Tipuri de tabla pentru acoperis - Optiuni pentru o lucrare durabila si de calitate
Acoperisul este o componenta esentiala a oricarei cladiri, indiferent de destinatia ei. Locuintele, spatiile comerciale, cele industriale sau chiar cele cu destinatie agricola trebuie sa fie dotate cu un acoperis rezistent, impermeabil, care sa aiba o durata de viata cat mai prelungita. Rolul acestei componente este esential in protejarea cladirii de elemente cu caracter distructiv, pentru apa de ploaie, zapada sau vantul, dar in acelasi timp ofera o imagine estetica deosebita prin utilizarea unor culori pe placul proprietarilor si a unor forme si texturi ce exprima spiritul artistic dorit.
In articolul de mai jos vei cunoaste diferitele optiuni in ceea ce priveste utilizarea tiglei metalice in realizarea unor acoperisuri, punandu-se accent pe avantajele si dezavantajele fiecarui material, informatii esentiale ce permit alegerea corecta. De asemenea, vei cunoaste care sunt principalele etape in construirea unui astfel de acoperis, precum si cateva metode de prelungire a duratei de viata a unui acoperis metalic.
Cuprins:
1.1. Tigla metalica - Avantaje si dezavantaje
1.2. Tabla faltuita - Avantaje si dezavantaje
1.3. Tabla cutata - Avantaje si dezavantaje
2.1. Etapele montarii tablei pentru acoperis
2.2. Materiale si accesorii pentru construirea unui acoperis din tabla
1. Tipuri de tabla pentru acoperis - Avantaje si dezavantaje pentru diverse optiuni
Din cele mai vechi timpuri, locuintele oamenilor si alte tipuri de cladiri au avut nevoie de o componenta care sa impiedice patrunderea apei in interior, acoperisul fiind in aceasta privinta metoda de preferat. De-a lungul vremurilor au fost utilizate materiale diverse, precum lemnul, paiele, stuful, tigla de ceramica si chiar plumbul.
In ultimii 50 de ani tendinta a fost trecerea de la materialele traditionale, care aveau o serie de neajunsuri, catre cele moderne, in aceasta privinta optiunea cea mai des intalnita fiind tabla. Acest material este folosit de mai bine de 100 de ani, dar multa vreme a fost considerat ca o solutie mai putin preferata, pentru ca tabla zincata avea tendinta sa rugineasca si in acest fel apareau infiltratii cu efect distructiv.
In prezent tabla a devenit un material mult mai rezistent, datorita avansarii tehnologiei in ceea ce priveste acoperirea otelului cu diferite materiale cu rol de protectie. Evolutii importante au fost facute si in ceea ce priveste forma profilelor metalice si a disponibilitatii unei game de culori extrem de bogate.
1.1. Tigla metalica - Avantaje si dezavantaje
Timp de mii de ani tigla din ceramica a reprezentat alegerea cea mai des intalnita, in special cand era vorba despre acoperirea cladirilor de tip rezidential. Materialul ofera o imagine estetica deosebita, dar are si anumite neajunsuri, cum ar fi greutatea foarte mare a structurii, precum si friabilitatea tiglelor. Producatorii de materiale de constructii au venit cu un material nou, care sa imbine aspectul estetic al tiglei cu rezistenta otelului, astfel aparand tigla metalica.
Otelul este materialul din care se produce majoritatea tiglelor metalice, deoarece este rezistent, disponibil, poate fi prelucrat cu usurinta si are un pret accesibil. Principalul neajuns al otelului, anume rezistenta slaba la umiditate, rugina fiind dusmanul numarul 1, a fost indepartat prin utilizarea unor straturi de acoperire ultramoderne:
- Zincul a fost folosit multa vreme, deoarece acest metal nu rugineste. Un neajuns al zincului este ca stratul foarte subtire se deterioreaza usor, ceea ce expune otelul la actiunea umiditatii din aer;
- Poliesterul lucios este o solutie moderna, aparuta in ultimii ani, pentru ca protejeaza eficient tabla de otel si ofera o imagine apropiata de cea a acoperisului clasic;
- Poliesterul mat ofera protectie crescuta si o imagine deosebita, finisajul mat fiind preferat pentru realizarea unor acoperisuri elegante;
- Poliesterul de tip HBPE este un tip de plastic extrem de rezistent, potrivit pentru medii ostile, precum zonele din apropierea marii, unde cantitatea de sare din atmosfera este crescuta, pentru cladirile industriale si cele cu destinatie agricola. Acest tip de plastic permite aplicarea unor culori rezistente in timp, ce nu sufera din cauza radiatiilor ultraviolete si da tiglei metalice un aspect lucios, granulat, extrem de dorit.
