O alta caracteristica importanta pentru jgheaburile si burlanele Lindab Magestic este capacitatea de a se autoremedia in zona marginilor debitate, care au un risc mai ridicat de formare a coroziunii. Pentru a proteja intregul sistem, pe muchiile debitate se creeaza un strat protector din zinc si din magneziu, care va oferi rezistenta ridicata impotriva coroziunii.

Iar in ceea ce priveste culoarea, acest sistem isi schimba aspectul odata cu trecerea timpului: daca la momentul achizitiei are un aspect stralucitor, dupa 3-5 ani va ajunge la o nuanta de gri inchis pe care o va pastra pe toata durata de viata.

Astfel, daca ai de gand sa proiectezi o casa in zona de coasta, Lindab Magestic este solutia ideala pentru a beneficia de un sistem pluvial care nu se deterioreaza usor, in ciuda nivelului ridicat de salinitate din zona!

imagekb02.png

In concluzie, daca tii cont de toate aceste elemente necesare pentru un sistem pluvial eficient si optezi pentru un sistem complet care va functiona pentru o perioada lunga de timp, fara sa fie afectat de coroziune, atunci te vei bucura de un acoperis trainic, care nu-ti va da batai de cap in ciuda precipitatiilor abundente! Si ce poate fi mai placut decat sa savurezi o ceasca fierbinte de cafea in timp ce privesti picaturile de ploaie care invioreaza gradina, dar nu iti dau fiori reci pentru ca nu sunt poftite in interiorul casei?

Sursa foto: Lindab.com