Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Structuri rezistente la cutremur - Masuri pentru evitarea unor pagube importante

imagefv69e.png

Pamantul este o planeta activa, ceea ce inseamna ca structura geologica se modifica tot timpul, la acest lucru contribuind cutremurele. Seismele sunt miscari de pamant de amplitudini diverse, ce au drept cauza, in general, acumularea unor tensiuni in zonele in care placile tectonice intra in contact. Romania este o zona seismica importanta, cutremurele periodice putand avea, uneori, amplitudini semnificative, cu caracteristici distructive majore. Seismologii recomanda, avand in vedere aceasta caracteristica, ridicarea unor structuri cu rezistenta maxima in ceea ce priveste sensibilitatea la cutremure, deoarece posibilitatea desfasurarii unui seism de mare amploare este una majora.

In acest articol vei afla ce sunt structurile rezistente la cutremur si care sunt cele mai durabile materiale si tipuri de constructii ce pot fi utilizate cu succes pentru a se evita producerea unor pagube semnificative in cazul in care se va petrece un astfel de eveniment.

Cuprins:

  1. Ce sunt constructiile rezistente la cutremur?
  2. Materiale de constructie si structuri rezistente la seisme

1. Ce sunt constructiile rezistente la cutremur?

imagefufnw.png

Structurile rezistente la cutremur sunt elemente constructive, iar materialele de constructie si dispozitivele de atenuare a miscarilor solului asigura constructiilor o rezistenta optima in eventualitatea aparitiei unor seisme semnificative. Tehnologia a evoluat foarte mult din acest punct de vedere in Romania, in special dupa marele cutremur din 1977, cand pagubele materiale si pierderile de vieti omenesti au fost insemnate.

Pentru a se construi o structura rezistenta la cutremure, specialistii in inginerie seismica au pus la punct diverse metode care sa permita trecerea printr-o miscare seismica intr-un mod optim:

  • Dimensionarea adecvata a structurii - cele mai rezistente structuri sunt cele cu forme conventionale (patrat sau dreptunghi), pe cand cladirile cu design neconventional pot fi mai expuse pagubelor;
  • O fundatie solida, plasata pe un teren cat mai plat asigura rezistenta superioara;
  • Utilizarea unor materiale de constructie cu ductilitate crescuta, care sa permita deformari fara prabusiri catastrofale;
  • Utilizarea unor tehnologii moderne, active, care sa contracareze miscarea naturala a solului prin diferite metode.

Inginerii specializati in proiectarea si construirea structurilor rezistente la cutremure cunosc cele mai bune solutii pentru a se evita pe viitor producerea unor pagube umane si materiale in eventualitatea desfasurarii unor miscari seismice importante.

2. Materiale de constructie si structuri rezistente la seisme

Nu toate materialele de constructie ofera caracteristici ce corespund protectiei structurilor in fata miscarilor seismice. De exemplu, caramida si betonul sunt relativ inflexibile si nu pot face fata energiilor enorme generate de cutremure, ajungand sa se fisureze si sa prezinte pericol de daramare a structurillor, chiar si in fata unor cutremure de marime medie.

 

Printre materialele cele mai utile in acest sens se numara lemnul, betonul armat si BCA-ul pentru cladirile rezidentiale si otelul pentru cladirile de tip industrial. Acest din urma material este ideal. Cea mai buna solutie de a se pune la adapost de efectele distructive ale cutremurelor in diverse activitati economice (productie, comert, spatii de depozitare) este ridicarea unei hale metalice din otel, acest material imbinand cu succes mai multe caracteristici care-l fac potrivit in acest sens:

  • Otelul este foarte flexibil, acest lucru insemnand ca piesele supuse unor forte se deformeaza. Chiar daca fortele sunt puternice, otelul isi pierde forma, dar nu si integritatea structurala;
  • Otelul este usor. Cu cat o cladire este mai usoara, cu atat rezista mai bine in fata cutremurelor, deoarece miscarile inertiale sunt mai mici;
  • Otelul este un material foarte rezistent, nu se rupe, nu crapa si nu se sfarama ca alte materiale de constructii;
  • Otelul permite construirea unor spatii cu deschideri largi, care rezista cu succes la cutremure de amplitudini impresionante;
  • Cheltuielile pentru ridicarea unor structuri rezistente la cutremure sunt minime in cazul in care se apeleaza la otel ca material de constructie. Aceleasi rezultate pot fi obtinute si prin folosirea altor solutii tehnologice, cum ar fi betonul armat, insa investitia va fi superioara.

In concluzie, persoanele care sunt interesate in obtinerea unui spatiu destinat diverselor afaceri si doresc sa se puna la adapost de pagubele materiale si umane ce pot aparea in eventualitatea producerii unui cutremur, pot alege solutia construirii unei hale metalice, ce imbina in mod util numeroase avantaje.

Sursa foto:

lindab.ro