Tipurile de acoperis - ghidul proprietarului diligent
Atunci cand vrei sa construiesti o casa este foarte posibil ca acoperisul sa nu fie printre primele lucruri la care sa te gandesti. Pana la urma, intreaga misiune pe care ti-ai asumat-o implica o multime de probleme de rezolvat, de la alegerea si achizitia terenului, obtinerea avizelor si autorizatiilor de construire, racordarea la utilitati a terenului construibil si pana la problemele spinoase ridicate de alegerea optima a materialelor de constructie, turnarea fundatiei si, mai ales alegerea echipei de constructori.
Printre atatea probleme este posibil ca una dintre cele mai importante structuri ale viitorului tau camin sa fie cu usurinta trecuta cu vederea si sa incepi sa te gandesti la acoperis abia dupa ce ai alocat cea mai mare parte din bugetul constructiei rezolvarii altor probleme. Totusi, aceasta abordare este eronata pentru un proprietar diligent al unei case. Dupa cum deja se stie, acoperisul are un rol esential, egalat poate numai de fundatie, ca importanta in ansamblul constructiv al unui imobil. Acoperisul este prima linie de aparare impotriva mediului extern si este cel care, daca i se acorda atentia cuvenita la alegerea materialelor si la montaj, iti poate economisi sume importante de bani de-a lungul decadelor de locuire prin eficienta energetica, pe care o adauga intregului ansamblu in sinergie cu celelalte componente si materiale utilizate.
Tocmai de aceea, in acest articol vei afla cateva detalii despre tipurile de acoperis pentru case pentru care poti opta precum si unele detalii despre principalele materiale folosite la aceasta structura.
Cuprins
- Tipurile de acoperisuri pentru case - modele constructive si avantajele acestora
- Tipurile de acoperisuri si materialele recomandate la constructia acestora
- Tipuri de acoperisuri cu mansarda sau pentru terase - modele arhitectonice diverse in functie de zona de locuire
1. Tipurile de acoperisuri pentru case - modele constructive si avantajele acestora
Tipurile de acoperisuri integrate in stilurile arhitectonice variaza de la o regiune geografica la alta in functie atat de traditia locului cat si de conditiile climatice locale. De asemenea, preferintele personale pot atarna semnificativ in decizia adoptarii unui tip sau al altuia de acoperis, iar din acest punct de vedere intelegerea principalelor caracteristici ale diverselor tipuri de acoperis poate fi un lucru util pentru proprietarii de case.
- Acoperisul simplu, inclinat sau intr-o singura apa
Acest tip de acoperis pentru case este unul dintre cele mai simple care pot fi intalnite. Practic, este vorba de o suprafata plana inclinata, modelul fiind adeseori folosit ca solutie arhitecturala in proiectele de case moderne. Gradul de inclinare al pantei trebuie sa fie destul de mare astfel incat apele pluviale sa fie drenate repede si eficient pentru a se evita acumularea apei pe suprafata acoperisului. De asemenea, in cazul acestui tip de acoperis trebuie tinut cont de o buna izolatie termica si de orientarea deschiderii pantei care nu ar trebui sa fie pe directia predilecta de bataie a vantului in zona geografica in care se construieste.
- Acoperisul cu panta dubla sau in doua ape
Acest tip de acoperis este unul des intalnit fiind alcatuit din doua planuri inclinate care se unesc pe latura de varf. Este unul dintre cele mai simple modele de acoperis clasic care asigura o drenare rapida a apelor pluviale. Totusi, din cauza portantei destul de mari datorate profilului destul de reliefat, acoperisul in doua ape este supus anumitor riscuri la furtuni puternice daca nu a fost bine montat.
- Acoperisul in patru ape
Acest tip de acoperis prezinta patru planuri inclinate care se intalnesc in zona de varf si sunt unite printr-o coama. Cea mai apropiata forma geometrica cu care poti asemana acest acoperis este trunchiul de piramida desi nu toate laturile acesteia sunt egale. Cei patru versanti ai acoperisului asigura o rezistenta sporita in fata vanturilor puternice, iar apele pluviale se scurg foarte usor multumita gradului ceva mai mare de inclinare. Acoperisul in patru ape ofera o multitudine de varietati constructive, planurile fiind combinate intr-o diversitate de moduri.