Tigla metalica este in acest moment materialul preferat pentru acoperirea cladirilor rezidentiale, pentru ca ofera proprietarilor numeroase avantaje:
- Este un material foarte rezistent datorita stratului de acoperire modern, tiglele metalice premium avand o durata de viata de cel putin 50 de ani;
- Are o greutate foarte mica, de aproximativ 5 kg /m2 (in functie de grosimea placilor poate varia usor), ceea ce permite realizarea unei infrastructuri mai usoare si mai putin costisitoare;
- Este disponibila intr-o multitudine de culori si texturi;
- Profilele distincte il fac sa semene cu acoperisurile clasice si, in plus, permit montarea impermeabila prin intercalarea in zonele de intalnire in mod perfect;
- Sunt produse ecologice, putand fi reciclate complet dupa terminarea duratei de viata;
- Exista o gama completa de componente si accesorii ce fac parte din acelasi sistem, ceea ce permite un montaj facil si rapid al intregului acoperis.
Tigla metalica are si cateva dezavantaje, in principal fiind vorba despre capacitatile reduse, de izolatie termica si fonica a materialului. Acest neajuns poate fi, insa, eliminat cu usurinta prin folosirea impreuna cu tigla metalica a unor materiale termo si fonoabsorbante, ce vor completa acoperisul prin calitatile lor. Un element care poate parea dezavantajos este pretul mai mare al acestei solutii, partial neadevarat pentru ca prin obtinerea unui acoperis cu o durata lunga de viata se elimina investitiile ulterioare, ceea ce face ca pretul mai mare sa fie pe deplin meritat.
1.2. Tabla faltuita - Avantaje si dezavantaje
Tabla faltuita a fost utilizata de-a lungul secolului XX. Foile de tabla lisa erau conectate intre ele prin intermediul unui falt realizat in mod mecanic, ce asigura impermeabilitate si rezistenta mecanica. Tehnologia era putin dezvoltata, ceea ce facea ca aceste conexiuni sa nu fie intotdeauna perfecte si in timp sa permita intrarea umiditatii catre interior. In ultimii ani a fost introdusa tehnica faltului dublu ce permite obtinerea unei conexiuni apropiate de perfectiune. Asta a facut din nou ca acoperisul faltuit sa fie o optiune viabila.
Printre avantajele tablei faltuite se numara:
- Este o optiune mai putin costisitoare decat tigla metalica;
- Datorita modalitatii de montare poate fi folosita pe acoperisurile atipice, care au multe coame sau alte elemente arhitecturale;
- Poate fi montat pe acoperisuri cu pante cu unghiuri extrem de ascutite sau chiar pe fatade verticale;
- Necesita o intretinere minima dupa montare;
- Ofera o imagine clasica la moda in perioada actuala;
- Tabla este maleabila, ceea ce permite utilizarea ei intr-o gama larga de domenii, atat la acoperisurile traditionale, cat si la cele moderne;
- Este disponibila intr-o gama variata de culori;
- Are straturi de acoperire rezistente, pe baza de zinc, plastic, cupru si aluminiu;
- Imbinarea dintre foile de tabla se face prin faltuire si nu prin gaurire, ca in cazul tiglei metalice (nu este afectat in niciun fel stratul de protectie);
- Exista o gama completa de accesorii, precum clipsurile de prindere, si scule specializate, precum masinile de profilat si de faltuit tabla.
Principalul dezavantaj al tablei faltuite este dat de sistemul de montare, care presupune utilizarea unor scule specializate, ce nu pot fi folosite de constructori fara experienta.
1.3. Tabla cutata - Avantaje si dezavantaje
Tabla cutata este un material des utilizat, in special, in proiectele rezidentiale cu buget limitat sau in cazul acoperirii unor cladiri cu acoperisuri de suprafata mare, cum ar fi centrele comerciale, cladirile cu rol industrial sau cele cu destinatie agricola. Acest material imbina avantajele tiglei metalice cu pretul scazut al tablei clasice, ceea ce face din el o optiune din ce in ce mai folosita. Un avantaj al tablei cutate fata de tigla metalica este faptul ca poate fi utilizata si la acoperisuri cu pante mai mici de 15 grade, acolo unde tigla metalica nu ar putea fi folosita. Avantajele tablei cutate sunt multiple:
- Este cea mai ieftina optiune pentru realizarea unor acoperisuri metalice;
- Datorita disponibilitatii intr-o gama diversa de dimensiuni poate fi montata foarte usor;
- Cutele permit realizarea unor conexiuni impermeabile intre foile de tabla;
- Are greutate redusa, ceea ce permite ridicarea unor structuri de sprijin usoare;
- Este disponibila intr-o gama variata de culori;
- Se monteaza foarte usor si rapid, manopera fiind redusa din aceste motive;
- Este disponibila in grosimi variate, de la 0,3 la 0,5 mm.