- Acoperisul in “V” sau tip “fluture”
Acest tip de acoperis este alcatuit din doua pante plane - la fel ca in cazul acoperisului in doua ape - cu deosebirea ca unirea acestora se face intr-o zona mai joasa decat capetele opuse. Rezulta, astfel, o foma de “V” sau un model “fluture”. In afara de efectul vizual arhitectonic deosebit care il recomanda pentru proiecte moderne, acest tip de acoperis permite patrunderea unei mai mari cantitati de lumina prin ferestrele imobilului. Totusi, ca solutie constructiva, este un model de acoperis mai dificil de realizat si care este recomandat in general zonelor cu clima blanda.
- Acoperisul piramidal
Piramida este una dintre forme geometrice care ofera o stabilitate excelenta. Cele patru pante triunghiulare ale acoperisului care se intalnesc in varf, asigura o rezistenta excelenta la vanturi puternice precum si o ventilatie adecvata. Este un model de acoperis des intalnit la imobile mai mici, cabane si bungalow-uri sau chiar in dependinte si anexe din gama garajelor sau soproanelor.
- Acoperisul curbat
Des intalnit mai ales in zona constructiilor de tip industrial (hale industriale sau de depozitare), acoperisurile cu panta curbata ies in evidenta atunci cand sunt aplicate domeniului rezidential. Panta curbata implica costuri ceva mai ridicate pentru constructie dar, in schimb, ofera o rezistenta excelenta la vant si la precipitatii abundente chiar si sub forma caderilor masive de zapada.
2. Tipurile de acoperisuri si materialele recomandate la invelirea acestora
In afara de tipul de acoperis, o alta decizie foarte importanta pe care proprietarul unei case ar trebui s-o ia cu maxima diligenta tine de alegerea materialului pe care il va folosi pentru sistemul de invelitori. Exista o serie de materiale pe care ai putea sa le iei in considerare, fiecare avand raporturi variabile intre avantaje si dezavantaje.
- Sindrila din lemn
Lemnul sub forma de sindrila a fost folosit timp de foarte multi ani ca material pentru invelirea acoperisului. Bucatile din lemn sub forma de sindrila erau aranjate mai mult sau mai putin exact ca in stilul tiglei ceramice sub forma de solzi pe toate pantele acoperisului. Azi, acest material este doar o optiune traditionala, sau care se mai foloseste doar pentru conservarea unor case vechi cu valoare patrimoniala intrinseca. Dezavantajele acestui mod de acoperire tin de montajul care solicita o pricepere destul de mare si de faptul ca lemnul nu este durabil in timp fiind necesara inlocuirea destul de frecventa a sindrilei.
- Sindrila bituminoasa
Sindrila bituminoasa este una dintre solutiile mai ieftine care se foloseste pentru acoperisuri. Unul dintre avantajele acestui material foarte usor consta in usurinta montajului la orice tip de acoperis cu oricat de multe pante ar fi prevazut. Dezavantajele insa sunt multiple. In primul rand, sindrila bituminoasa nu are o rezistenta deosebita in timp. In al doilea rand, din cauza compozitiei de bitum, acoperisul este usor inflamabil acest risc nefiind deloc neglijabil mai ales in zone cu temperaturi inalte.
- Tigla ceramica
Ceramica este un alt material cu o traditie milenara care a fost si continua sa fie folosit la acoperisuri de imobile, in special a celor cu valoare patrimoniala. Desi este un material rezistent, care asigura impermeabilitate buna impotriva apelor pluviale si ofera pe deasupra si un aspect vizual excelent, tigla ceramica este grea, solicitand o structura mult mai solida decat in mod normal pentru a o sustine. Acest fapt se traduce in costuri de executie ceva mai mari dar si in limite impuse proiectarii acoperisului. De asemenea, mortarul cu care sunt fixate tiglele ceramice se poate desprinde in timp, fiind necesare inlocuiri frecvente ale tiglei.
- Tigla metalica
Acoperisurile cu tigla metalica au devenit deja un standard in materie de sisteme de invelitori. Nu doar ca acest material este rezistent in timp si nu solicita reparatii sau intretinere de-a lungul perioadei de viata care se poate intinde la peste 50 de ani, dar aspectul vizual poate imita cu brio materialele traditionale (lemn, ceramica) conferind imobilului un aspect placut si sporindu-i valoarea. Impreuna cu un sistem de jgheaburi si burlane bine dimensionat, acoperisurile din tigla metalica sunt o investitie care aduce beneficii proprietarilor de case timp indelungat prin durabilitatea de neegalat.
- Tabla faltuita
Una dintre cele mai armonioase solutii din domeniul sistemelor de invelitori este acoperisul faltuit care presupune costuri reduse de intretinere si un aspect placut natural. Acest tip de invelitoare este realizat din folii plane din tabla maleabila care sunt prinse intre ele cu ajutorul unei unelte de faltuit si sunt fixate pe structura de sustinere a acoperisului cu ajutorul unor clipsuri. Este unul dintre cele mai versatile materiale folosite pentru aproape orice tip de acoperis, reusind sa imbrace fara probleme orice forma arhitectonica a acestora.
3. Tipuri de acoperisuri cu mansarda sau pentru terase - modele arhitectonice diverse in functie de zona de locuire
Unele probleme speciale sunt puse de doua tipuri de acoperisuri care, desi sunt foarte des intalnite si preferate de majoritatea proprietarilor de case pun o serie de dificultati carora ar trebui sa li se acorde o atentie speciala.
Multi dintre cei care vor sa construiasaca o casa noua prefera ca proiectul sa inglobeze o mansarda. Totusi, aici ar trebui facuta o diferenta intre mansarda propriu-zisa si construirea unui planseu sub pantele unui acoperis standard. Cea de-a doua varianta, desi poarta popular numele de mansarda nu are legatura insa cu ideea arhitectonica originala a acestui concept.
Acoperisurile cu mansarda sau “franceze” isi au aceasta denumire de la arhitectul francez Francois Mansert care a fost primul care a proiectat un acoperis cu patru pante cu dubla inclinare care se intalnesc in varf. Spatiul suplimentar creat astfel prin acest tip de acoperis inalt poate fi folosit pentru camere de locuit la cladiri etajate sau cu un singur nivel.
Tipurile de acoperisuri mansardate pot avea profile dintre cele mai diverse, de la siluetele concave la cele convexe sau chiar unghiuri drepte. Desigur, mansardele clasice sunt prevazute cu strapungeri ale acoperisului pentru realizarea de ferestre fapt pentru care un astfel de acoperis este mai scump de realizat decat un model simplu in doua sau chiar in patru ape. Dar, desi costurile cu acoperisul sunt mai mari, valoarea finala adaugata cladirii prin spatiul suplimentar creat este demna de luat in calcul.
Un alt tip de acoperis care pare a fi o alegere ieftina si simpla de realizat este acoperisul plat tip terasa. De fapt, acest tip de acoperis are totusi o inclinare pentru a permite apelor pluviale sa se scurga catre sistemul de jgheaburi si burlane, dar impresia vizuala generala este de planeitate perfecta. Folosit mai ales in proiectele arhitectonice moderne si minimaliste, acoperisurile plate ofera o serie de avantaje.
Deoarece planeitatea sa seamana cu o terasa, acoperisul poate sluji foarte simplu chiar in acest scop, mai ales daca acest loc este amenajat suplimentar pentru crearea unor zone de relaxare si de socializare. De asemenea, acoperisurile tip terasa pot suporta instalarea unitatilor externe de aer conditionat si a panourilor solare pentru prepararea apei calde menajere sau chiar pentru producerea energiei electrice. De asemenea, se poate amenaja chiar si o gradina pe un astfel de acoperis.
Desi acoperisurile tip terasa sunt mai ieftine pentru ca au o constructie simpla, dezavantajele pot izvori din faptul ca sunt predispuse la baltirea apelor pluviale care pot provoca daune prin scurgerea catre interior daca acoperisul nu este perfect realizat si izolat.
In concluzie, avand un set de informatii despre tipurile de acoperisuri existente, vei putea face o alegere informata asupra viitorului proiect al casei tale sau chiar vei putea alege inlocuirea sistemului actual de invelitori la un imobil mai vechi cu o solutie mai eficienta pe termen lung.