Principalul dezavantaj al tablei cutate este durata de viata mai redusa obtinuta decat in urma utilizarii tiglei metalice si a tablei faltuite.
2. Etapele montarii diferitelor tipuri de tabla pentru acoperis
Acoperisurile metalice sunt folosite in mod extins, deoarece ofera solutii durabile la preturi corecte. Pentru a se obtine aceste deziderate, este necesar nu doar procurarea unui material de calitate, fie el tabla faltuita, tigla metalica, fie tabla cutata, ci si respectarea intocmai a etapelor montarii unui astfel de acoperis.
2.1. Etapele montarii tablei pentru acoperis
Respectarea tehnologiei conform recomandarilor producatorului este importanta in cazul tablei pentru acoperis, deoarece, in caz contrar, poate avea loc aparitia unor situatii nedorite, precum rugina cauzata de distrugeri ale stratului superior de protectie, patrunderea umezelii din cauza montajului incorect sau disconfortul termic si fonic din cauza insuficientei izolatii. Pentru a nu avea loc astfel de situatii, este necesara respectarea cu strictete a urmatoarelor etape:
- Prima etapa este reprezentata de realizarea proiectului ce permite achizitionarea cantitatii corecte de materiale pentru a nu aparea situatia ca acestea sa nu ajunga sau ca la final sa ramana materiale nefolosite;
- Procurarea materialelor (se recomanda utilizarea unora de tip premium, ce permit realizarea unui acoperis durabil in timp, ce nu necesita interventii ulterioare dificile, avand in vedere pozitionarea lui);
- Ridicarea structurii de suport realizata, in special, din lemn, dimensiunea fiind in concordanta cu greutatea materialului ce va fi utilizat pentru acoperire;
- Montarea foliei anticondens pe toata suprafata de astereala, luandu-se precautia ca partea impermeabila sa fie fixata inspre exterior;
- Montarea tiglei metalice urmarindu-se o imbinare cat mai corecta pentru a nu aparea infiltratii ulterioare;
- Montarea sistemului pluvial format din jgheaburi si burlane, ce are rolul de a prelua apa de ploaie si de a o indeparta in mod sigur de cladire.
2.2. Materiale si accesorii pentru construirea unui acoperis din tabla
Ridicarea unui acoperis metalic se face extrem de rapid, deoarece materialele si accesoriile sunt reduse ca necesitate, iar piesele sunt usor montabile, fiind compatibile intre ele, in special daca este vorba despre utilizarea aceluiasi sistem, atat in cazu tigleimetalice, cat si a accesoriilor si sistemelor pluviale.
Materialele necesare sunt urmatoarele:
- lemnul pentru construirea structurii de rezistenta (capriori, coama, popi, contrafise si scandura sau osb pentru astereala);
- profile metalice de diferite dimensiuni, ce pot fi utilizate ca alternativa la lemn pentru ridicarea structurii de sprijin;
- folia de protectie cu rol de impermeabilizare si anticondens;
- materialul de invelit (tigla metalica, tabla cutata sau tabla faltuita);
- materiale termoizolante (cel mai des utilizat fiind vata minerala);
- sistemul pluvial.
3. Sfaturi pentru construirea unui acoperis durabil cu ajutorul diferitelor tipuri de tabla
Avand in vedere investitia serioasa, necesara pentru ridicarea unui acoperis din tigla metalica, este bine ca acesta sa aiba o durata de viata cat mai lunga, fara obligativitatea unei interventii ulterioare pentru intretinere sau reparatii. Specialistii recomanda ca pentru atingerea acestui deziderat sa se respecte anumite recomandari.
- Utilizarea unor materiale de buna calitate cu durata de viata garantata, de cel putin 50 de ani sau chiar mai mult;
- Achizitionarea unui sistem complet care sa permita conectarea pieselor cat mai exacta si fara posibilitatea unor infiltratii;
- Manipularea cu atentie a tablelor in timpul transportului si al montajului, pentru ca o mica zgarietura se poate transforma intr-o bataie de cap peste cativa ani din cauza ruginii;
- Montajul sa fie facut de echipe specializate, care stiu cu exactitate tehnologia implicata; poti cauta montatori reocmandati de Lindab pe www.montatorilindab.ro;
- Folia anticondens nu trebuie sa fie neglijata, pentru ca asigura protectie pe interior, indepartand umezeala care exista sub acoperis catre exterior, in mod natural.
In concluzie, tabla, indiferent ca este faltuita, cutata sau de tip tigla, ramane o alegere ideala atat pentru proiectele de renovare a unor cladiri vechi, cat si pentru realizarea unor acoperisuri noi ale cladirilor cu rol rezidential, comercial, industrial sau chiar agricol.
Sursa foto:
Lindab.ro