Sursa foto: lindab.ro, Pixabay.com
Atunci cand vrei sa construiesti o casa este foarte posibil ca acoperisul sa nu fie printre primele lucruri la care sa te gandesti. Pana la urma, intreaga misiune pe care ti-ai asumat-o implica o multime de probleme de rezolvat, de la alegerea si achizitia terenului, obtinerea avizelor si autorizatiilor de construire, racordarea la utilitati a terenului construibil si pana la problemele spinoase ridicate de alegerea optima a materialelor de constructie, turnarea fundatiei si, mai ales alegerea echipei de constructori.
Printre atatea probleme este posibil ca una dintre cele mai importante structuri ale viitorului tau camin sa fie cu usurinta trecuta cu vederea si sa incepi sa te gandesti la acoperis abia dupa ce ai alocat cea mai mare parte din bugetul constructiei rezolvarii altor probleme. Totusi, aceasta abordare este eronata pentru un proprietar diligent al unei case. Dupa cum deja se stie, acoperisul are un rol esential, egalat poate numai de fundatie, ca importanta in ansamblul constructiv al unui imobil. Acoperisul este prima linie de aparare impotriva mediului extern si este cel care, daca i se acorda atentia cuvenita la alegerea materialelor si la montaj, iti poate economisi sume importante de bani de-a lungul decadelor de locuire prin eficienta energetica, pe care o adauga intregului ansamblu in sinergie cu celelalte componente si materiale utilizate.
Tocmai de aceea, in acest articol vei afla cateva detalii despre tipurile de acoperis pentru case pentru care poti opta precum si unele detalii despre principalele materiale folosite la aceasta structura.
Cuprins
- Tipurile de acoperisuri pentru case - modele constructive si avantajele acestora
- Tipurile de acoperisuri si materialele recomandate la constructia acestora
- Tipuri de acoperisuri cu mansarda sau pentru terase - modele arhitectonice diverse in functie de zona de locuire
1. Tipurile de acoperisuri pentru case - modele constructive si avantajele acestora
Tipurile de acoperisuri integrate in stilurile arhitectonice variaza de la o regiune geografica la alta in functie atat de traditia locului cat si de conditiile climatice locale. De asemenea, preferintele personale pot atarna semnificativ in decizia adoptarii unui tip sau al altuia de acoperis, iar din acest punct de vedere intelegerea principalelor caracteristici ale diverselor tipuri de acoperis poate fi un lucru util pentru proprietarii de case.
- Acoperisul simplu, inclinat sau intr-o singura apa
Acest tip de acoperis pentru case este unul dintre cele mai simple care pot fi intalnite. Practic, este vorba de o suprafata plana inclinata, modelul fiind adeseori folosit ca solutie arhitecturala in proiectele de case moderne. Gradul de inclinare al pantei trebuie sa fie destul de mare astfel incat apele pluviale sa fie drenate repede si eficient pentru a se evita acumularea apei pe suprafata acoperisului. De asemenea, in cazul acestui tip de acoperis trebuie tinut cont de o buna izolatie termica si de orientarea deschiderii pantei care nu ar trebui sa fie pe directia predilecta de bataie a vantului in zona geografica in care se construieste.
- Acoperisul cu panta dubla sau in doua ape
Acest tip de acoperis este unul des intalnit fiind alcatuit din doua planuri inclinate care se unesc pe latura de varf. Este unul dintre cele mai simple modele de acoperis clasic care asigura o drenare rapida a apelor pluviale. Totusi, din cauza portantei destul de mari datorate profilului destul de reliefat, acoperisul in doua ape este supus anumitor riscuri la furtuni puternice daca nu a fost bine montat.
- Acoperisul in patru ape
Acest tip de acoperis prezinta patru planuri inclinate care se intalnesc in zona de varf si sunt unite printr-o coama. Cea mai apropiata forma geometrica cu care poti asemana acest acoperis este trunchiul de piramida desi nu toate laturile acesteia sunt egale. Cei patru versanti ai acoperisului asigura o rezistenta sporita in fata vanturilor puternice, iar apele pluviale se scurg foarte usor multumita gradului ceva mai mare de inclinare. Acoperisul in patru ape ofera o multitudine de varietati constructive, planurile fiind combinate intr-o diversitate de moduri.
- Acoperisul in “V” sau tip “fluture”
Acest tip de acoperis este alcatuit din doua pante plane - la fel ca in cazul acoperisului in doua ape - cu deosebirea ca unirea acestora se face intr-o zona mai joasa decat capetele opuse. Rezulta, astfel, o foma de “V” sau un model “fluture”. In afara de efectul vizual arhitectonic deosebit care il recomanda pentru proiecte moderne, acest tip de acoperis permite patrunderea unei mai mari cantitati de lumina prin ferestrele imobilului. Totusi, ca solutie constructiva, este un model de acoperis mai dificil de realizat si care este recomandat in general zonelor cu clima blanda.
- Acoperisul piramidal
Piramida este una dintre forme geometrice care ofera o stabilitate excelenta. Cele patru pante triunghiulare ale acoperisului care se intalnesc in varf, asigura o rezistenta excelenta la vanturi puternice precum si o ventilatie adecvata. Este un model de acoperis des intalnit la imobile mai mici, cabane si bungalow-uri sau chiar in dependinte si anexe din gama garajelor sau soproanelor.
- Acoperisul curbat
Des intalnit mai ales in zona constructiilor de tip industrial (hale industriale sau de depozitare), acoperisurile cu panta curbata ies in evidenta atunci cand sunt aplicate domeniului rezidential. Panta curbata implica costuri ceva mai ridicate pentru constructie dar, in schimb, ofera o rezistenta excelenta la vant si la precipitatii abundente chiar si sub forma caderilor masive de zapada.
2. Tipurile de acoperisuri si materialele recomandate la invelirea acestora
In afara de tipul de acoperis, o alta decizie foarte importanta pe care proprietarul unei case ar trebui s-o ia cu maxima diligenta tine de alegerea materialului pe care il va folosi pentru sistemul de invelitori. Exista o serie de materiale pe care ai putea sa le iei in considerare, fiecare avand raporturi variabile intre avantaje si dezavantaje.
- Sindrila din lemn
Lemnul sub forma de sindrila a fost folosit timp de foarte multi ani ca material pentru invelirea acoperisului. Bucatile din lemn sub forma de sindrila erau aranjate mai mult sau mai putin exact ca in stilul tiglei ceramice sub forma de solzi pe toate pantele acoperisului. Azi, acest material este doar o optiune traditionala, sau care se mai foloseste doar pentru conservarea unor case vechi cu valoare patrimoniala intrinseca. Dezavantajele acestui mod de acoperire tin de montajul care solicita o pricepere destul de mare si de faptul ca lemnul nu este durabil in timp fiind necesara inlocuirea destul de frecventa a sindrilei.
- Sindrila bituminoasa
Sindrila bituminoasa este una dintre solutiile mai ieftine care se foloseste pentru acoperisuri. Unul dintre avantajele acestui material foarte usor consta in usurinta montajului la orice tip de acoperis cu oricat de multe pante ar fi prevazut. Dezavantajele insa sunt multiple. In primul rand, sindrila bituminoasa nu are o rezistenta deosebita in timp. In al doilea rand, din cauza compozitiei de bitum, acoperisul este usor inflamabil acest risc nefiind deloc neglijabil mai ales in zone cu temperaturi inalte.
- Tigla ceramica
Ceramica este un alt material cu o traditie milenara care a fost si continua sa fie folosit la acoperisuri de imobile, in special a celor cu valoare patrimoniala. Desi este un material rezistent, care asigura impermeabilitate buna impotriva apelor pluviale si ofera pe deasupra si un aspect vizual excelent, tigla ceramica este grea, solicitand o structura mult mai solida decat in mod normal pentru a o sustine. Acest fapt se traduce in costuri de executie ceva mai mari dar si in limite impuse proiectarii acoperisului. De asemenea, mortarul cu care sunt fixate tiglele ceramice se poate desprinde in timp, fiind necesare inlocuiri frecvente ale tiglei.
- Tigla metalica
Acoperisurile cu tigla metalica au devenit deja un standard in materie de sisteme de invelitori. Nu doar ca acest material este rezistent in timp si nu solicita reparatii sau intretinere de-a lungul perioadei de viata care se poate intinde la peste 50 de ani, dar aspectul vizual poate imita cu brio materialele traditionale (lemn, ceramica) conferind imobilului un aspect placut si sporindu-i valoarea. Impreuna cu un sistem de jgheaburi si burlane bine dimensionat, acoperisurile din tigla metalica sunt o investitie care aduce beneficii proprietarilor de case timp indelungat prin durabilitatea de neegalat.
- Tabla faltuita
Una dintre cele mai armonioase solutii din domeniul sistemelor de invelitori este acoperisul faltuit care presupune costuri reduse de intretinere si un aspect placut natural. Acest tip de invelitoare este realizat din folii plane din tabla maleabila care sunt prinse intre ele cu ajutorul unei unelte de faltuit si sunt fixate pe structura de sustinere a acoperisului cu ajutorul unor clipsuri. Este unul dintre cele mai versatile materiale folosite pentru aproape orice tip de acoperis, reusind sa imbrace fara probleme orice forma arhitectonica a acestora.
3. Tipuri de acoperisuri cu mansarda sau pentru terase - modele arhitectonice diverse in functie de zona de locuire
Unele probleme speciale sunt puse de doua tipuri de acoperisuri care, desi sunt foarte des intalnite si preferate de majoritatea proprietarilor de case pun o serie de dificultati carora ar trebui sa li se acorde o atentie speciala.
Multi dintre cei care vor sa construiasaca o casa noua prefera ca proiectul sa inglobeze o mansarda. Totusi, aici ar trebui facuta o diferenta intre mansarda propriu-zisa si construirea unui planseu sub pantele unui acoperis standard. Cea de-a doua varianta, desi poarta popular numele de mansarda nu are legatura insa cu ideea arhitectonica originala a acestui concept.
Acoperisurile cu mansarda sau “franceze” isi au aceasta denumire de la arhitectul francez Francois Mansert care a fost primul care a proiectat un acoperis cu patru pante cu dubla inclinare care se intalnesc in varf. Spatiul suplimentar creat astfel prin acest tip de acoperis inalt poate fi folosit pentru camere de locuit la cladiri etajate sau cu un singur nivel.
Tipurile de acoperisuri mansardate pot avea profile dintre cele mai diverse, de la siluetele concave la cele convexe sau chiar unghiuri drepte. Desigur, mansardele clasice sunt prevazute cu strapungeri ale acoperisului pentru realizarea de ferestre fapt pentru care un astfel de acoperis este mai scump de realizat decat un model simplu in doua sau chiar in patru ape. Dar, desi costurile cu acoperisul sunt mai mari, valoarea finala adaugata cladirii prin spatiul suplimentar creat este demna de luat in calcul.
Un alt tip de acoperis care pare a fi o alegere ieftina si simpla de realizat este acoperisul plat tip terasa. De fapt, acest tip de acoperis are totusi o inclinare pentru a permite apelor pluviale sa se scurga catre sistemul de jgheaburi si burlane, dar impresia vizuala generala este de planeitate perfecta. Folosit mai ales in proiectele arhitectonice moderne si minimaliste, acoperisurile plate ofera o serie de avantaje.
Deoarece planeitatea sa seamana cu o terasa, acoperisul poate sluji foarte simplu chiar in acest scop, mai ales daca acest loc este amenajat suplimentar pentru crearea unor zone de relaxare si de socializare. De asemenea, acoperisurile tip terasa pot suporta instalarea unitatilor externe de aer conditionat si a panourilor solare pentru prepararea apei calde menajere sau chiar pentru producerea energiei electrice. De asemenea, se poate amenaja chiar si o gradina pe un astfel de acoperis.
Desi acoperisurile tip terasa sunt mai ieftine pentru ca au o constructie simpla, dezavantajele pot izvori din faptul ca sunt predispuse la baltirea apelor pluviale care pot provoca daune prin scurgerea catre interior daca acoperisul nu este perfect realizat si izolat.
In concluzie, avand un set de informatii despre tipurile de acoperisuri existente, vei putea face o alegere informata asupra viitorului proiect al casei tale sau chiar vei putea alege inlocuirea sistemului actual de invelitori la un imobil mai vechi cu o solutie mai eficienta pe termen lung.
Sursa foto: lindab.ro, Pixabay.com